Ustvarite otrokom idealno okolje za učenje

  Kategorije: Vzgoja, Zdravje otroka,
5 min.
08. sep'23

September je tu in z njim tudi šolske obveznosti vaših najmlajših. Poleg osnovne opreme, med katero spadajo šolska torba, peresnica, zvezki, pisala, barvice, vrečka za copate in morda škatla za malico, ne pozabite na samo otroško sobo. Vaš šolar bo v njej preživel veliko svojega časa, najsi bo to ob učenju ali pa delanju domačih nalog, zato bo potreboval prijetno in ustvarjalno vzdušje.

Ustvarjalno okolje polno energije, red in dovolj svetlobe spadajo med prioritete otroške sobe, v kateri se bodo otroci radi učili. Prijetno okolje motivira in navdihuje in otroci se bodo vsekakor raje usedli za mizo, ki izpolnjuje njihova pričakovanja, ne pa takšno, ki jim sploh ni všeč. Vendar pa miza in stol še zdaleč nista vse. Otroška soba za šolarja mora izpolnjevati tudi druge pogoje.

Ustvarite prijetno okolje

Otroška soba mora biti v prvi vrsti prostor, kjer se bo vaš otrok počutil resnično dobro. Najboljše so bele stene okrašene s slikami ali tapeto, če pa si vaš šolar želi barvne stene, pa mu tega ne preprečujte. Primerni so tudi pastelni odtenki, predvsem zeleni ali zeleno modri, ali pa tapeta z nežnim vzorcem. Tistim bolj živahnim otrokom pa po mnenju psihologov pomagata tudi rožnata ali svetlo modra, ki delujeta pomirjujoče. Priljubljeni pravljični ali različni motivi narave bodo prostor naredili še bolj prijeten, vašemu otroku pa dali energijo tudi med deževnimi jesenskimi dnevi in dolgimi zimskimi večeri, ko bo najverjetneje sedel za knjigami.

Otroška soba šola

Vir fotografije: Freepik

Otrokom ponudite navdih

Samo opremljanje otroške sobe bi moralo spodbujati tudi ustvarjalnost vaših najmlajših. Vse se začenja s stenami, kjer ne bi smele manjkati slike, zemljevidi, plakati ali lastne umetnije malih umetnikov. Vzdušje bodo spodbudile tudi šolske potrebščine. Med najljubšo opremo spadajo na primer šolske table, na katere lahko otroci rišejo s flomastri ali kredami, ali pa nanje z magneti pripenjajo različne slike. Če vaš otrok obožuje risanje in slikanje na lastno tablo, potem tudi stati pred tablo v šoli ne bo takšen bavbav.

Če je v otroški sobi dovolj prostora in želite otrokom priskrbeti več zabave pri učenju, jim priskrbite šolsko klop. Večinoma so proizvedene iz plastike ali masivnega lesa in so običajno opremljene z različnimi priročnimi predalčki za barvice in druge pisalne potrebščine. Otroci na šolski klopi lahko rišejo ali pa se igrajo učence in preizkušajo različne »realne« situacije s poučevanja. Na šolo jih bo pripravil tudi zložljiv razred znamke Smoby, zahvaljujoč kateremu si bodo do šole ustvarili pozitiven odnos in v klop ne bodo sedali s stresom.

Prostor razdelite na več enot

V otroški sobi ne sme biti zmede. Kaos po nepotrebnem moti otroško pozornost in šolarje odvrača od koncentracije. Zato je dobro, da otroško sobo razdelite na različne dele – spalno, igralno in del za učenje. Ko vaš otrok začne hoditi v šolo, boste zagotovo hvaležni policam in škatlam, ki se zapirajo in predalom, kjer bo dovolj prostora za vse igrače. Dobro skrite vašega šolarja ne bodo vabile, da bi se šel z njimi igrat. Primeren je tudi udoben naslanjač, ki ga bodo otroci uporabljali ne le za branje knjig, ampak tudi za učenje nove snovi.

šolska soba dekle

Vir fotografije: Freepik

Spodbujajte učenje z igračami

Dobrodošlo bo, če boste otroke navajali na učenje tudi brez prisile, najbolje s pomočjo primernih igrač. Z njimi se bodo otroci naučili več, kot bi si morda mislili. Odlične so na primer otroške igrače, s katerimi se otroci učijo računati, na primer otroške trgovine. S seštevanjem cen nakupljenega blaga in določanjem vračila bodo izkusili seštevanje in odštevanje tudi v praksi. Učenje tujih jezikov pa bodo spodbudile tujejezične družabne igre. Potrpežljivost, ki jo bodo v šoli nedvomno potrebovali, bodo pridobili s pomočjo sestavljanja puzzel.

Poskrbite za otrokovo popolno udobje

Pri opremljanju otroške sobe, otrokovo udobje ne bi smelo biti na zadnjem mestu. Pohištvo, predvsem delovni kotiček, bi moral izpolnjevati ergonomske kriterije, ki bodo ustrezali otrokovim potrebam. Priljubljene so tudi višinsko nastavljive mize z nagibno delovno površino, pa tudi nastavljivi stoli, ki jih lahko prilagodite starosti vašega otroka. Pri izbiri stola ne pozabite na udobno oporo hrbta in rok.

Bo vaš otrok uporabljal tudi računalnik? Ekran nastavite na višino oči in preverjajte oddaljenost od obraza. Otroci (in tudi odrasli) se ne smejo nagibati naprej in iztegovati vratu, saj s tem obremenjujejo zgornji del hrbtenice. Delovna površina bi morala biti dobro osvetljena z dnevno svetlobo, vendar bi morala prav tako vsebovati tudi namizno ali talno svetilko. Svetloba naj bi prihajala z desne, če je vaš otrok levičar in z leve, če je desničar.

Soba mora imeti optimalno temperaturo, ne sme biti pregreta in ne preveč hladna. Idealna temperatura je okoli 20 °C do 22 °C. Pomemben pa je tudi svež zrak, njegovi sovražniki so različni »lovilci prahu«, torej plišaste igrače, knjige in druge drobnarije, ki jih je v otroški sobi malo morje.

Za izboljšanje čistoče in vlage zraka lahko otrokom priskrbite čistilec zraka z vlažilnikom ali pa kakšno sobno rastlino, ki zrak filtrira na naraven način. Postavljajte jih na izključno na mesta, ki niso v uporabi, ali pa jih postavite v kakšen kot. Sobe ne pozabite redno zračiti, in to tudi v zimskih mesecih. Svež zrak ni le zdrav, ampak je pogosto tudi vir novih ustvarjalnih idej.