6 uporabnih nasvetov, s katerimi boste enkrat za vselej otroke navadili na kahlico

  Kategorije: Vzgoja,
6 min.
27. dec'22

Že komaj čakate na dan, ko se boste enkrat za vselej poslovili od previjanja in plenic? Da otroci znajo uporabljati kahlico in predvsem povedati, ko jo potrebujejo, je v njihovem življenju velik mejnik. Tukaj so uporabni nasveti, ki bodo ta postopek pospešili in olajšali življenje otrokom in tudi staršem.

Vsi starši bi se na začetku odvajanja od plenic morali zavedati, da ne obstaja univerzalna starost na to, kdaj bi otroci že morali znati uporabljati kahlico. Vsak otrok napreduje z lastnim tempom in sam pove, kdaj je prišel njegov čas. Vi kot starš pa morate te znake prepoznati – lahko je to pri 18. mesecih, ali pa pri treh letih. Naslednji nasveti vas bodo na to življenjsko fazo dobro pripravili.

Oborožite se s potrpežljivostjo

Potrpežljivost je ključna lastnost, ki vam bo prav prišla tudi v času privajanja na kahlico. Morda je dejstvo, da lahko to traja tudi celo leto, morda nekoliko nespodbudno. Prehod s pleničk na uporabo stranišča ni hiter postopek in niti ne poteka gladko. Še preden otrok vsakič pove, da ga tišči na potrebo, mora doseči druge razvojne stopnje. Znati mora komunicirati, izražati svoje potrebe in se zavedati svojih telesnih občutkov.

Če imate z navajanjem na kahlico že izkušnje, zagotovo veste, da otrok na začetku še ne zna določiti, koliko časa potrebuje, da bi na kahlici opravil potrebo. Od najave potrebe pa do zaključka lahko mine nekaj minut, lahko pa se zgodi v trenutku in se v tem času otroku še ne uspe sleči in nezgoda je tukaj. Minilo bo nekaj časa, da bo otrok vse te razvojne stopnje uskladil in mu bo uspelo hoditi na kahlico z odliko.

Več kot verjetno je, da boste z otrokom hodili na kahlico vsakih 10 minut in zraven njega »posedeli« naslednjih 15-20 minut. Na začetku bo to pogosto le lažni alarm, vendar tega ne morate z gotovostjo vedeti, zato takšnih izrazov ne ignorirajte. Lulanje običajno traja krajši čas, kakanje pa lahko vzame veliko časa. Nekateri starši ta čas uporabijo za različne igre ali branje, da bi bilo čakanje zabavnejše.

Vzgoja kahlica deklica

Pomembna je rutina

Ključ do uspeha je doslednost, rednost in rutina. Starši preizkusijo številne načine in spet velja to, da nekaj pri nekom deluje in drugo spet ne. Nekateri starši prisegajo na redne obiske kahlice v 30-minutnih intervalih in motivirajo svoje otroke z uro, ki jim pove, da je že čas.

Poskusite lahko tudi z rutino večerne higiene. Med polnjenjem kadi za svojega malčka ga posedite na kahlico in tekoča voda iz pipe morda spodbudi lulanje. Ni vam treba čakati na večer – motivacijo s tekočo vodo lahko preizkusite tudi med pomivanjem posode po zajtrku ali pri drugih aktivnostih, med katerimi uporabljate tekočo vodo. Ne pozabite pa na rednost, ki bo na koncu obrodila sadove. Otroke posedite na kahlico večkrat na dan in en takšen izlet bo zagotovo uspešen.

Ne pozabite na nagrade

Otroci imajo radi nagrade, o tem ni dvoma. Nekateri starši uporabljajo čokoladne bonbone, drugi jih raje nagradijo s kovanci za šparovček. Spet drugim so se izkazale nalepke in značke in tudi igračke. Vsi starši in strokovnjaki takšnega sistema sicer ne odobravajo, vendar obupanost mamic in očkov občasno zahteva tudi takšne rešitve. Za začetek lahko preizkusite posebno kahlico z melodijo, ki se oglasi vsakič, ko se dno kahlice napolni. Otrokom običajno zadostujejo tudi malenkosti in glasba kot nagrada je hkrati odlična motivacija.

Nagrada, ki vas nič ne stane, je pohvala za vsako dobro opravljeno delo. Nad kahlico ne vihajte nosu in se izogibajte izjavam tipa »Fuj, kako smrdi« – to bo na otroke delovalo ravno nasprotno in lahko zavre njihov napredek. Otroke pohvalite z besedami, ploskajte z rokami in se smejte. Besede imajo čudežno moč in v primeru navajanja na kahlico z njimi ni treba šparati. Stavki kot so »Kako si priden/pridna! Odlično, uspelo ti je!« so lahko kdaj pa kdaj bolj spodbudne kot sladkarije.

Izberite ustrezno mesto

Morda boste pri poskušanju preskočili stopnjo uporabe kahlice in na stranišče namestite otroški nastavek za školjko. Zanjo boste potrebovali pručko, saj otrok še ne bo dovolj velik, da bi se nanjo sam usedel, s tem pa se bo verjetno cel postopek podaljšal in lahko pride tudi do padca. Kahlica je v primeru odvajanja od pleničk najboljši pripomoček. Lahko jo namestite kamor koli v stanovanje. Otrokom najbolj ugajajo mesta, kjer se najpogosteje zadržujejo – otroška soba, dnevna soba ali kuhinja.

Kahlico imajo otroci lahko tudi ob postelji in se nanjo usedejo takoj, ko se zbudijo in tik pred spanjem. Prostor z igračami (otroška ali dnevna soba) je prav tako idealno mesto. Kahlico lahko premikate vse bližje kopalnici, jo kasneje zamenjate za nastavek za školjko in se na koncu znebite tudi tega. Nikoli pa ne pozabite na ključno lastnost – potrpežljivost.

Vzgoja kahlica deček

Dečki vs. deklice

Odrasli vedo, da moški in ženske lulajo na drugačen način, to pa lahko otroke vznemiri in povzroči oklevanje. Tudi pri dečkih zato začenjajte z navajanjem na kahlico sede. Vašemu sinu tako ne bo treba razmišljati o tem, ali mora sesti ali stati, s čimer prihrani dragocene sekunde, med katerimi lahko pride do nezgode.

Šele kasneje, ko bodo dečki brez težav uporabljali kahlico, začnite z navajanjem lulanja v stoje. S tem neposredno sovpada tudi pravilno ciljanje, ki je nemalokrat težava. To »nalogo« spremenite na igro – v kahlico ali stranišče nakapajte jedilno barvo in skupaj s sinčkom opazujte, kako se spreminja njegova barva ob stiku s curkom urina. Preizkusite lahko tudi različne mlinčke, ki jih mora sin zadeti – to priporočamo le pri uporabi kahlice, saj bi stranišče s tem lahko zamašili. Možnosti za vajo lulanja v stoje je veliko, na pomoč lahko priskoči tudi očka, od kogar se bo deček navadil pravilne tehnike.

Uporabite obratno psihologijo

Ste kdaj pomislili na to, da se otroci bojijo iti na stranišče? Dogaja se pogostejše kot bi si lahko mislili. To se tiče predvsem velike potrebe – nekateri otroci namreč verjamejo, da ob tem izločajo dele lastnih notranjih organov. In če se na to ozrete z otroškimi očmi, ima celo smisel. Otrokom pojasnite, kaj velika potreba pravzaprav je in kot pomoč uporabite ilustrirane otroške knjige o anatomiji človeškega telesa ali pravljice.

Ni pa zmeraj težava strah. Od časa do časa je to le del otroške narave, zahvaljujoč (ali pa zaradi) katere otroci zavračajo početi tisto, kar od njih starši pričakujejo. V svojo korist uporabite obratno psihologijo, ki dela čudeže: »Ne lulaj v kahlico kot velik fant/velika punca. Raje uporabi pleničko, pleničke imamo radi in se zelo radi previjamo!« Pri vas bodo morda delovali drugi čudežni stavki, bistvo ste zagotovo razumeli. Otroci namreč nalašč delajo ravno nasprotno, kar starši od njih želijo.

So otroci, ki bodo kahlico začeli uporabljati v hipu, drugi pa bodo za to potrebovali celih 365 dni. To, kar je morda veljalo pri prvem otroku, morda ne bo delovalo tudi pri drugem, zato se oborožite s potrpežljivostjo, zabavno kahlico in spodbudnimi besedami.