Preveč skrbni stari starši: Kako postaviti meje pri vzgoji lastnih otrok

  Kategorije: Vzgoja,
5 min.
20. feb'23

Dejstva, da imajo stari starši v življenju svojih vnučkov nenadomestljivo mesto, se ne da ovreči. So pa stari starši, predvsem babice, ki želijo biti kar se da del življenja svojih vnukov in posegajo v vzgojo bolj kot bi si sami starši to želeli. Imajo tudi vaši otroci takšne stare starše? Berite dalje in svetovali vam bomo, kako nevpadljivo in z občutkom starim staršem pokazati, kje je njihovo mesto.

Stari starši so enkrat bili starši majhnih otrok, jih vzgajali, oštevali, hvalili. Zato se z veseljem vključujejo v vzgojo vnukov in staršem sugerirajo, kaj bi lahko naredili bolje, česa ne bi smeli početi in da ko so oni vzgajali svoje otroke, so to in ono počeli čisto drugače. Naj dvigne roko tisti starš, ki s starimi starši svojih otrok ni vsaj enkrat načel te debate. Babice in dedki imajo seveda dobre namene, ampak kako jim pojasniti, da želite svoje otroke vzgajati v prvi vrsti vi sami?

Želijo le pomagati

Ali stari starši opazujejo vsak vaš korak, želijo biti prisotni ob vsakem menjanju plenic in hranjenju dojenčka in namesto pohvale slišite le stavek »Ah, jaz pa tega že ne bi tako naredila« ali pa »Čisto narobe delaš«? Še preden se z njimi spustite v prepir, imejte v mislih, da želijo le pomagati in to izražajo na tak način. Stari starši morajo imeti občutek, da so še vedno lahko uporabni in ko babica vidi, da malček noče jesti zelenjave, se v njej prebudi instinkt, ki ji veli pomagati. To, da so danes popolnoma drugačni časi in je vzgoja na nekaterih področjih napredovala, je zanje nekaj izven zemeljskega. Vas so namreč dobro vzgojili, otroštvo ste vendarle preživeli in imate že svoje otroke, zakaj potem ne bi mogli tako dobro vzgajati tudi vnukov? No, ker pač ...

Stojte za svojimi načeli

Pri vzgoji otrok je pomembnih ogromno reči, ena izmed najpomembnejših pa je, da se skupaj s svojim partnerjem držita svojega mnenja in vzgojnega stila tudi takrat, ko vam v zelje skačejo stari starši, znanci ali učitelji in ne popustite le zato, ker vam to govori nekdo bolj izkušen. Največja težava znajo biti ravno tasti, s katerimi je o tem teže govoriti kot s svojimi starši. Ker niso vaši lastni starši, imajo ob tem lahko občutek, da jim s kritiziranjem sporočate, da so vašega partnerja napačno vzgajali. Če s tasti zaradi vzgoje pridete v konflikt, rešitev raje prepustite partnerju, vendar se jima zoperstavita skupaj. S tem jima boste sporočili, da se z njima ne želite pričkati, ampak svoje otroke preprosto vzgajate na lasten način.

Stari starsi vzgoja

Vir fotografije: Freepik

Vdih, izdih, nasmeh

Stari starši se pogosto vtikajo v povsem banalne reči, kot sta na primer barva sten otroške sobe in pravljica za lahko noč, podrobno jih zanima to, zakaj otroka že hranite z gosto hrano in ali ni že čas, da otroku nadenete kapo. Takšne opombe poskusite predihati in se ne prepirajte, saj s tem le izgubljate energijo, ki jo raje posvetite otrokom in sebi. Nasvete staršev spremite, se zanje zahvalite in če to ne zadostuje, jim povejte, da o tem razmišljate. To, da vam svetuje nekdo bolj izkušen, še ne pomeni, da se morate po teh nasvetih tudi ravnati. Ne glede na to, da vam svetuje lastna mama ali prijateljica s tremi otroki na grebenu, ki si misli, da je zaradi več otrok svetovna mojstrica v vzgoji otrok.

Ko prestopijo meje

Drugo je, ko se stari starši ne vmešavajo v vzgojo le z nasveti, ampak sami vskočijo in vdirajo v vaše lastne vzgojne tehnike. Imate pravilo, da pred kosilom ali večerjo v usta ne spadajo nobene sladkarije, vendar dedek in babica v tem ne vidita nobene težave in otrokom dajeta sladkarije pred glavnimi obroki? Ali pa se je zgodilo, da je stara mama vzela dojenčka iz posteljice ravno v času uspavanja, saj po njenem še ni prišel čas za spanje? V takšnih in številnih drugih primerih ne gre le za manjše nesporazume, ampak za prestop meja, česar ne bi smeli tolerirati.

Nekaj povsem drugega je, če v vaše odločitve glede vzgoje stari starši dvomijo z besedami, dejstvo, da se v vzgojo vtikajo vedoč, da se s tem ne strinjate, pa je že druga stvar. Če se vam zgodi kaj podobnega, se ne zavlecite v kot, ampak jim to povejte. Pogovor bo najbrž neprijeten, vendar prej ko bodo stari starši vedeli, da se s čim ne strinjate, bolje bo. Pojasnite jim, da vzgojna pravila, ki ste jih določili, niso brez razloga in da otroci potrebujejo rutino tudi takrat, ko so v varstvu drugje. Pogovorite se z njimi, v katerih primerih otroke lahko razvajajo in pri čem ne, ter za tem stojte.

Stari starsi vnuk

Vir fotografije: Freepik

Odkrijte njihove močne strani

Vsak človek ima svoje slabe in močne strani in nič drugače ni pri starih starših. Če jih iz vzgoje ne želite popolnoma izključiti, poiščite v njih to, v čimer so dobri in jim dovolite, da pomagajo. Je vaša mama strokovnjakinja v uspavanju dojenčka, vam pa to zlepa ne gre? Pokličite jo na pomoč in se od nje naučite nekaj trikov. Ali vaša tašča skuha najboljšo govejo juho, vi pa nikakor ne najdete časa zanjo? Sprejmite povabilo na nedeljsko kosilo in se razbremenite kuhanja. Tudi takšne malenkosti pomagajo starim staršem v tem, da se počutijo vključijo v vzgojo in imajo občutek, da jih tudi kot samostojni starši še vedno potrebujete in ste še vedno njihovi otroci.

Vzgoja otrok je lahko naporna in lahko, da preveč skrbni stari starši tega niti zdaleč ne olajšajo. Poiščite kompromise, zahvaljujoč katerim se bodo dedki in babice počutili kot del družine in vam hkrati pomagali s tistim, s čimer boste sami želeli.