7+1 nasvet, kako otroke vključiti v varčevanje z energijami

  Kategorije: Vzgoja,
5 min.
30. sep'22

Rast cen ni nobena skrivnost in je zadnje tedne pogosta tema pogovorov v vsaki družini. Kako varčevati? Kaj omejiti? Kaj lahko delamo drugače? Prinašamo vam odgovore na najosnovnejša vprašanja, za vas pa imamo tudi predloge, kako naučiti varčevati tudi vaše najmlajše.

Vse višji stroški za energijo nas silijo v razmišljanje, kako varčevati in hkrati ne izgubiti udobja, ki smo ga vajeni. Kako otrokom pojasniti, da je varčevanje z energijo pomembno in v njih ne vzbuditi slabe vesti, ko prižgejo luč ali odprejo pipo z vodo.

Otrokom ponudite razlago

Enako kot odrasli, morajo tudi otroci poznati razloge za spremembe (četudi majhne) v gospodinjstvu. Glede na njihovo starost jim previdno pojasnite, da vam to, kar počnete, pomaga varčevati in tudi varovati naš planet. Varčevanje z energijo ima kratkoročne in tudi dolgoročne prednosti in če so vaši otroci že dovolj zreli, se z njimi pogovorite o tem, zakaj je treba varčevati z vodo, elektriko in plinom.

Otroci so zelo dojemljivi in morda so že v vrtcu ali šoli slišali, da je kar naenkrat vse postalo drago in so družinski računi za energijo veliko višji. Otrokom razložite, boste morali plačevati več za vodo in elektriko, da bo doma toplo in zato ne bo ostalo toliko denarja za sladkarije (zaradi katerih se tako ali tako kvarijo zobki) ali pa za nove igrače. Pazite, da otrok ne prestrašite in jih v nobenem primeru ne obtožujte, da imajo po nepotrebnem prižgano luč ali pa tratijo vodo. K varčevanju pristopite igrivo in to dojemajte kot izziv, ki bo otroke motiviral.

Ugašajte luči

Najenostavneje, kar lahko otroke naučite, je, da ugašajo luči v prostorih, iz katerih odidejo. Izkoristite kar največ sončne svetlobe – predvsem v poletnih mesecih je v večini prostorov skoraj nepotrebno prižigati luči, in tudi v jesenskem in zimskem obdobju lahko iz sončnih žarkov potegnete maksimum. Z energijo pa lahko privarčujete tudi z zamenjavo starih žarnic za nove, varčne svetilke.

Ugašajte naprave, ki jih ne uporabljate

Ali vaši otroci zapuščajo računalnike, igralne konzole in druge naprave za dlje časa ne da bi jih pred tem ugasnili? Pojasnite jim, da z ugašanjem računalnika pred odhodom varčujejo z dragoceno energijo. Odličen pripomoček v tem primeru je podaljšek s stikalom, zahvaljujoč kateremu z enim gumbom ugasnete več naprav.

Varčevanje energija otroci

Vir fotografije: Freepik

V času kurilne sezone ali uporabe klime zapirajte vrata

Jutranji odhodi z doma v šolo ali službo so kdaj pa kdaj prav stresni in lahko se zgodi, da vhodna vrata med tem ostanejo odprta tudi nekaj minut. Zaradi tega uhaja toplota, ki pozimi nastane s kurjenjem, ali pa nasprotno, uhaja prijeten hlad, ki ga je ustvarila klima.

Zaradi tega se morajo radiatorji ali klima znova zagnati s polnim plinom in sobno temperaturo znova nastaviti na želeno, kar zagotovo ne pomaga pri varčevanju z energijo. Učinkovito je nastaviti termostat na dane ure, ko odhajate z doma in prihajate domov. Brez potrebe je, da bi delovali s polnimi obrati cel dan, ki ga preživite v službi ali šoli.

Prha namesto kopeli

100 litrov vode. Približno toliko prihranite vedno, ko se odločite za prho namesto kopeli. Jasno je, da je kopel z dišečo peno in mehurčki zabava predvsem otroke, vendar popolnoma zadostuje, da jim kad napolnite enkrat na teden in ostale dni uporabite prho. Velja tudi, da ni potrebe po tem, da bi bila kad napolnjena vse do vrha. Če jo napolnite le do polovice, boste prihranili veliko energije.

Možnost za varčevanje so tudi kratkotrajnejše prhe. Otroke naučite, da med prhanjem opravijo le najnujnejše – morda lahko tekmujete, kdo se bo najhitreje (vendar efektivno) oprhal. Za popolno higieno ne potrebujete 30 minut pod stalno tekočo vodo. Če se od dolge prhe ne morete ločiti, ta čas krajšajte postopoma. Otroke (in sebe) opomnite, da je treba med miljenjem zapreti pipo, saj v nasprotnem primeru voda odteka po nepotrebnem.

Zapirajte pipo

Pravilo, ki ga poznajo že majhni otroci, je jasno: »Zapirajte pipo med umivanjem zob in rok«. V času pandemije koronavirusa so nas vsi letaki opominjali, da dosledno umivanje rok z dezinfekcijskim milom in toplo vodo vsaj 60 sekund kožo očisti bakterij. Roke si umivamo večkrat na dan in zato si ni težko predstavljati, koliko vode po nepotrebnem potrati štiričlanska družina v enem dnevu, ko pusti pipo za vodo med miljenjem odprto. Enako pravilo velja tudi pri čiščenju zob.

Varčevanje energija voda

Vir fotografije: Freepik

Avto pustite doma

Otroke voziti v šolo z avtomobilom je pogosto bolj priročno in je za mnoge starše tudi ugodnejše, vendar se zagotovo najdejo primeri, ko lahko avto pustite doma in uporabite javni promet, kolo ali pa lastne noge. Če nimate namena kupiti velikega družinskega nakupa, lahko v trgovino odidete tudi peš in skupaj z otroki odidete na lep sprehod. Na poti na delo poskusite dati priložnost javnemu prometu, morda vas bo celo presenetilo, da je ravno tako udoben in lahko čas na avtobusu ali vlaku izkoristite za branje oz. ponavljanje čtiva pred poukom.

Na obisk k starim staršem, ki ne bivajo daleč, se lahko podate na kolesih. S tem ne boste privarčevali le na bencinu ali nafti, ampak v otrocih prebujali željo po športu. Prihranite pa lahko tudi s skupno vožnjo. Otrok seveda ni treba posesti v tujčev avto, to bi verjetno naredil le malokdo. Dogovorite se s starši sošolcev, ki v šolo običajno potujejo z avtom in se izmenjujte pri vožnji v šolo.

Voda nad zlato

O varčevanju z vodo pri umivanju rok in zob smo že govorili, vendar obstaja še en način, kako privarčevati. To pa predvsem v primeru, če imate vrt, balkon ali pa ste »le« ponosen lastnik sobnih rastlin. Za zalivanje česarkoli uporabljajte deževnico, ki jo lahko zajemate na več načinov. Z malce domišljije je to mogoče tudi v mestih. Na ta način varčujete in otroci lahko na lastni koži opazujejo vodni krog.

Dober nasvet za konec

Začnite pri sebi. Otroke boste le stežka naučili varčevati, ko bodo videli, da se prhate celo večnost in tudi za tiste najkrajše razdalje uporabljate avto. Bodite zgled za svoje otroke in z energijami varčujte skupaj. Pogovarjajte se o tem, zakaj je to pomembno ne le za družinski proračun, ampak tudi za naš planet in iščite ustvarjalne in zabavne načine, ki bodo vaši družini pomagale z varčevanjem.

Vir naslovne fotografije: Freepik