Moramo dojenčkom dodajati D vitamin?

5 min.
20. okt'17

Moramo zdravemu in doječemu dojenčku dodajati D vitamin? S tem vprašanjem se srečuje mnogo mamic, ki so pred kratkim domov prinesle svoj kupček sreče. Tveganja, ki nastanejo zaradi pomanjkanja D vitamina, so resnično velika. Dodajanje D vitamina v prehrano po navodilih zdravnikov služi kot preventiva rahitisu in drugim potencialnim zdravstvenih težavam.

D vitamin ima izredno pomembno funkcijo pri obdelavi kalcija in fosforja v organizmu. Ima torej nenadomestljivo vlogo (ne le) pri rasti in pravilnem razvoju kosti. V Sloveniji je mogoče dobiti kapljice že v porodnišnici.

Ko nas nekateri zdravniki strašijo z rahitisom

Rahitis je obolenje, ki ga povzroči pomanjkanje vitamina D. Običajno nastane zaradi prehrane, ki ji primanjkuje D vitamin in premalo gibanja na svežem zraku, saj se vitamin D v telesu tvori predvsem zahvaljujoč UV žarkom. Rahitis je bolezen kosti in se kaže z naslednjimi simptomi:

  • lobanjske mečave se zraščajo zelo počasi, velika mečava je večja, in je lahko še vedno odprta tudi po 2. letu življenja,
  • dojenčkova lobanja ima robove in je v sredini razdeljena z zarezo,
  • otrok ima t.i. kurje prsi – okrogle odebelitve na rebrih na mestu kjer hrustančni del reber preide v kost,
  • lahko pride do deformacij hrbtenice, prsnice, nog, ki so oblikovanih na O ali na X,
  • upočasnjena rast,
  • kasnejši razvoj – motorična zaostalost.

Rahitis diagnosticira zdravnik in določi zdravljenje. Običajno predpiše dodatke D vitamina s pomočjo prehranskih dopolnil, v težjih primerih pa tudi hospitalizacijo. Bolnikom z rahitisom priporočajo daljše sprehode na prostem in z D vitaminom obogateno hrano. Če dojite in vaš otrok kljub temu trpi za rahitisom, tudi vi v svoj jedilnik vključite bolj mastne ribe, hladno stisnjena olja, oreščke, jajca, mlečne izdelke, avokado in kokos.

Vitamin D prehrana

Kako dajati D vitamin dojenčku

Zdravnik bo otroku predpisal kapljice D vitamina običajno že po drugem tednu otrokovega življenja. V Sloveniji zdravniki predpisujejo tudi kapljice Vigantol. Mamice na forumih jih povezujejo z nastankom otroških kolik in bolečinami v trebuhu. Po mnenju nekaterih zdravnikov te kapljice ne povzročajo bolečin v trebuhu, nastanek kolik in jemanje Vigantola pa se dostikrat prekrivajo. Nekatere mamice kot alternativo priporočajo ribje olje, ti pripravki pa ne zagotavljajo priporočene količine D vitamina.

Idealno je, da kapljice dozirate s pomočjo ene žličke materinega ali umetnega mleka. Po drugi strani pa kapljic ni priporočljivo dajati neposredno v grlo ali pa jih dodati v polno stekleničko mleka ali pijače in niti ne na prazen želodec. Tako bi lahko uničili količino D vitamina, ki ga telo vsrkava. D vitamin bi se tako lahko prijel na žličko ali pa na sluznico, če bi ga neposredno dozirali v grlo. Zato dajte najprej na žličko svoje mleko in vanj kapljico D vitamina.

Dolžino jemanja in njegovo količino bo določil zdravnik. V splošnem je dolžina prejemanja D vitamina odvisna od meseca otrokovega rojstva. Če se je vaš otrok rodil v letnih mesecih, bi mu dodajanje D vitamina moralo zadostovati eno leto, če pa se je otrok rodil v zimskih mesecih, boste D vitamin morali dodajati leto in pol.

Upoštevajte zdravnikove napotke, saj lahko D vitamin tudi predozirate in s tem povzročite otroku težave. Te težave se kažejo predvsem z izgubo teka, bruhanjem, visokim pritiskom, hujšanjem in imajo lahko negativen vpliv na razvoj kosti. Kot za vse v življenju tudi tukaj velja, da ni treba pretiravati.

Sprehodi D vitamin

Česar o D vitaminu morda niste vedeli

D2 in D3 – kakšna je razlika med njima?

Poznamo dve vrsti D vitamina, to sta vitamin D2, ki je rastlinskega izvora in ga najdete na primer v gobah ali v predelanem rastlinskem mleku (sojino, mandljevo in drugo rastlinsko mleko običajno vsebujejo D2 namesto D3, ki je živalskega izvora) in D3, ki se nahaja v ribah, mlečnih izdelkih in jajcih. D3 nastaja v koži tudi s pomočjo sončnih žarkov.

Dnevno dozo lahko prejmete tudi iz sonca

Dnevno dozo D vitamina med letnimi meseci boste preprosto dobili tudi s 5-minutnem izpostavljanjem soncu ali pa med 20-minutnim sprehodom po soncu. V jesenskih in zimskih mesecih je pridobivanje D vitamina iz sonca malce bolj zahtevno. Razlog je pomanjkanje sončnih dni in tudi kot, pod katerim sončni žarki padajo na zemljo. Prav ta lahko oslabi sončno sevanje in UVB elemente. Prepoznate ga tako, da je senca daljša kot vaša višina.

D vitamin krepi imunski sistem

D vitamin je pomemben predvsem za pravilno vsrkavanje kalcija v kosti. Ste vedeli, da ima D vitamin ogromno funkcijo za imunski sistem? Znanstveniki iz Univerze v Københavnu so ugotovili, da je D vitamin nujen za tvorbo t.i. T-celic (t-limfocitov), ki prepoznavajo in napadajo nevarne patogene.

D vitamin vas lahko obvaruje pred kroničnimi obolenji

Glede na raziskave lahko D vitamin varuje pred avtoimunskimi boleznimi, multiplo sklerozo, revmatoidnim artritisom, lupusom in pomaga zniževati tveganje metastatskega kolorektalnega raka. Te bolezni, poleg omenjenega raka, so pogostejše prav v državah, ki so bolj oddaljene od ekvatorja, torej v državah z manjšo količino sončnega sevanja.

Kreme za sončenje onemogočajo nastanek D vitamina iz sonca

O tem, da so UV žarki nevarni, ste zagotovo že slišali. Res je, da lahko izpostavljanje kože UV žarkom privede do melanoma in tako so najboljša rešitev kreme za sončenje z višjim UV faktorjem. Po drugi strani pa kreme onemogočajo UV žarkom, da bi na vaši koži proizvedli D vitamin. Sodoben način življenja, zaradi katerega preživljamo veliko časa v notranjih prostorih, na prostem pa uporabljamo zaščitne kreme, povzroča pomanjkanje D vitamina. Izpostavljanje soncu nekajkrat dnevno po par minut na dan brez kreme za sončenje vam ne bi smelo povzročiti težav. Za otroke je dovolj, da soncu izpostavijo vrat in obraz med sprehodom. Seveda pa, previdnost ni nikoli odveč.

Svetla koža tvori D vitamin hitreje kot temna

Znanstvene študije so potrdile, da ima temnejša koža obrambni ščit pred UVB žarki. Kar je po eni strani prednost, saj imajo ljudje s temnejšo kožo nižje tveganje za nastanek kožnega raka in tudi slabost, saj se D vitamin iz sonca pri njih tvori počasneje. Na soncu morajo preživeti več časa kot ljudje s svetlejšo poltjo.