Tretji do šesti mesec po rojstvu: Kaj vse bo dojenček potreboval?

  Kategorije: Dojenčki in malčki,
4 min.
15. mar'22

Za seboj imate obdobje novorojenčka, z dojenčkom ste zagotovo že uspeli ustvariti čudovito rutino in vse bolj se spoznavate. Vedno bolj aktiven dojenček zahteva vašo polno pozornost in ljubeznivo nego. Pri tej vam na pomoč v tem obdobju prihajajo pripomočki za dojenčke in prve igrače. Ali veste, kaj vam bo prav prišlo v obdobju od treh do šestih mesecev?

Novorojenček prespi približno 14 ur dnevno, še ni tako aktiven, vendar kljub temu potrebuje vašo polno pozornost. Zabava se pri mnogih starših začne v obdobju treh mesecev, saj ravno v tej fazi razvoja mamice in očki začenjajo v starševstvu na polno uživati. Mi vemo, kaj vse vam bo obdobje od 3. do 6. meseca še polepšalo.

Vse za prve zobke

Na koncu tega obdobja, približno okoli šestega meseca (lahko tudi prej, okoli četrtega meseca) otrokom začenjajo izraščati prvi zobki. Najprej spodnja sekalca, potem zgornja, nato dvojke, trojke in tako dalje. Izraščanje zobkov je boleč postopek in joku se ne bodo izognili ne otroci in niti starši. K bolečini samih dlesni se lahko pridruži tudi povišana temperatura in celo driska ali napihnjen trebušček. Obstajajo pa pripomočki, ki lajšajo te bolečine. To so:

Dojenček potrebčine grizalo

Pripomočki za hranjenje

Pri starosti od 5-6 mesecev otroci poleg materinega mleka ali mlečne formule okusijo tudi prvo gosto hrano v podobi zelenjavnih ali sadnih kašic. Nekateri otroci bodo proti novim okusom protestirali, zato bo nepogrešljiva posoda in pribor, ki se ne more razbiti. Stran pa ne vrzite niti pripomočkov za dojenje in hranjenje iz stekleničke, ki ste jih na veliko uporabljali v prvih treh mesecih. Na pomoč vam bo prišel tudi priročni parni kuhalnik, ki vam bo prihranil ogromno časa. Za hranjenje boste v tem obdobju potrebovali:

Igrače za razvoj čutov

Otrok se pri starosti šestih mesecev začenja intenzivneje vključevati v aktivnosti, ki se čez dan odvijajo okoli njega. Vidi veliko bolje kot novorojenček, reagira na zvoke, najraje bi vse okusil in vse prijema v rokice. To vse je dokaz za to, da je razvoj otrokovih čutov v polnem teku, vi pa ga lahko spodbujate z različnimi igračami. Igrače za razvoj otroških čutov bi morale biti raznovrstne.

Mali raziskovalec (in predvsem njegov tip) bo navdušen nad različnimi površinami od lesa, do blaga in plastike ter se razveselil različnih barvnih kombinacij, ki stimulirajo vid. Med igračami zato ne bi smele manjkati igrače z zvočnimi in svetlobnimi funkcijami, vendar pa teh ne bi smelo biti preveč – lahko povzročijo, da bo otrok preveč stimuliran. Za to so primerne ropotuljice in interaktivne igrače, ki pojejo uspavanke ali pa imajo funkcijo snemanja zvoka.

Igralne podloge

Otrok bo vse več časa preživel buden, raziskoval bo svet okoli sebe z vsemi možnimi načini. Dojenček bo veliko časa preživel na trebuščku, dvigal bo glavico, na hrbtu bo lovil svoje nogice, na koncu tega obdobja pa se bo že obračal s hrbta na trebušček. Ena izmed najboljših reči, ki jo boste v tem obdobju potrebovali, je mehka podloga za igranje, na kateri bo dojenček preživel večino časa. To pa ni edina stvar, ki bo vašemu malčku pomagala odkrivati svet okoli njega in biti stalno v interakciji z okolico:

Dojenček potrebčine počivalnik

Prve knjižice

Branje ima že od zgodnje starosti pomembno vlogo za razvoj jezikovnih spretnosti in pismenosti, kar je potrdilo več raziskav. Od novorojenčka po prebrani pravljici odziva sicer ne boste deležni, vendar ne odnehajte in nadaljujte z branjem tudi kasneje, po poteku trimesečnega mejnika. Otrok že prihaja v obdobje, ko ve, kaj se okoli njega dogaja in bo svoje zanimanje pokazal tudi za knjižico.

S tem pa ne mislimo na romane s 400 stranmi, ampak mehke tekstilne knjižice, ki jih lahko otrok »bere« tudi med previjanjem, v vodi ali pa med igro na igralni podlogi. Najboljše za to so interaktivne knjižice, ki imajo različne funkcije, zvočne ali svetlobne, pa tudi knjižice z različnimi detajli, ki jih lahko otroci s svojimi zvedavimi prstki raziščejo.

Stara znana klasika je tudi kartonka, ki je otroci za razliko od klasičnih knjig ne bodo raztrgali, vendar pa zaradi njihovega papirnatega materiala niso odporne proti grizenju z zobki, poškoduje pa jih lahko tudi voda.

Zrcalce, zrcalce ...

Dojenčki zelo radi opazujejo svoj lasten obraz v ogledalu, čeprav do 18. meseca pravzaprav ne vedo, da opazujejo sami sebe. Kljub temu je tudi staršem zabavno opazovati otroka, ki se čudi temu, kar vidi v ogledalu. Zato boste na mnogih igralnih lokih in vrtiljakih za posteljice našli majhna ogledalca – tam niso za okras, ampak prispevajo k zdravemu razvoju otrok.

Obdobje od tretjega do šestega meseca je izjemno razburljivo in zabavno. Otroku se dogajajo različne spremembe in dosega prve mejnike svojega razvoja. Spodbujajte jih z različnimi igračami in pripomočki, ki bodo vaše skupne dneve spremenili na čudovita doživetja.