10 nenavadnih, ampak povsem normalnih dejstev o novorojenčkih

  Kategorije: Dojenčki in malčki,
7 min.
09. feb'21

... ki vam jih pred porodom ne bo izdal nihče. Pred otrokovim rojstvom vas vsi bližnji opozarjajo na prebedene noči, stalno dojenje, pogost dojenčkov jok in popuščanje živcev. Nihče pa vas ne bo pripravil na to, kaj boste našli v plenički in ne bo omenil, da dojenčki poleg joka dajejo tudi druge zvoke, ki so slišati kot z drugega sveta. Kaj vse še morate vedeti o dojenčku preden pride na svet?

Otekle prsne žleze

Hormoni, ki so vas spremljali med celo nosečnostjo, zahtevajo svoje tudi po porodu, in to prenesejo predvsem na dojenčka. Eden izmed znakov, da po vašem telesu še zmeraj lomastijo povišane ravni hormonov, so lahko tudi »povečane« novorojenčkove prsi. Ni pomembno, ali je deček ali deklica. In kako hormoni pridejo v dojenčkovo telo, ko vas popkovina ne združuje več? Odgovor na to je materino mleko, ki nekaj časa po porodu skupaj s hranilnimi snovmi prenese tudi ostanke hormonov. Ne obremenjujte se, nekaj dni po porodu se bo vse vrnilo v normalno stanje.

Bi me moralo kaj skrbeti? Povečane dojenčkove prsi so običajen pojav, opazujte pa, ali dojenček kaže tudi kakšne druge znake. Skupaj s povišano temperaturo gre lahko za težavo, ki jo bo odkril šele pediater.

Izjemno suha koža

So vas prestrašili večji delci prhljaja, ki so se odluščili z otrokove glavice? Gre za t.i. cradle cap, v prevodu pokrovček zibelke. Tudi to kožno stanje lahko povzroča materino mleko, razlog za to pa so lahko tudi kvasovke iz rodu Malassezia. Ne očitajte si, to ne nastane zaradi slabe higiene. Rešitev je redno vlaženje kože z otroškim oljem in nežno masiranje glavice z otroško krtačo za lase.

Moramo biti na kaj pozorni? Suha koža novorojenčka je nekaj, s čimer se po porodu srečajo vsi starši. V nekaterih primerih starši med otrokovimi nežnimi laski najdejo le drobce, pri drugih otrocih pa se lahko ustvarijo tudi hraste. Ne gre za nič drugega, kot »izpuščaj«, ki bo izginil po nekaj dneh, ali tednih. Če se razširi na druge dele telesa in imate občutek, da se stanje slabša, poiščite zdravniško pomoč.

Dejstva novorojenčki

Zelo čudni zvoki

Ste mislili, da bodo dojenčki po rojstvu le jokali in sem in tja zacvilili? Pripravite se na to, da bodo novorojenčki dajali veliko različnih zvokov, nekateri vas bodo zabavali, drugi pa celo prestrašili. Stokanje, smrkanje, godrnjanje in drugi dojenčkovi zvoki po rojstvu povzročajo predvsem ozke nosnice, v katerih se nahaja sluz. Naslednjič, ko bo vaš malček začel dajati takšne zvoke, boste vedeli, da je treba nosek temeljito izprazniti.

Bi me moralo kaj skrbeti? Občasno dajanje takšnih zvokov ni težava. Večjo pozornost pa malčku posvetite v primeru, da »smrči« pri vsakem vdihu in čiščenje noska ne pomaga.

Eksplozivno blato

Zagotovo so do vas že prispele štorije o tem, da so mamice po previjanju dojenčka morale brisati ne le njegovo zadnjico, ampak tudi na sveže pobarvane stene otroške sobice. No, ni nujno, da so takšne zgodbe iz trte zvite. Novorojenčkovo blato je večinoma tekoče in mnogi starši ga primerjajo z gorčico. Dovolj je le en nepravilen trenutek in »kreacija« vašega malčka lahko resnično konča na steni ali pohištvu. Zelo pogosto se to zgodi ravno med previjanjem, ko dojenčku masirate trebušček, s čimer mu razbremenite črevesje in eksplozija je tu. Tako si previjanje dojenčka pred porodom zagotovo niste predstavljali, kajne?

Bi me moralo kaj skrbeti? Dokler je blato zelene ali rjave barve in v njem ni ničesar, kar bi resnično spominjalo na gorčična zrna, se vam ni treba bati. Pazite le v primeru, če v blatu opazite kri.

Stalno kihanje

Dojenčki kihajo veliko in pogosto. Novorojenčkovo kihanje je izjemno ljubko, kot novopečeni starši pa se zagotovo vprašate, ali mu to nemara škoduje. Ne pozabite, vsi vzgibi na tem svetu so za dojenčka novi in vonji, ki ga obkrožajo, dražijo njegov občutljiv nosek. Razlogov, zakaj dojenčki kihajo, je več. Najpogostejše je dejstvo, da si na tak način čistijo nos zaradi prekomerne sluzi ali pa celo ostankov plodovnice (nalaga se v dihalnih poteh, malce več pa jo lahko imajo otroci rojeni s carskim rezom). Dojenček lahko kiha tudi na soncu ali večji svetlobi, tu pa ne gre za alergijo, ampak naraven odziv.

Bi me moralo kaj skrbeti? Kihanje je naravna reakcija novorojenčka na nove vzgibe. Dokler pogostega kihanja ne spremlja vročina, težje dihanje in goltanje, naj vas ne skrbi.

Dejstva novorojenčki dojenček

Nehoteni nagli gibi

Dojenček se giba, kar je naravno in želeno. Kaj pa pomenijo nagli in siloviti gibi, ki so videti kot krči? Dojenčka po rojstvu čaka ogromno razvojnih sprememb, s katerimi izpopolnjuje svoje reflekse. Med prve dojenčkove reflekse spada tudi Morojev refleks, ki ga spremljajo ravno nagli gibi. Dojenček z njim najpogosteje reagira na nagel in glasen zvok, vendar pa so ti gibi lahko tudi nenačrtovani in kdaj pa kdaj novorojenčka prebudijo s spanca. Mirnejši spanec bo dojenčku omogočilo tesnejše zavijanje v odejico, kar bo preprečilo bujenje s tem refleksom. Morojev refleks praviloma izgine okoli 3-4 meseca po rojstvu.

Bi me moralo kaj skrbeti? Refleksi, tudi Morojev, ki so lahko na prvi pogled videti strašni, so za otrokov razvoj popolnoma naravni. Ravno nasprotno pa bi odsotnost naglih gibov lahko pomenila, da nekaj ni v redu.

Otekle genitalije

Ste na svet prinesli dečka, njegova moda pa so večja kot bi pričakovali? Razlog za to je lahko dodaten vpliv hormonov, ki jim je bil dojenček v trebuščku izpostavljen. V mehurju se prav tako lahko zadržuje tekočina, ki se iz telesa izloči z urinom nekaj dni po porodu. Enako težavo lahko opažajo tudi mamice deklic – te imajo lahko po porodu otekle sramne ustnice, podobno kot pri dečkih, bo tudi pri njih oteklina v nekaj dneh izzvenela.

Bi me moralo kaj skrbeti? Če oteklina niti po nekaj dneh po rojstvu ne izgine, ne odlašajte in poiščite pomoč pediatra, ki bo težavo podrobneje preučil. Povečanje intimnih predelov, ki traja dlje, je lahko težava predvsem pri dečkih, saj lahko za tem stoji hidrokela, torej nabiranje serozne tekočine okoli testisov.

Kri v plenički

Tudi najmanjša kapljica krvi v plenički lahko pri novopečenih starših izzove preplah, vendar ne gre vedno za resno težavo. Pogosto se pojavi pri deklicah, katerih telo v prvih dneh po rojstvu izloča estrogen. Gre za t.i. mini periodo oz. psevdomenstruacijo, ki je povsem običajna in traja resnično le trenutek, dokler se raven hormonov ne ustali. Razlog za kri v plenički je lahko tudi gibanje črevesja in kasnejše blato, ki je lahko malce ranilo samo črevo ali danko. Pri nekaterih primerih pa sploh ne gre za kri, ampak za visoko koncentrirani urin z rdečimi kristali, ki s svojo barvo spominjajo na kri.

Bi me moralo kaj skrbeti? Kljub temu, da je kapljica krvi v plenički običajna, obiska zdravnika ne odlašajte. Zagotovo ne gre za nič kritičnega, kar vam bo pediater potrdil in vas pomiril, da je vse v redu, vi pa boste lahko mirno spali.

Dejstva novorojenčki

Čudna oblika glavice

Porod je izjemno zahteven, ne le za mamico, ampak tudi za dojenčka, ki se lahko med porodom malce poškoduje. Dojenček, ki se rodi cel vijoličen in otečen, se je resnično trudil, da je prišel skozi ozke porodne poti. Glavica, ki je bila na začetku mehka, je lahko zaradi poroda ponekod stisnjena in sploščena. Da bi se izognili nastanku plagiocefalije, obračajte dojenčkovo glavico med spanjem enkrat v levo in drugič v desno stran in med igro prelagajte igrače z mesta na mesto, da si se otrok obračal. Tako se boste izognili nastanku ploske glavice, kar bi lahko kasneje vplivalo na otrokovo samopodobo.

Bi me moralo kaj skrbeti? Ste preizkusili resnično vse in imate občutek, da je novorojenčkova glavica še zmeraj ploska? Posvetujte se s pediatrom, ki vam lahko priporoči posebno čelado za dojenčke, ki bo popravila obliko glavice. Več o plagiocefaliji, preventivi in zdravljenju si preberite tukaj.

Škiljenje

Ste prvič starši in še nikoli pred tem niste videli sveže rojenega dojenčka? Nič čudnega, da je za vas zamegljen otrokov pogled in škiljenje neprijetno presenečenje. Podobno kot vse, se tudi dojenčkov vid razvija, saj malček po rojstvu vidi le do razdalje 25-30 cm in predmete fokusira le z enim očesom. Obe očesi se začneta koordinirati šele v obdobju treh mesecev.

Bi me moralo kaj skrbeti? Otrokov vid je z vidom odraslega primerljiv šele v 7. letu starosti. To pa ne pomeni, da bi morali s katero koli težavo vida čakati tako dolgo. Oči vašega malčka sicer pregleda zdravnik na rednih pregledih, če pa imate občutek, da tudi v 6. mesecu vaš malček škili in predmetov ne more izostriti, ga naročite k specialistu. Ta bo preveril strabizem, slabovidnost in ambliopijo, sindrom lenega očesa.

Novorojenčki so za nove starše kdaj kot ljudje z drugega planeta in nekaj časa bo trajalo, dokler se eden drugega ne navadijo. Zdaj, ko veste, kaj vse vas po porodu čaka, bo prilagajanje na skupne trenutke z dojenčkom še malce bolj prijetno in bolj mirno.