Kako se razvija dojenčkov vid? Od rojstva do drugega meseca

  Kategorije: Dojenčki in malčki,
4 min.
08. okt'21

Otroci na svet pridejo že z nekaj refleksi, ki jim pomagajo, da se privadijo na življenje izven maminega telesa. Ti refleksi se postopoma izgubljajo in nadomestijo jih zmožnosti in spretnosti. Izjemna pa ni niti vid, ki ga od rojstva naprej spremljajo spremembe. Kako vidi vaš otroček takoj po rojstvu in kaj se z njegovim vidom dogaja do drugega meseca?

Spreminja se barva oči, reakcije na svetlobo, razdalja, na katero otrok vidi in tudi sposobnost ostrenja predmetov. V prvih dveh mesecih življena se dojenček stalno razvija, raste in spoznava svet okoli sebe. Za razliko od sluha, ki je pri zdravem dojenčku že skoraj popolnoma razvit, ima vid pred seboj še dolgo pot. Skupaj z nami se podajte na to pot.

Razvoj vida dojenček

Razvoj vida in njegovi mejniki

Razvoj vida se začenja že v maternici in se nadaljuje v otroštvu in tudi v odraslosti. Še posebno pomembno pa je njegovo spremljanje v prvih šestih letih življenja. To obdobje je najbolj ranljivo, saj je otroški vid do 6. rojstnega dne nagnjen k nastanku različnih motenj vida (mednje najpogosteje spadajo kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem, škiljenje in ambliopija, torej leno oko). Otroški vid je občutljiv in zato ga je treba že od rojstva dalje ščititi in tudi spodbujati njegov pravilni razvoj.

Novorojenčki so po rojstvu izjemno občutljivi na svetlobo in ta občutljivost bo ostajala tudi v prvih mesecih življenja. Za novorojenčke je značilen zamegljeni vid, ki lahko novopečene starše prestraši in čudni gibi oči lahko ustvarijo vtis, da dojenček škili. V primeru, da pediater po rojstvu ne opazi nobenega odstopanja, gre za običajne znake dojenčkovega razvoja vida. V naslednjih tednih bo vaš otroček dosegel naslednje mejnike:

  • Enomesečni dojenček reagira na spremembe svetlobe in se na močno svetlobo odzove z mežikanjem.
  • Gibi oči pri dojenčku do enega meseca so nekoordinirani in lahko ustvarijo videz že omenjenega škiljenja.
  • Dojenček preučuje vaš obraz ali obraz človeka v njegovi bližini in daje prednost temu v primerjavi z osredotočanjem na druge predmete. Sposoben se je osredotočiti na predmete v oddaljenosti 20-25 cm.
  • Novorojenček v starosti okoli enega meseca je zmožen slediti premikajočemu se predmetu.
  • Kot dvomesečni so se dojenčki zmožni osredotočiti na manjši predmet v svoji okolici (gumb na puloverju, uhani, elastika v laseh in podobno). Zanimajo jih predvsem obrazi in črno beli predmeti.
  • Na koncu dvomesečnega obdobja otročki vidijo predmete tudi izven njihovega dosega, kar jih lahko spodbudi k seganju po teh predmetih.
  • Zmožni so natančnega opazovanja svojih rok in nog in kot dvomesečni otroci jasno vidijo do razdalje 25-30 cm.
  • Centralni vid še zdaleč ni popoln, vendar lahko dojenčki v tem obdobju opazujejo predmete in ljudi tudi periferno, vse do 90 stopinj.
  • Dojenčkom se v času od enega do drugega meseca starosti začenjajo tvoriti solze.

Se lahko razvoj vida spodbuja?

Dojenčkov vid se lahko trenira z več tehnikami. Spodaj so najpogosteje uporabljeni in hkrati najbolj uspešni načini, ki jih lahko uvrstite v svoj dnevni urnik:

  • Kar največ zrite v otrokove oči in komunicirajte z njim iz oči v oči. Spreminjajte izraze in delajte grimase.
  • Med hranjenem spreminjajte strani, tako pri dojenju kot tudi pri hranjenju iz stekleničke.
  • Dojenčku oblačite barvne nogavice z različnimi veselimi vzorci, ki bodo pritegnili njegovo pozornost.
  • Med ležanjem na trebuščku položite pod dojenčka barvasto podlogo ali odejo.
  • Eksperimentirajte z osvetlitvijo prostora. Razgrinjajte in zagrinjajte zavese, zahvaljujoč čemur bo dojenček lahko opazoval igro svetlobe in zvečer mu umetno osvetlitev nadomestite s svetlobo sveče.
  • Nad posteljico obesite vrtiljak z različnimi igračami.
  • Otroku dajte igrače v pestrih barvah, ali nasprotno, v kombinaciji bele, črne in rdeče z zanimivimi vzorci in mu berite knjige z barvitimi sličicami.
  • Pred obrazek mu postavite ogledalo, da bo lahko opazoval svoj lasten obraz.
  • Med preživljanjem časa na soncu ne pozabite na zaščito vida, ki je v tem obdobju zelo občutljiv. V vozičku lahko uporabite senčnik in med nošenjem v naročju posebna sončna očala za dojenčka.

Razvoj vida novorojenček

Opazujte znake

Pediater bo po rojstvu opravil pregled dojenčkovega vida, da bi izključil kakršne koli običajne poporodne motnje vida in očesne bolezni, kot je na primer siva mrena, infantilni glavkom ali očesne tumorje. V tem obdobju obisk pri očesnem specialistu ni predviden, splošen test je del ob sistematskih pregledov. V splošnem se pregled svetuje pri dopolnjenemu 3. letu, do takrat pa ključno vlogo igrajo starši. Na njih je, da bi opazovali otrokov razvoj vida in odkrili možne motnje.

Kot zagotovo že veste, je vsak otrok edinstven, se razvija s svojim lastnim tempom, kar pa ni vedno po pričakovanjih staršev. Če imate v bližini dojenčka v približno enaki starosti kot je vaš, se primerjanju zagotovo ne boste izognili. To, da vaš škratek malce zaostaja za njegovimi vrstniki, verjetno ne pomeni nič slabega, vendar podrobno opazovanje njegovega razvoja zagotovo ne bo škodilo.

Če na koncu tega dvomesečnega obdobja ugotovite, da vaš dojenček ne reagira na močno in naglo svetlobo, se ne osredotoča na vaš obraz ali predmete v njegovi neposredni bližini, ne sledi gibanju predmetov ali ljudi, ali pa imate občutek, da so njegove oči (eno oko ali obe) nesorazmerno motne, ne odlašajte in se s svojimi dvomi obrnite na pediatra.