Vodič za nošenje dojenčka: Prednosti, nasveti in kje začeti

8 min.
03. nov'22

Nošenje dojenčka ni po svetu nobena novost, vendar drži, da je zadnja leta opaziti vedno več staršev, ki svoje otroke nosijo na prsih ali hrbtu. Ali tudi vas mika nošenje dojenčka, pa ne veste, kje začeti? Naš vodnik pri nošenju dojenčka vam bo priskrbel vse potrebne informacije, od zdravstvenih prednosti pa do nasvetov in trikov za pravilno nošenje.

Številne prednosti nošenja dojenčka

Prisotnost dojenčka v tesni bližini starša (kot nošenje zagotovo je) ima številne prednosti ne le za dojenčka, ampak tudi za starša. Drži, da te prednosti za zdaj strokovno še niso docela raziskane, vendar v njihovo korist zagotovo govorijo zadovoljni starši, ki so poleg vozičkanja pogumno preizkusili tudi nošenje.

Nevidno četrto trimesečje

Ste že slišali za četrto trimesečje? Preprosto povedano je to obdobje po otrokovem rojstvu, med katerim se mali človeček hitro razvija, raste in se uči orientirati v svetu. Prihod na svet je za dojenčka stresen in po devetmesečnem znotrajmaterničnem razvoju se novorojenček v velikem svetu ne počuti varno. Tesna bližina starša, ki jo omogoča trak ali nosilka dojenčka pomirja in mu prinaša zelo potreben občutek varnosti in ljubezni.

Manj joka

Najti način, ki učinkovito zaustavi otrokov jok je eden izmed najzahtevnejših preizkušenj starševstva. Ne zanašajte se na to, da z nošenjem jok popolnoma izgine, vendar bo zmanjšal njegovo pogostost in intenzivnost. Že klinična raziskava pediatrov iz leta 1986 je pokazala, da je šesttedenski dojenček, ki je bil nošen 3 ure dnevno, jokal za kar 43 % manj tudi v večernih urah (od 16h do polnoči) in kar do 51 % manj kot otroci enake starosti, ki jih starši niso nosili.

Poudariti je treba, da je raziskava temeljila predvsem na nošenju dojenčka po rokah in ne primarno nošenja v traku ali nosilki. Nameščanje otroka v trak velja preizkusiti, da niti ne omenjamo prednosti, da boste imeli roke proste za druga opravila, med katerimi vam ni treba skrbeti za to, kaj dojenček počne – saj bo ta zmeraj ob vas.

Nošenje dojenčka slingi

Zdravstvene prednosti

Stik kože na kožo ima nedvomne prednosti že neposredno po porodu in prakticirati bi ga morali predvsem pri predčasno rojenih otrocih. Telesna bližina pomaga regulirati dojenčkov srčni utrip in njegovo dihanje, ko je kot novorojenček povsem odvisen od intenzivne nege staršev. Stik kože na kožo je s tega vidika smiseln tudi pri donošenih otrocih, ki so doma s starši. Dojenčka lahko položite na gole prsi ali pa ga nosite v posebni nosilki, ki ta neposreden kontakt s staršem še bolj spodbuja.

Poenostavi dojenje

Številne mamice nam bodo zagotovo pritrdile, če navedeno, da nošenje dojenčka poenostavlja dojenje. Zadostuje, da dojenčka na pravilen način namestite in ko je čas za hranjenje, je celoten postopek od začetka do konca dojenja veliko bolj preprost. Dojenje v traku mamici omogoča udobje in zasebnost predvsem v javnosti in na izletih ter olajša hranjenje na zahtevo.

Utrjuje vez med otrokom in staršem

Poistovetiti se z novorojenčkom ni vedno tako enostavno (in ni sramota si to priznati). Vez med dojenčkom in staršem spodbuja in utrjuje ravno bližina obeh teles. Dojenčka, ki je v vaši neposredni bližini, boste lažje razumeli, saj ne boste spregledali nobenega premika ali zvoka. Zahvaljujoč temu boste znali hitreje presoditi, ali je utrujen, lačen ali pa potrebuje svežo pleničko. Predvsem očki imajo kdaj pa kdaj občutek, da se z dojenčkom niso zbližali tako kot matere in nošenje je eden izmed načinov, kako to izboljšati.

Poenostavi vsakodnevno življenje

Ko otroka držite v rokah, ste avtomatsko zasedeni. Nošenje v nosilki ali traku pa vam omogoča proste roke in lahko opravljate tudi druga opravila. Temu bodo hvaležni predvsem aktivni starši, ki ne morejo poležavati in radi počnejo več stvari hkrati. Želite skuhati ali kaj pospraviti, vendar imate v naročju dojenčka? Namestite ga v trak in to je to! Nošenje dojenčka bo olajšalo tudi sprehode, predvsem v mestih. Pri vstopanju na mestne avtobuse in vlake vam ni treba motoviliti z vozičkom, preprosto vstopite z dojenčkom na prsih in uživajte v svobodi.

Je nošenje dojenčka varno?

Tako kot pri vsaki stvari tudi pri nošenju dojenčka veljajo pravilni in napačni načini. Razlika med tem, kaj je varno in kaj ne, je kdaj pa kdaj zelo majhna. Najpomembnejša je izbira primernega pripomočka za nošenje, ki bo ustrezala vašim potrebam in otrokovi starosti. Osnove varnega nošenja boste usvojili hitro, zahvaljujoč metodi T.I.C.K.S. (z angleščine tics - klopi):

  • T (tight) – tesno: Dojenček mora biti v nosilki vzravnan in trdno nameščen/zavit, da se ne nagiba v strani in mu glavica nevarno ne pada levo in desno. Dojenčkova glavica mora biti poravnana s hrbtom, dojenček pa ne sme biti nenaravno skrčen.
  • I (in view at all times) – imeti vedno na očeh: Dojenčkov obrazek mora biti vedno viden. Kot starš morate imeti dojenčka vedno na očeh, da lahko opazujete njegove reakcije.
  • C (close enough to kiss) – cmok na glavico: Dojenček je v nosilki pravilno nameščen takrat, ko se lahko k njemu nagnete in ga brez težav poljubite na zgornji del glavice.
  • K (keep chin of chest) – kontrola brade in prsi: Med brado in otrokovimi prsi mora biti prostor po širini za vsak dva prsta. To pomeni, da dojenček ne sme biti v nosilki stisnjen in brada se ne sme dotikati prsi.
  • S (supported back) – stalno podprt hrbet v nosilki: v navpičnem položaju mora biti dojenček udobno oprt ob nosačevo telo. Nosilka ne sme biti preveč tesna in prav tako ne preveč sproščena. Med nošenjem ne smete imeti občutka, da morate dojenčka pridržati s svojimi rokami.

Nošenje dojenčka elastični trak

Tipi otroških nosilk

Na tržišču je dandanes ogromno otroških nosilk. Tisto, za katero se boste odločili, je odvisno od več dejavnikov – od starosti in velikosti dojenčka, vaše telesne zgradbe, denarja, ki ga želite za to nameniti in tudi osebnih preferenc.

Mehak trak ali ruta

Mehka ruta je v osnovi dolg kos blaga, ki je proizveden iz mešanice bombaža in elastana in ji pravimo tudi elastični trak za nošenje. Ta mehka ruta se nosi tako, da jo ovijete okoli svojega telesa in nato vanjo namestite dojenčka. Glede na tip blaga je ta način primeren predvsem za manjše dojenčke. Če rute še nikoli niste vezali, se boste na začetku najbrž znašli v zadregi, saj to zahteva nekaj časa in prakse. Še preden začnete s pravo uporabo rute, to preizkusite z igračo ali blazino.

Tkana ruta

Za neuko oko razlika med mehko in tkano ruto verjetno na prvi pogled sploh ne bo opazna, ampak vendarle obstaja. Tkana ruta (kot že samo ime napoveduje) je proizvedena iz drugačnega materiala. Ta je debelejši in strukturiran, kar staršem omogoča udobnejše nošenje večjih dojenčkov in malčkov. Tkane rute so bolj prijetne od mehkih, vendar je njihova vezava malce bolj zahtevna.

Slingi z obroči

Ta tip rute se nosi čez eno ramo in je proizveden iz čvrste tkane tkanine in obročka (z ang. ring – obroč, prstan), skozi katerega potegnete ruto in vanjo namestite dojenčka. Ta tip nosilke lahko povzroči obremenitev ene strani telesa, to pa predvsem, če strani ne menjujete in dojenčka nosite le na eni rami ali ruto uporabljate dlje časa. Sling je lahko prenosljiv in preprost za uporabo.

Nosilka Mei Tai

Nosilka Mei Tai (uporablja se tudi ime Meh Dai) je v osnovi hibrid med klasičnim trakom za nošenje in trdno nosilko. Ta nosilka nima zaponk, kar pomeni da se veže in ne zapenja. Naramnice so pogosto široke in oblazinjene, da bi bilo nosaču kar najbolj udobno, vsebuje pa tudi hrbtno oporo za dojenčka. Ta tip nosilke je izjemno udoben in priročen, uporabljate pa ga lahko tudi pri večjih otrocih.

Strukturirana ergonomska nosilka

Ta nosilka vsebuje trakove, zaponke, blazinice in opore, zahvaljujoč čemur se prilagodi različnim starostnim skupinam otrok. Večinoma se nosi spredaj, najdete pa tudi takšne, ki jih lahko namestite na hrbet ali bok. Ergonomske nosilke so izjemno priročne, dojenčka lahko vanje preprosto namestite in zapnete. Te nosilke so namenjene predvsem starejšim otrokom, če želite v njih nositi novorojenčka, morate poiskati takšno, s posebnim vstavkom za novorojenčka.

Nošenje dojenčka ergonomska nosilka

Kako nositi dojenčka

Spet je odvisno od tega, katero nosilko si boste izbrali. Pred uporabo katerega koli tipa si preberite vsa priložena navodila in se brez sramu obrnite na izkušeno »nosačko« ali skupnost ljudi, ki vam bodo na začetku z veseljem pomagali.

Nasveti za nošenje novorojenčkov

Dojenčka lahko v ruti nosite že od samega rojstva dalje, seveda le v primeru, če vam tega ne preprečujejo zdravstvene težave (vaše, ali vašega dojenčka) in če dojenček tehta vsaj 3,5 kg. Za to starost je najbolj primerna mehka ruta. Vedno se prepričajte, da imate pregled nad dojenčkovim obrazom, predvsem do njegovega 4. meseca starosti.

Čim starejši bo dojenček, tem več bo želel odkrivati svet okoli sebe. To pa je tako kot z vozička mogoče tudi z rute ali nosilke. Obstajajo načini, kako dojenčka namestiti, da bo z obrazkom obrnjen proti širnemu svetu, vendar to zahteva nekaj več izkušenj. Za nošenje dojenčka, ki gleda naprej so bolj primerne ergonomske nosilke, zasnovane posebno za t.i. sprednje nošenje.

Nasveti za nošenje starejših otrok

Starejše dojenčke in malčke lahko nosite tudi na hrbtu. Najprimernejša je ergonomska nosilka, ki vam omogoča, da vanjo na boku namestite dojenčka in ga pazljivo prenesete na svoj hrbet. Sliši se zahtevno in ravno to številne starše odvrne od uporabe nosilk, vendar zahteva to le nekaj poskusov na lastni koži.

Nošenje vašega dojenčka je veliko več kot le trenutni trend ali modni dodatek. Nošenje v ruti ali nosilki ima številne zdravstvene prednosti, krepi vez med staršem in dojenčkom in vam omogoča več udobja in svobode.