Kaj je zlatenica pri novorojenčkih in ali se je moramo bati?

3 min.
06. maj'17

Zlatenica novorojenčka je pogosta bolezen dojenčkov. Kar 60 % otrok se z njo sreča že kmalu po rojstvu. V veliki večini je neškodljiva in traja največ 6 dni. Kaj pa sploh povzroča zlatenico in kako si pomagati?

Dojenček zlatenica

Kako nastane zlatenica pri novorojenčkih?

Ko je otroček še v trebuščku, potrebuje več rdečih krvničk, da bi lahko s kisikom oskrbele vsa tkiva. Po porodu začne otrok dihati sam in zato začne organizem odstranjevati odvečne krvničke. Pri razpadu hemoglobina nastaja bilirubin, ki ga jetra še ne morejo predelati. Prav višje vrednosti bilirubina pa povzročajo rumeno obarvanje kože in beločnic.

Ne obremenjujte se. Otrok bi lahko zbolel, tudi če bi se celo nosečnost prehranjevali po pravilih, bi bili aktivni in tudi dovolj počivali. Vaš malček je lahko eden izmed večine otrok, ki zlatenico premagajo kot prvo bolezen.

Kako pozdraviti zlatenico?

Zlatenica se večinoma pojavi v prvih dneh po porodu. Lahko imate že pripravljeno torbo in se veselite odhoda domov, ko vas zdravnik preseneti z neprijetno novico: "V bolnišnici boste ostali malo dlje". Tudi če je zlatenica novorojenčkov večinoma neškodljiva, morajo zdravniki otroka obdržati na opazovanju. V primeru, da se je zlatenica pojavila šele doma, stopite v stik z zdravnikom in se posvetujte o zdravljenju.

Odvečnega bilirubina se otroci znebijo z blatom, urinom in čez kožo. Zdravniki zato mamicam priporočajo pogosto dojenje, ki je idealno na vsake dve do tri ure. Več bo vaš dojenček jedel, pogosteje bo kakal in se s tem prečistil. Blato dojenčkov z zlatenico je pogosto rumene barve. Mamice imajo dostikrat občutek, da se njihov otrok med dojenjem utrudi. Zaspanost je eden izmed simptomov zlatenice, zaradi tega pa ne bi smeli zmanjšati dojenja. Tudi če se vam bo zaradi dojenja paralo srce buditi svojega angelčka med spanjem, vedite, da delate to v njegovo korist.

Zdravniki priporočajo tudi preživljanje časa na svetlem. Baldahin zato odstranite s posteljice in priskrbite svojemu otroku dovolj sončne svetlobe, vendar bodite pazljivi. Zlatenica bi morala oditi v roku 6 dni.

Dojenje dojenčka

Kaj storiti, če se zlatenica zaplete?

V primeru hude oblike zlatenice se bodo o zdravljenju odločili zdravniki. Predlagajo lahko terapijo z modro lučjo, t.i. fototerapijo. Luč z modro svetlobo imajo na oddelku za novorojenčke, otrok dobi zaščitno masko za oči in piridoksin (vitamin B-kompleksa). Modra luč pomaga izločati bilirubin. Na dojenje ne bi smeli pozabiti, tudi če je vaš otrok "pod lučjo". Nastavite si opozorilo na vsake 3 ure.

V težjih primerih zdravniki posegajo tudi po zdravilih, v kritičnih primerih pa po transfuziji krvi. Čeprav je zlatenica pri novorojenčkih relativno neproblematična, je ne smete podcenjevati. Tveganje nastane predvsem pri otrocih, ki imajo drugačen Rh faktor krvi kot njihova mama, nedonošenčki ali pa otroci z drugimi okužbami in komplikacijami.