Trombofilija v nosečnosti, kaj to pomeni za vas?

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
14. jun'17

Trombofilija je diagnoza, ki straši vsako bodočo mamico. V preteklosti je bila ena izmed najbolj pogostih razlogov za smrt mamic in otrok med nosečnostjo, med porodom ali po njem. Danes pa, na srečo, obstaja preventivno zdravljenje in tudi porod s trombofilijo se konča s srečnim objemom.

Kaj je trombofilija in kako nastane?

Trombofilija predstavlja povišano nagnjenost k strjevanju krvi in s tem nastankov krvnih strdkov (trombusov) v ožilju ter nastanku pljučne embolije. Če strdek popolnoma zamaši žilo, to lahko privede do globoke venske tromboze. Če strdek pride do pljuč, lahko povzroči pljučno embolijo. Strdek v arterijah lahko povzroči srčni infarkt ali možgansko kap. Med nosečnostjo lahko tromboza nastane tudi v posteljici, s čimer lahko resno ogrozi življenje ploda.

Trombofilia nosečnost

Trombofilija je lahko dedna ali pridobljena. Dedna trombofilija se pojavi pred 40. letom starosti z nastankom strdkov v krvnem obtoku. Nekatere ženske za svojo trombofilijo ne vedo, dokler se ne pojavijo težave med nosečnostjo ali po njej. Dedno trombofilijo lahko ugotovite z laboratorijsko preiskavo hemostaze, analizo DNA ali po genskih testih družinskih članov.

Na nastanek pridobljene trombofilije vpliva nekaj dejavnikov:

  • kajenje,
  • debelost,
  • alkohol,
  • hormonalna kontracepcija,
  • hormonalno zdravljenje,
  • nosečnost in porod,
  • poškodba,
  • rakava obolenja,
  • srčno-žilne bolezni,
  • vaskularne bolezni,
  • operacije ipd.

Po Virchowu obstajajo trije razlogi za nastanek trombofilije, to pa so povečana težnja krvi k strjevanju (hiperkoagulacija), počasnejši krvni pretok in poškodbe žilnih sten. Vsi ti vzroki trombofilije se pojavijo med nosečnostjo. V telesu nosečnic se odvijajo mnoge biokemijske spremembe. Upočasni se pretok krvi v venah spodnjih okončin in poveča se hiperkoagulacija.

Trombofilija med nosečnostjo

Za trombofilijo vam večinoma niti ni treba vedeti, če pa ste splavili, imate nekoga s trombofilijo v družini, ali pa imate nekatere izmed spodnjih simptomov, bi morali opraviti preiskave. Če jih zdravnik predlaga sam, potem jih resnično opravite. Simptomi trombofilije so naslednji:

  • pogosti spontani splavi,
  • znaki pljučne embolije, torej občutek teže na pljučih, težko dihanje, strah smrti,
  • otečene, boleče in modre okončine, kjer se nahaja strdek,
  • pogosta venska vnetja.

Trombofilijo pa lahko imate, četudi se pri vas simptomi niso pojavili. Za seboj imate lahko že nekaj uspešnih porodov, pa se šele pri naslednji nosečnosti pojavijo zapleti. Trenutno se trombofilija pojavi pri enem ali dveh na 1000 porodov. V primeru trombofilije je kritično tudi obdobje šestih tednov po porodu.

Trombofilia simptomi

Kako zdraviti trombofilijo?

Če so vam potrdili trombofilijo, kar brez panike. Pri pravočasno ugotovljeni trombofiliji in preventivnem zdravljenju bi morali biti vi in plod v redu. V primeru manjših tromboz se aplicira podkožen heparin ter po porodu kumarine, kot je na primer, varfarin. Kumarini se uporabljajo pri daljšem zdravljenju, med nosečnostjo, predvsem v 3. trimestru pa jih navadno ne predpisujejo. V tem obdobju je večje tveganje krvavitev. Heparin pa lahko jemljete med celotno nosečnostjo in tudi po porodu.

V primeru obsežnega strdka v tretjem trimestru nosečnosti običajno izberejo carski rez in kasneje kirurško odstranitev strdka.

Zapomnite si, da trombifilija ni bolezen, ki se jo da pozdraviti. To je stanje, ki je povezano z zapleti, ki pa se jim lahko izognete. Preventiva je torej na prvem mestu. Če imate dedno trombofilijo, se izogibajte dejavnikom tveganja. Nosečnice s trombofilijo bi morale med celotno nosečnostjo upoštevati zdravnikova priporočila. Če je nimate, je preventiva na prvem mestu, saj je nosečnost že sama po sebi faktor tveganja. Fizična aktivnost, pravilno prehranjevanje, nobenega alkohola in kajenja ter pozitivno mišljenje bodo zagotovo zmanjšali tveganje.

Porod in trombofilija

V tretjem trimestru nosečnosti je tveganje za nastanek strdkov višje, upočasni pa se tudi pretok krvi. To pa je popolnoma naravno. V primeru trombofilije še vedno priporočajo spontani porod, saj je carski rez bolj tvegan, vendar pa neizogiben pri zahtevnejši trombozi.

Diagnoza s poimenovanjem trombofilija sicer zveni strašljivo, pri večini diagnostik in zdravljenju, pa se vam ni treba obremenjevati. Nosečnost, porod in poporodno stanje lahko poteka popolnoma brez težav. Zapomnite si, da ima vaše duševno stanje veliko moč. Brez stresa je vse lažje.