Nosečnost teden za tednom: 40. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
16. nov'22

Dobrodošli na cilju! 40. teden nosečnosti je teden vašega predvidenega roka poroda, vendar pa to ne pomeni, da bo dojenček prišel na svet v naslednjih sedmih dnevih. Porod je vseeno blizu in do tega težko pričakovanega trenutka lahko pride resnično kadar koli.

Dojenček v 40. tednu znotrajmaterničnega razvoja je pripravljen na porod in le še vprašanje časa je, kdaj boste začeli čutiti prve znake bližajočega se poroda (morda ste v tem času že rodili in štiridesetega tedna nosečnosti niti niste dočakali). V primeru, da ste le prišli do sem, najverjetneje dojenček tehta plus-minus 3450 gramov in je velik približno 51 cm Mere pa se lahko razlikujejo – svoje igra genetika, zdravstveno stanje mamice med nosečnostjo in tudi drugi dejavniki.

Znaki štiridesetega tedna

Štirideseti teden nosečnosti načenja predvsem psiho. Zagotovo vas bo vsaka sprememba vrgla pokonci in boste dojenčka spremljali še pogosteje kot do sedaj. V zadnji etapi nosečnosti vas čaka tole:

  • Krči v nogah. Ti vas lahko presenetijo, vendar v tako visoki nosečnosti niso nič nenavadnega. Lajšate jih lahko z razgibavanjem in dovolj popite tekočine.
  • Pritisk v medenici. Za to bo poskrbel sam dojenček, ki se lahko spusti še nižje v medenico, na katero ustvarja pritisk in povzroča nelagodje.
  • Težave s spancem. V polsnu vas lahko pestita živčnost in strah, pa tudi velik trebušček, ki vam preprečuje najti pravi položaj. Ne premetavajte se po postelji, saj vas bo to le še bolj vznemirilo. Počnite nekaj pomirjujočega, na primer berite ali pišite dnevnik. Na zahtevnejše delo, kot so pomivanje kopalnice ali težje telovadne vaje niti ne pomislite.
  • Utrujenost. Ta gre z rokov roki z neprespanostjo, zaradi česar lahko čez dan zaspite kar stoje. Prepustite in počivajte zmeraj, ko se vas lotita utrujenost in izčrpanost. Saj si to vendar lahko privoščite!
  • Popadki. Braxton-Hicks popadki se bodo na določeni točki spremenili na prave, zato opazujte vsako krčenje maternice in si beležite njihovo dolžino in intenzivnost.
  • Tesnoba. Tudi tista najmirnejša mamica je lahko pred porodom pod velikim stresom, kar je popolnoma normalno. Tega ne zadržujte v sebi, ampak nekomu zaupajte, kaj ravno doživljate.

Nosečnost štirideseti teden

Najpogostejša vprašanja in odgovori

V času zadnjih štiridesetih tednov ste zagotovo že uspeli preučiti vse, kar se je le dalo. Vseeno pa imamo za vas skupek vprašanj in odgovorov, ki se mamicam z bližajočim porodom najpogosteje porajajo.

Je to normalno, da sem noseča 40 tednov?

Da! Tudi če se vam zdi, da nosečnost traja celo večnost, traja povprečna nosečnost ravno 40 tednov. Če ste prispeli do tega stadija, ste noseči več kot devet mesecev, zato ginekologi in porodničarji raje govorijo o nosečnosti po tednih in ne mesecih. Kakorkoli kaotično se vam že zdi, zadihajte – nosečnost, ki traja 40 tednov, ni nobena anomalija.

Kaj povzroča kasnejši porod?

Na to vprašanje ne obstaja en enostaven odgovor. Kasnejši porod je lahko zapisan v vaših genih, morda ste bili tudi sami rojeni po predvidenem roku poroda. Statistika je v tem primeru na strani prvorodk in mamic, ki so že v prejšnjih nosečnostih rodile po predvidenem roku. Razlog je lahko tudi spol otročka – dečki si bojda vzamejo dlje časa in se jim na svet ne mudi prav dosti. Zmedo lahko povzroči tudi točnost datuma vaše zadnje menstruacije, zato ni nujno, da je termin poroda določen povsem pravilno.

Sem v 40. tednu, kdaj bom rodila?

Kadarkoli. Če načrtujete naraven porod in nimate termina carskega reza nimate določenega, lahko dojenček na svet prijoka kadarkoli, podnevi ali ponoči. Če je na zdravniških pregledih vse v redu in se dojenček in mamica počutita dobro, ni razloga za paniko.

Kako sprožim porod?

Imate že dovolj in želite imeti porod kar najhitreje za seboj? Obstajajo naravni načini, ki lahko pospešijo porod. Najučinkovitejši so dolgi sprehodi in spolni odnosi, ki v telesu sprožijo ustrezne procese. Nekatere mamice priporočajo pikantno hrano, vendar ni nujno, da bo delovala. Nasprotno pa, ne preizkušajte zeliščnih kur ali draženja bradavic – drugo bi namreč lahko priklicalo zelo močne popadke, ki bi dojenčku lahko bolj škodili kot pomagali. Če je za vas v 40. tednu preveč stresno in se resnično ne počutite dobro, lahko zdravnik priporoči tudi sprožitev poroda z zdravniškimi metodami.