Nosečnost teden za tednom: 39. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
06. sep'22

Ta teden nosečnosti je velik mejnik! Dojenčki rojeni v 39. tednu so polno donošeni, zato je strah zaradi predčasnega poroda povsem odveč. Na kaj vse se je treba pripraviti par dni pred rokom poroda?

Dojenček, ki se lahko odloči priti na svet dobesedno kadarkoli, že dosega mere novorojenčka. Meri približno 48,5 cm in tehta okoli 3300 g. Rok poroda imate najverjetneje preračunanega na 40. teden, dojenček pa vseeno lahko še malce zraste. Zdaj ni več potrebe po tem, da bi ga primerjali s sadjem ali zelenjavo. Zadostuje, če si dojenčka predstavljate v njegovih pravih merah, kot vam ga bodo v naročja položili takoj po porodu. Tako je namreč videti vaš težko pričakovani kupček sreče, ki ga nosite pod srcem.

Dojenček je že donošen in pripravljen, da pride na svet. Še vedno pa ne sedi križem rok in je vsak dan pametnejši – njegovi možgani se razvijajo s svetlobno hitrostjo. Poleg tega dojenček že lahko giba z okončinami, zato vas kdaj pa kdaj preseneti z udarcem naravnost pod rebra. Rastejo pa mu tudi nohtki, ki lahko s svojo dolžino že presegajo konice prstov.

Znaki devetintridesetega tedna

Kar občutite v zadnji stopnji nosečnosti, je več ali manj enako prejšnjim tednom. Novi pa bodo znaki, ki bodo nakazovali, da se porod približuje:

  • Braxton-Hicks popadki. Z bližajočim se rokom poroda bodo ti lažni popadki vse pogostejši. Braxton-Hicks popadki se običajno začnejo nekje v sprednjem delu telesa, na zgornjem delu trebuha in izginejo ob spremembi položaja. Na drugi strani pa se porodni popadki spuščajo nad maternico in so vse pogostejši in močnejši.
  • Pritisk v predelu medenice. Dojenček se v maternici »useda« v porodni položaj in lahko sedi tako nizko, da povzroča poseben pritisk na medenico.
  • Bolečine v mednožju. To prav tako sovpada z dojenčkovim položajem. Dojenček lahko pritiska na določene živce, kar povzroča neprijetno bolečino v medenici in vagino. Nekatere mamice te bolečine opisujejo kot udare strele.
  • Gnezdenje. Ta pojem zagotovo že poznate in če ste se gnezdenju do sedaj izogibali, boste morda ravno v 39. tednu čutili potrebo po čiščenju celega stanovanja in ga pripraviti za prihod dojenčka. Vendar pa ne pretiravajte, saj ste vendar le nekaj dni dni pred porodom.
  • Luščenje sluzastega čepa in/ali krvav izcedek. V 39. tednu lahko opazite izcedek, ki je zelo gost, spominja na sluz in je lahko rdeče krvave barve. Najverjetneje se vam je odluščil maternični čep, ki običajno (ne pa vedno) pomeni, da je porod že blizu. Opazujte druge znake poroda in ne odlašajte s klicem svojega zdravnika.

Nosečnost devetintrideseti teden

Znaki začetka poroda v 39. tednu

Vsaka neobičajna brca, bolečina ali izcedek vas v 39. tednu vrže pokonci. Kaj pa, če se je porod pravkar začel? Je ta trenutek končno tu? Ni še prezgodaj? Je to normalno? Nekatere bodoče mamice, ki jih čaka prvi porod, se bojijo, da bodo začele rojevati, ne da bi za to sploh vedele. Tega se vam resnično ni treba bati – porodne bolečine in vsi z njimi povezani znaki so nekaj popolnoma drugega in zagotovo boste vedeli, da je napočil TISTI trenutek. Zdravnika pokličite, če:

  • vam odteče plodovnica. To zagotovo ne bo kot v filmu in ne boste se kar naenkrat znašli v luži vode. Dovolj bo že, če je izcedek kar naenkrat večji, ampak ne tako gost kot običajno. Najverjetneje to pomeni, da je vrečka z amnijsko tekočino počila in se bo v nekaj urah začel porod.
  • pojavijo se redni popadki. Boleči in redni popadki, katerih intenzivnost se zvišuje, so drugi najpogostejši znak poroda. Opazujte njihovo dolžino in časovne presledke med njimi in če niste prepričani, kontaktirajte svojega porodničarja.

Skupaj z odprtim materničnim vratom sta to najpogostejša znaka poroda. Do tega pa lahko pride tudi dan po rednih popadkih in/ali začetku odtekanja plodovnice. Ne obremenjujte se niti v primeru, če v 39. tednu ne opazite nobenih znakov poroda. To se dogaja številnim prvorodkam in prvi znaki poroda pridejo šele v 41. tednu.

Kaj vas čaka v 39. tednu?

Kaj vas čaka? No ... čakanje. Čas si pa lahko skrajšate z različnimi (predvsem nezahtevnimi) aktivnostmi. Številne mamice v tem tednu kuhajo na zalogo, saj bo z novorojenčkom kar naenkrat manj časa za vse skupaj. Če imate voljo, tudi vi pripravite nekaj jedi, ki jih lahko zamrznete in po potrebi samo pogrejete.

Ne pozabite pa niti na malenkosti, kot na primer namestitev otroškega sedeža v avto, pranje otroških oblačil, zadnje spremembe v otroški sobici (ali spalnici) in podobno. In če je le mogoče, privoščite si kar največ počitka in spanca, saj dojenček morda ne bo tako razumevajoč in bo zagotovo zahteval vašo pozornost.

In še manjši nasvet za konec, če res ne morete več nositi dodatne teže – pojdite plavati ali pa se le potopite v vodo (seveda v primeru, da vaše zdravstveno stane to dopušča in je to odobril tudi porodničar). V vodi se boste vsaj za trenutek počutili prijetno breztežno.