Nosečnost teden za tednom: 41. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
27. jan'23

Se počutite kot tempirana bomba? Z vso pravico. Vse mamice med nosečnostjo ne pridejo tako daleč, vendar je porod po določenem terminu povsem običajen, predvsem pri prvorodkah. Kaj vse vas čaka in čemu se ne boste izognili niti na ciljni ravnini nosečnosti?

Dojenček v vašem trebuščku 41. teden nosečnosti uživa v nekakšnem dodatnem času, kar zagotovo tudi dobro občutite. Na svet lahko pride kadar koli, zato pozorno spremljajte vsako spremembo in ne pozabite šteti popadkov, ki vam jih ne bo prav nič prizanesel. Dojenček je velikosti lubenice in v tem stanju nosečnosti meri približno 51,8 cm in tehta okoli 3,6 kg. Je že čas za porod, kajne?

Znaki enainštiridesetega tedna

Je rok poroda že mimo? Ti simptomi niso v vašem primeru nič neobičajnega, vendar pa velja, da se ob vsakem negotovem telesnem znaku oglasite svojemu zdravniku ali neposredno v porodnišnici:

  • Neugodje v predelu medenice. Tudi če se to zdi nemogoče, se lahko otroček spusti še nižje in na vaš mehur in maternični vrat še bolj pritiska, kar povzroča bolečine.
  • Hemoroidi. Z omenjenim pritiskom so združene tudi otečene žive v zadnjiku, kar lahko povzroči hemoroide. Ti se lahko v hipu še poslabšajo, in to tudi po porodu, kasneje pa se bo oteklina zmanjšala in vse se bo vrnilo v običajno stanje.
  • Težave s spancem. Nič novega, boste rekli. Hormoni, živci, velik nosečniški trebušček (ali raje trebuh) in predvsem čakanje vam v teh dneh morda ne dajo spati. Zato poskušajte počivati tudi čez dan.
  • Pogostejše uriniranje. Dojenček v 41. tednu pravzaprav sedi na vašem sečnem mehurju in povzroča pogostejše obiske stranišča. Zdržite, le še nekaj trenutkov!
  • Popadki. Z bližajočim se porodom so maternični krči vse bolj pogosti in izraziti. Torba za porodnišnico bi morala biti že pripravljena in čakati pri vratih, če ne celo v prtljažniku avtomobila. Vsak naslednji popadek je lahko tisti pravi.

Nosečnost teden za tednom 41 teden

Najpogostejša vprašanja in odgovori

Veliko prostega časa in čakanje na popadke pri mnogih bodočih mamicah povzročijo plaz vprašanj in dvomov. Tukaj so odgovori na najpogostejše:

Kakšni so znaki začetka poroda v 41. tednu?

Znake poroda verjetno že stresate iz rokava. V primeru, da so se vas polastili nosečniški možgani, vam jih znova opišemo. Svojega zdravnika pokličite, če imate nenehen izcedek podoben urinu (lahko gre za plodovnico), pogoste boleče popadke, ki ob spremembi telesnega položaja ne prenehajo, na porodničarja pa se obrnite tudi ob vsakem nenavadnem znaku, na primer pri bolečinah v trebuhu ali krvavitvi.

Je normalno, da sem noseča 41 tednov?

Da! Čeprav zveni neverjetno, je vaše stanje povsem običajno. V mislih imejte, da roka poroda nihče ne more določiti na dan natančno, saj nanj vpliva cela vrsta dejavnikov. Dva tedna pred predvidenim rokom poroda in dva tedna po njem predstavljata nekakšno okno tolerance.

Zakaj še nisem rodila?

Na to vprašanje, žal, ne obstaja pomirjujoči odgovor. Kasnejši porod je pogosto povezan z genetiko. Povprašajte svojo mamo, staro mamo ali sestro, če so prav tako rodile po določenem terminu poroda. Če je to vaša druga ali naslednja nosečnost in je prejšnja prav tako trajala približno toliko časa, ni to nič čudnega. Ničesar se vam ni treba bati, saj takšno udobno in dolgo prebivanje dojenčka v vaši maternici nikomur ne škoduje.

Se lahko naročim na sprožitev poroda?

Kot smo že omenili, 41. teden nosečnosti ni nič neobičajnega in če se dobro počutite, ni razloga za umetno sprožitev poroda, če vam tega ne svetuje vaš ginekolog ali porodničar. Verjetno pa je, da vse to postaja že preveč za vas in vsako nedolžno vprašanje tipa »Še nisi rodila?« le zvišuje vaš pritisk. Preizkusite lahko domače ženske (ampak varne!) recepte za sprožitev poroda – pikantno hrano, sprehode, spolne odnose ali akupunktro.

Porod pa lahko sprožit tudi zdravnik, h kateremu v tem stadiju nosečnosti hodite pogosteje kot po hrano. Obstaja več načinov, naravne in farmakološke metode, ki se izvajajo pri ginekologu ali v porodnišnici. Eden izmed njih je tudi luščenje plodovnih ovojev, s čimer naj bi se sprožil porod. Ta postopek je ni najbolj prijeten, lahko celo boleč, vendar vas bo približal težko pričakovanemu cilju.