Nosečnost teden za tednom: 38. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
04. avg'22

Le še dva tedna vas ločita od predvidenega termina poroda. Resnično le še 14 dni in dojenčka boste končno lahko držali v svojem naročju. Pred tem pa vas čaka še pravi test potrpežljivosti. Na kaj vse se pripraviti dva tedna pred porodom?

Torba za v porodnišnico je spakirana, dom je pripravljen na prihod dojenčka, ki se lahko kadarkoli odloči priti na svet ... kaj pa zdaj? 38. teden nosečnosti je lahko poln neudobja, vendar vas na cilju čaka tista najlepša nagrada. Dojenček za zdaj mirno počiva v maminem trebuščku, kjer je videti kot lubenica z merami približno 49,5 cm in 3100 gramov. Počasi pa se že bliža porodni teži in velikosti, kajne?

Znaki osemintridesetega tedna

V 38. tednu je vaše telo pripravljeno na svoj veliki dan, na kar ni treba posebej opominjati. Za to bodo poskrbeli znaki visoke nosečnosti:

  • Braxton-Hicks popadki. O teh veste že vse, morda ste jih že začutili v prejšnjih tednih. Za vsak slučaj pa spominjamo, da ti lažni popadki izginejo ob spremembi položaja, njihova intenzivnost pa slabi, torej se ne stopnjuje kot pri porodnih popadkih.
  • Težave s spancem. Prav tako nobena novost za bodočo mamico v 38. tednu nosečnosti. Pod slabši spanec se lahko podpiše velik trebušček, stalni pritisk na sečni mehur, bolečine vseh vrst in tudi nemir in neučakanost.
  • Vaginalni izcedek. Na hlačkah lahko v naslednjih dneh opazite gost sluzast izcedek. Najverjetneje gre za vaginalni čep, ki se izloči, saj se maternični vrat širi in pripravlja na porod. Več čepa se odlušči, bližje ste porodu.
  • Srbeč trebuh. Nosečnostni trebušček je v 38. tednu napet kot struna in zato je povsem logično, da vas koža stalno nekaj srbi. Svoj trebušček redno razvajajte s posebnimi olji in olajšanje bo kmalu tu.
  • Otečeni gležnji in stopala. Večja teža, ki jo nosite, se mora nekako poznati. Kot je le mogoče, počivajte z dvignjenimi nogami. Če se vam zdi oteklina sumljiva, se pojavi z lepega miru in ne popusti, se obrnite na svojega zdravnika.

Nosečnost teden za tednom

Nosečniški trebušček v osemintridesetem tednu

Dojenček je na tej stopnji spuščen v medenici, kjer uživa v dodatnem prostoru. Povsem mogoče je, da ima svoj lasten ritem, ki ste ga tudi sami že opazili in veste, kdaj spi in kdaj je buden. Otroček je že pripravljen na porod, je popolnoma razvit, vendar mu bo še nekaj dni ali tednov v vašem trebuščku vseeno dobro delo.

Dojenček v 38. tednu je praktično že donošen in če bi želel zdaj priti na svet, ne bi bil več smatran za nedonošenčka, ampak za predčasno rojenega. Čeprav je rok poroda določen čez nekaj tednov, spremljajte spremembe v vašem telesu. Tu so znaki začetka poroda v 38. tednu:

  • odluščenje vaginalnega čepa in/ali blaga krvavitev, kar pomeni, da se maternični vrat širi in pripravlja na porod;
  • driska, ki ni nujno posledica hrane. Na visoki stopnji nosečnosti lahko driska pomeni prisotnost t.i. porodnih hormonov;
  • slabost je prav tako tipičen znak poroda. Mnoge ženske po porodu priznavajo, da so pred prihodom v porodnišnico občutile slabost, to pa so pripisovale na primer vremenu, predvsem v visoki vročini;
  • popadki so lahko v 38. tednu na dnevnem programu, vendar je treba razlikovati med pravimi porodnimi in Braxton-Hicksovými popadki;
  • bolečina v hrbtu je tik pred začetkom poroda intenzivna in vas preseneti. Loči se od bolečine, ki jo čutite že nekaj tednov in ki nekako spada k nosečnosti;
  • odtekanje plodovnice pa je resničen znak tega, da je porod že pred vrati. Vsake ženske ne čaka filmska scena z lužo pod nogami, nekaterim bodočim mamicam plodovni mehur predrejo šele v porodnišnici.

Kaj vas čaka v 38. tednu?

Počasni sprehodi na svežem zraku, stalno mazanje s kremo, počitek in redni pregledi pri zdravniku, ki bodo vse do poroda na seznamu vsak teden. Uživajte v vsakem trenutku vsakega dneva z nosečniškim trebuščkom, pa čeprav se zdi neverjetno, boste ta edinstveni občutek po porodu pogrešali.