17 reči, ki vam jih pred porodom ne bo nihče omenil

  Kategorije: Nosečnost,
5 min.
23. feb'23

Na veliki dan D se pripravljate devet mesecev in zato že komaj čakate, da prvič zagledate svojega dojenčka, si ga položite na prsi in poljubite njegovo glavico. Ob uri U pa vas zadane resničnost, porodni načrt se poruši in rečete si, da to pa že ne gre tako. Kaj so vam prijateljice o porodu zamolčale, saj se o tem preprosto ne govori?

Plodovnica, popadki, pritiskanje, dojenčkov jok ... Tako bi se na kratko dalo opisati vsak porod, ampak kaj pa vse tisto vmes? Rojstvo otroka pogosto spremljajo dogodki, ki mamice zelo presenetijo. So namreč reči, o katerih se ne govori niti na štiri oči in prav tako vam jih ne zaupa niti ginekolog. To, s čimer se strinjajo vse mamice po porodu, je eno – vredno je.

Porod dejstva mamica

  1. Vsaki mamici plodovnica ne odteče v hipu, čeprav je to v filmih prikazano povsem drugače. Porodni popadki lahko pridejo tudi brez odtekanja plodovnice. Plodovni mehur vam bodo morda predrli šele v porodnišnici. Na filmske scene se zato ne zanašajte, ampak raje opazujte druge znake poroda.
  2. Po drugi strani pa ni nujno, da se voda kar izlije, ampak le počasi odteka. In to morda celo v potokih. Včasih se zdi, da vam po stegnih teče celo večnost in je ne ustavijo niti debelejši higienski vložki. Tega se spominja tudi mamica Lena: »Zadnje dni pred porodom mi je bilo zelo težko, želela sem, da bi bilo to končno že za mano, zato sem odšla na pregled k ginekologu in ta mi je izvedel prijem, ki naj bi sprožil porod. Nič se ni zgodilo niti po več urah, celo vse slabše sem se počutila. Zbudila sem se ponoči ob tretji uri, šla na stranišče in kar naenkrat mi je po nogah začela teči nekakšna tekočina. V prvem trenutku nisem vedela, ali lulam ali mi je res odtekla voda. Oblekla sem se, zbudila moža in odšla sva v porodnišnico. Voda mi je odtekala še pol ure, tudi po prihodu v porodnišnico in niti ne vem, kdaj je nehala.«
  3. V porodnišnici vas bodo priklopili na različne monitorje in vse okoli vas bo nekaj piskalo. Tudi po porodu (in tudi med njim) bodo spremljali vaše življenjske funkcije, in prav tako dojenčkove funkcije. Sicer je odvisno od porodnišnice, ampak ponekod se boste kljub različnim napravam lahko prosto premikali, če bo vaše zdravstveno stanje to dopuščalo.
  4. Vaš porodni načrt se lahko poruši, in to popolnoma. Ne držite se ga kot pijanec plota, saj lahko ogrozi vašega dojenčka. Če je že prepozno za epiduralno analgezijo in ste jo želeli, kar brez panike. V primeru, da je potreben carski rez, vi pa ste si prisegli, da želite roditi vaginalno, prav tako ne paničarite. V tem primeru je pomemben le končni rezultat in ne sam postopek.
  5. Morda to ne bo ljubezen na prvi pogled, kar je popolnoma normalno. Dojenček, ki vam ga neposredno po porodu položijo na prsa, je običajno vijoličaste barve, zguban in lahko ga prekriva sloj nekakšne tekočine. Nekaj o tem nam je zaupala Diana, ki ima porod svojega dvomesečnega dojenčka še v svežem spominu: »Ko so mi sinčka položili na prsi, sem si rekla, da to pa že ni moj otrok. V njem nisem videla nobenih znanih potez, bil je cel vijoličen in zguban, in bil je ves dlakav!«  Zdaj je, seveda, najlepši dojenček na svetu, vendar pa to zagotovo ni bila ljubezen na prvi pogled.
  6. Rodili boste pravzaprav dvakrat, saj morate poleg dojenčka poroditi tudi posteljico.
  7. Morda boste imeli občutek, da vas bo razneslo. Najlepših trenutkov v življenju ne doživljate takrat, ko morate pritiskati in v določenem trenutku ne veste, ali pritiskate dojenčka ali pa bo kaj prišlo ven z druge strani.
    Porod dejstva ocka
  8. Po zadnjem potisku in ko dojenček končno pride na svet je na vrsti olajšanje. »Babica mi je rekla, da moram še enkrat potisniti in nato bo vsega konec. Da bo nehalo boleti in vse bo v redu. Nisem ji verjela, zaželela sem si, da bi me končno vsi pustili pri miru, ampak sem vseeno še enkrat potisnila, mali je bil kar naenkrat zunaj in nič več nisem čutila. Vsa bolečina je v trenutku izhlapela,« se spominja Nika.
  9. Morda vam bo slabo, verjetno vam bo šlo celo na bruhanje. Tudi to je povsem normalno in naj vam zaradi tega ne bo nerodno. Če vas bo sililo na bruhanje, povejte to osebju. Nič, kar se vam dogaja v porodni sobi, ne zadržujte zase.
  10. Obkrožalo vas bo veliko ljudi. V porodni sobi ne bo le partnerja, zdravnika in medicinske sestre. Drugo osebje je tam običajno »za vsak slučaj«, da bi po potrebi priskočili na pomoč.
  11. Spoznate novo stran same sebe. Porod je zahteven postopek poln bolečin in zato lahko privre na površje nek del vaše osebnosti, ki ga še ne poznate. Kriki, čudni zvoki, psovke najrazličnejših vrst, jok in tudi smeh – čustvena in fizična napetost združena s porodom vas bo spremenila do nerazpoznavnosti.
  12. Morda boste potrebovali prerez presredka ... in kasneje tudi šivanje. Epiziotomija, torej kirurški prerez presredka, s katerim se razširi vaginalna odprtina, se ne prakticira, če res ni nujno, v nekaterih državah je celo prepovedana, vendar se pri nas z njo še srečujemo.
  13. Smrdelo bo. Pot, kri in morda tudi nekaj blata – to vse se lahko v porodni sobi zmeša in ne bomo vam lagali, to ne diši ravno kot Chanel no. 5. Verjetno tega pri vsej bolečini niti ne boste opazili, morda pa le.
  14. Kri bo prisotna ne le pri porodu, ampak tudi po njem, in to še nekaj tednov. Poporodna doba, torej 6 (ali pa 8) tednov po porodu, je obdobje, med katerim se vaše telo postopoma vrača v stanje »pred tem«. Vaš organizem se bo obnavljal v duševnem smislu, v telesnem pa v mnogih primerih to pomeni krvavitev. Sogovornica Martina na to ni bila pripravljena, poporodno dobo si je predstavljala kot čudovito obdobje brez menstruacije: »Ko sem po porodu začela krvaveti, je bila moja prva misel – samo tega ne! Ginekologinja mi je povedala, da je krvavitev v tem obdobju povsem običajna in lahko brez prestanka traja tudi nekaj tednov. To je verjetno plačilo davka za pavzo v vseh devetih mesecih.«
  15. Želite dojiti in se hkrati nočete odreči intimnemu življenju s partnerjem? Pripravite se na to, da lahko med spolnim odnosom priteče tudi nekaj materinega mleka.
  16. Nadzor nad mehurjem ne bo nikoli več tak, kot je bil pred tem.
  17. Na vse slabo postopoma pozabite. In prostovoljno se na to pot podate znova in morda še večkrat.