Nosečnost teden za tednom: 42. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
24. mar'23

Dobrodošli v zadnjem tednu nosečnosti! Če ste prišli do sem, imate najverjetneje občutek, da nosečnost traja že celo večnost, vendar obljubljamo vam, da boste svojega težko pričakovanega dojenčka držali v rokah že zelo kmalu. Na svet bo želel priti vsak čas, ali pa mu bodo zdravniki malce pomagali. Saj vendar ne morete biti noseči za zmeraj, kajne?

Če ste ob branju naše serije o tednih nosečnosti prišli do sem, spadate med posebne mamice, ki so prišle vse do 42. tedna nosečnosti. Zaklad, ki ga nosite pod srcem, je zdaj velik kot prava lubenica. Meri približno 51,5 cm in tehta okoli 3670 gramov. Te mere predstavljajo idealni primer, zato se ne ustrašite, če vam zdravnik na pregledu pove, da vaš »drobižek« tehta kilogram več.

Znaki dvainštiridesetega tedna

Govoriti o znakih nosečnosti v dvainštiridesetem tednu verjetno ni ravno na mestu. Trenutno ste noseči 10 mesecev in 2 tedna (drži, tudi pri ljudeh je to mogoče) in vse neprijetne simptome visokega stanja nosečnosti poznate na pamet tudi ob polnoči. Krči v nogah, težave s spancem, bolečine v hrbtu, pritisk v medenici, hemoroidi, pogostejše uriniranje in popadki vas bodo spremljali tudi v zadnjem tednu navidez neskončne nosečnosti.

To, kar običajno občutijo mamice v zaključku nosečnosti, so stres, živčnost in razumljivo tudi malodušje. Biti v tem stanju 42 tednov se morda za mnoge mamice zdi celo protizakonito, vendar se zgodi. Ne bojte se, dojenček vas bo vsak čas poklical, zato počivajte, oglejte si svoje priljubljene filme in serije, dovolite, da vas strežejo od spredaj in zadaj in za zdaj le uživajte v svojem domu brez dojenčkovega joka.

Znaki začetka poroda v 42. tednu

Porod se lahko v naslednjih dneh začne resnično kadarkoli in znaki, da se resnično bliža, so:

  • Odluščenje materničnega čepa, ki je lahko kdaj pa kdaj obarvano s krvjo, je znak, da se maternični vrat pripravlja na porod. Ne da se sicer napovedati, kako hitro po tem boste na porodni mizi potiskali, vendar pa je luščenje materničnega čepa resnično dober znak.
  • Odtekanje plodovnice, razpok plodovne ovojnice in kasneje poplava (ali pa le potoček) naznanjajo, da se bo porod začel v nekaj urah. Lahko se zgodi, da vas bo po razpoku plodovnega mehurja zdravnik napotil na oddelek za nosečnice, kjer boste počakali na redne popadke.
  • Ravno ti so še en znak tega, da je porod že pred vrati. Pri rednih porodnih popadkih boste takoj vedeli, da to niso le Braxton-Hicks popadki. Porodni popadki so redni, močni, njihova intenzivnost se zvišuje in čas med njimi se krajša.

Nosečnost dvainštirideseti teden

Kako varno sprožiti porod?

Dolgotrajna nosečnost je povod za številna vprašanja in mednje spada tudi to, kako sprožiti porod. Poleg sprehodov, pikantne hrane in spolnih odnosov, lahko porod sprožijo tudi zdravniške metode, ki vam jih bo ginekolog v tem tednu zagotovo predlagal:

  • Hamiltonov prijem, ki se izvaja ročno in s katerim zdravnik loči membrane plodovnega mehurja od materničnega vratu. Postopek zahteva hospitalizacijo, se izvede ambulantno in v večini primerov sproži popadke v 48 urah.
  • Razpok plodovnih ovojev. Zdravnik s pomočjo posebnega inštrumenta poči plodovni ovoj, s čimer pospeši nastanek popadkov in porod se začne v nekaj urah.
  • Širjenje materničnega vratu s pomočjo zdravil, ki vsebujejo prostaglandin prav tako predstavlja način za sprožitev poroda. Hormon prostaglandin vsebujejo tudi spermiji in če vam je do last-minute spolnih odnosov, lahko to poskusite tudi za pospešitev poroda.
  • Poleg prostaglandinu se lahko porod sproži tudi z oksitocinom, ki povzroča popadke. Ta se sprošča tudi ob draženju bradavic, zato lahko na pomoč zopet pokličete partnerja (ali pa si pomagate sami).

Kako si skrajšati 42. teden nosečnosti?

Se vam zdi, da to traja že celo večnost? Dojenček bo prišel na svet, tako ali drugače. Polepšajte si zadnje ure kot si jih le lahko, ko dojenčka še nimate v rokah. Ne obremenjujte se in počivajte, poskusite umiriti svoje misli s preprostimi gibi, meditacijo ali masažo. Vadite dihanje, ki vam bo pri porodu resnično prav prišlo.

Ne pozabite pa opazovati dojenčkovih gibov in za vsakršno sumljivo (in predvsem daljšo dejavnost) obvestite zdravnika. Ne bodite tiho niti pri nenavadnem vaginalnem izcedku, krvavitvi ali bolečinah v trebuhu. Dvainštirideseti teden nosečnosti s seboj prinaša tudi določena tveganja in možnost za zaplete pri porodu, zato svojih dvomov ne zadržujte zase.

Znova preverite torbo za porodnišnico. Zagotovo imate v njej vse, kar potrebujete, vendar ponoven pregled ne bo škodil. In še najboljše pa za konec – pocrkljajte se. Za tako dolgo nosečnosti si zaslužite nagrado, zato si privoščite karkoli, po čemer hrepenite. Lahko je to nova torbica, šminka v čudovitem odtenku, in tudi tiste mikavne mini tortice iz kavarne na vogalu.