Prva pomoč za otroško kožo

  Kategorije: Zdravje otroka,
5 min.
18. jul'17

Dejstvo, da se moramo pred sončnimi žarki paziti, poleti poslušamo iz vseh strani. Tudi kljub temu pa se kdaj pa kdaj zgodi, da se vaš malček pri igri na prostem spozabi ali pa je sonce intenzivnejše, kot ste pričakovali in zato mu morate vi nuditi prvo pomoč pri opeklinah. Kako ravnati, če otrok dobi sončne opekline, sončarico ali pa se opeče?

Otroški koži je treba posvečati večjo pozornost, saj je veliko bolj občutljiva in nežnejša. Poleti pa to velja kar dvakratno. Gibanje na soncu otrok, mlajših od 3. leta, bi moralo biti omejeno, neposrednemu soncu pa sploh ne bi smeli biti izpostavljeni. Starejši otroci bi se morali izogibati sončnim žarkom med 11. in 15. uro, ko je UV sevanje najbolj škodljivo. Ko se igrajo na svežem zraku, jih ne pozabite natreti s kremo za sončenje, z zaščitnim faktorjem minimalno 30+, in jo znova nanašati vsaki dve uri, po kopanju in tudi brisanju z brisačo. Otroke prvič namažite vsaj pol ure pred odhodom na sonce. Če se želite izogniti razdražljivosti kože otroka po nanosu kreme, mleka ali kreme v obliki razpršila za sončenje, posezite po sredstvih brez parfuma in barvil.

Otroci sončenje

Prva pomoč pri sončnih opeklinah

Sončne opekline so boleče zaradi opečene zgornje plasti kože, ki je bila predolgo izpostavljena sončnim žarkom. Opekline se pokažejo približno po 4 do 6 urah s pordelostjo, manjšimi oteklinami, povišano temperaturo kože, nastankom manjših mehurčkov in kasnejšim izcedkom. Prav tako lahko temu botruje razdražljivost in vročina. Ko začnejo mehurji srbeti, posvetite pozornost infekciji. Na odprte rane nanašajte antibakterijsko mazilo.

Koža odraslega človeka s temnejšimi lasmi ima prirejeno obrambo kože kar 40 minut, otroška koža pa zagotavlja prirojeno obrambo le pet minut.

Takojšnje olajšanje boste otroku priskrbeli s hladno prho. Najprej začnite z mlačno vodo, ki jo postopoma ohlajajte. Tekoča voda bo odplaknila zametke okužbe. Ne uporabljajte mila in niti gela ta tuširanje. Nadaljujte s hladnimi obkladki, ki jih morate menjati na vsakih 15 minut. Poskusite tudi eno izmed metod babic – kožo namažite z mrzlim kislim mlekom ali jogurtom, dobro pa lahko dene tudi skuta v obliki obkladka. Na boleče predele lahko položite tudi narezani krompir ali kumaro. Bolečino bo lajšal tudi poparek iz lanenih semen – pokuhajte tri žlice semen v enem litru vode, jih odcedite in ohladite. Krpo, ki jo namočite v ohlajen poparek potem polagajte na boleča mesta. Za lajšanje opeklin delujejo tudi zeliščni poparki iz kamilice, ognjiča, mete ali hrastove skorje.

Otroci krema za sončenje

Otroku priskrbite dovolj tekočine, dajajte mu hladne pijače, ki naj jih pije po požirkih. Prizadeto kožo lahko zdravite s pantenolom, blagodejno pa bodo delovali tudi geli z izvlečkom aloe vere. Najhujša bolečina je prvih 6-48 ur po opeklinah. Med tem časom lahko nastanejo tudi bolečine glave, zato položite otroka v posteljo in mu dajajte zdravilo na osnovi paracetamola.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Zagotovo v primeru visoke temperature (pri otrocih mlajših od 5. leta je to več kot 37,5 °C), če dobi mrzlico, bruha ali pa nastanejo zapleti pri spraskanih mehurjih.

Prva pomoč pri sončarici

Sončarica nastane zaradi prekomerne izpostavljenosti nepokrite glave soncu in za razliko od pregretja, se pri tem stanju človek ne poti. Vzrok zanjo je visoka temperatura ozračja in visoka vlažnost zraka, s katerima se organizem ne more spopasti. Posebno pazljivi bodite pri preživljanju časa v tropskih državah. Če vaš otrok dobi sončarico ali pa gre za pregretost, bodo prvi znak suha usta. Kasneje boste opazili utrujenost, slabotnost in hitro plitvo dihanje. Temu se pridružuje še hiter pulz, siljenje na bruhanje in če stanje traja dlje časa se lahko pojavijo tudi mišični krči.

Otroci sončarica
Malega pacienta položite v dovolj hladen in zračen prostor. Dajte mu hladno mineralno vodo, čaj ali ionizirano pijačo. Temperaturo znižujete z umivanjem nog in dlani s hladno vodo ali pa jih zavijte v hladno mokro rjuho. Organizem ohlajajte postopoma, otrokom ne dajajte zdravil za zniževanje temperature. Oskrbite mu pordelo kožo in se naslednje dni izogibajte neposrednemu soncu.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Zdravnika obiščite v primeru visoke temperature ali začetnih krčev. Če otrok izgubi zavest, pokličite prvo pomoč.

Prva pomoč pri opeklinah

Opekline so pri otrocih med 1. in 3. letom najbolj pogosti tip poškodb. K njim prihaja večinoma v domačem okolju, vendar pa se to lahko zgodi tudi zunaj na pikniku ali tabornem ognju med izletom v naravo. Medtem ko si pri negi sončnih opeklin lahko pomagate tudi z recepti babic, morate pri opeklinah nujno poiskati zdravniško pomoč vedno, ko je opečena površina večja od dlani prizadete osebe.

Opekline 1. stopnje najpogosteje povzroči kratek dotik vročega predmeta. Prizadet del boli, je rdeč in kdaj pa kdaj nabrekne. Pri opeklinah 2. stopnje je pordelost intenzivna in nastane mehur. Otrok čuti močno bolečino. Opekline 3. stopnje so najhujše in najgloblje. Spremlja jih belo-siva barva odmirajočega tkiva in protislovno manjša bolečina, saj so poškodovani tudi živci.

Otroci opekline

Osnovna prva pomoč je pogasitev obleke ali odstranitev vročega predmeta. Z opečene kože ne odstranjujte obleke, ki se je prilepila, in če je možno, se je ne dotikajte. Opečeno površino držite pod tekočo vodo (10 minut ali pa dokler se bolečina ne umiri), ali pa jo vsaj potopite v čisto hladno vodo. Večje opekline s počenimi mehurji le ovijte v čisto blago in poiščite zdravniško pomoč. Na kožo ne nanašajte ničesar (nobenega olja, masti ali kreme) in ne luknjajte mehurjev, da vanje ne bi zanesli infekcije. Za opekline 1. stopnje je dovolj domača oskrba, in sicer prekritje opekline s sterilnim materialom, ne uporabljajte pa obližev in niti vate. Za obsežnejše opekline je nujna strokovna oskrba. Otrok lahko celo pade v šok, zato mu priskrbite mirno okolje, stabilno sobno temperaturo in dovolj tekočin.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Strokovno oskrbljen mora biti vsak opečen otrok do drugega leta starosti, ne glede na razsežnost opekline, in starejši otroci z opeklinami obraza, okončin, zadnjičnih mišic in genitalij. V primeru, da so opekline na drugem delu telesa, morate reševalce poklicati pri opeklinah 2. in 3. stopnje.

Mislite v naprej

Sončne opekline lahko preprečite. V letnih mesecih ne pozabite na pokrivala za glavo, primerna oblačila in redno nanašanje kreme za sončenje. Podobno je to v primeru opeklin, kar polovico opeklin bi lahko v naprej preprečili. Zato mislite v naprej in zavarujte vaš dom tako, da bi otrokom omejili dostop do vročih aparatov ali pijač.