Poletni dopust z dojenčkom: Kdaj, kje in kako se odpraviti na morje?

5 min.
12. jul'23

Priprava na dopust z dojenčkom je dostikrat veliko bolj stresna kot sam dopust. Ne dovolite, da bi vas stres ohromil že med pakiranjem in vas odvrnil od veselja sanjskih počitnic. Uživajte v poletnem dopustu z dojenčkom brez vseh skrbi. To je mogoče!

Kam oditi? In kdaj je najprimernejši čas? Kaj vse spakirati s seboj? Se lahko zanesem na mestne trgovine, ali vzamem s seboj tudi hrano? Povsem običajno je, da se pred prvim dopustom z dojenčkom staršem pojavljajo vprašanja, ki jih izkušenejši obvladajo z levo roko. Z našimi nasveti boste tudi vi v poletnem dopustu z dojenčkom uživali kot se le da.

Kdaj je pravi čas?

Dopusta z zelo majhnim dojenčkom vam nihče ne bo preprečil, naj pa vas ne presenetijo obsojajoči pogledi ostalih počitnikarjev. V prvem letu se zato raje držite domovine ali sosednjih držav in če si resnično želite oddiha, lahko izberete tudi kopališča ali pa počitnice v slovenski naravi. Bolj oddaljene kraje je morda bolje načrtovati po prvem rojstnem dnevu, vseeno pa se pripravite na to, da boste več časa posvetili otročku kot pa sebi in partnerju. Optimalna starost za potovanja z otrokom sta dve leti in več – otroci so pri tej starosti že bolj samostojni, znajo se sami zaigrati na plaži in za zabavo boste imeli poskrbljeno tudi sami.

Poletje dopust dojenček

Izbire destinacije ne jemljite zlahka

Vas mikajo Egipt, Turčija, Mehika, Indija ali Bali? Če načrtujete prvi dopust z majhnim otrokom, eksotične destinacije raje prestavite za nekaj let. Za otroke okoli enega leta so bolj primerne "okoliške" destinacije, torej Hrvaška, Italija, Španija in kasneje, okoli drugega leta tudi Grčija. Na eksotiko lahko malček še malce počaka, na primer ko dopolni tri leta in več. Naj se vam nikamor ne mudi, oddaljeni kraji vas bodo že počakali in vi boste v dopustu s starejšim otrokom uživali še toliko bolj.

Pri izbiri destinacije ne imejte v mislih le destinacije, ampak konkretno turistično ponudbo, kjer želite letovati. Pozabite na skalnate grebene, ki sicer dišijo po adrenalinu, vendar pa so za otroke zelo nevarni. Pomembna je tudi izbira plaže – na mivki lahko gradijo gradove iz peska, po drugi strani pa so takšne plaže bolj umazane kot peščene. Če ste navajeni na kamnito plažo, poskusite poiskati takšno z drobnimi kamenčki, zahvaljujoč katerim je voda kristalno čista tudi cel dan. Bodite pozorni tudi dostop do morja, ki ne sme biti preveč strm, ampak bolj postopen.

Po zraku ali po kolesih?

Pot z letalom je hitrejša, vendar se v primeru dopusta z dojenčkom prednosti tu začnejo in zagotovo tudi končajo. Če to ni nujno, izberite za prvo potovanje raje avtomobil, kamor lahko spakirate vse potrebno, se lahko kadar koli ustavite in se posvetite dojenčku, ne da bi vas opazovale oči nestrpnih sopotnikov. V države, primerne za male otročke tako udobnejše prispete z avtom. V tem primeru je zelo pomemben primeren avtosedež, ki mora biti resnično kakovosten, saj bo pot daljša.

Let je za majhne otroke stresen in enako bodo to dojemali tudi starši. Ti vsaj vedo, kaj se dogaja ob vzletu in spustu, ko se v letalu spreminja tlak. Pot z letalom zato dobro pretehtajte in se k tej možnosti raje vrnite šele po 1. letu otrokove starosti. Pred letom otrokom pojasnite, kaj vse se bo dogajalo, kako bo let potekal in ga seznanite z letalom tudi s pomočjo slik in videov. Navdušenje zaradi velikega vozila lahko hitro zamenja strah, zato bodite vedno v otrokovi bližini.

Zaščita vedno in povsod

Zaščita dojenčka se začne že veliko pred dopustom. Še pred potjo opravite vsa potrebna cepljenja, ki bodo otroka zaščitila pred infekcijskimi boleznimi in sami se boste počutili mirnejše. Ne pozabite na zavarovanje za zdravstveno zavarovanje za tujino za dojenčka in tudi za ostalo družino. Pri morskih počitnicah bodite pozorni na zadostno hidratacijo, od zunaj in od znotraj. Ne pozabljajte na pitje tekočine, na otrokovo kožo redno nanašajte kakovostno kremo in se zadržujete predvsem v senci. Plenice za enkratno uporabo V vročini zamenjajte za pralne, s čimer se izognete izpuščajem. Oblačite se po slojih in stavite predvsem na lahka lanena oblačila, ki ne bodo tiščala in zračna. Nekaj samoumevnega pa naj bi bila tudi otroška sončna očala, ki zaščitijo občutljiv otrokov vid pred močnim soncem in tudi vetrom.

Poletje dopust očala

Nekaj nasvetov za konec

  • Če ste se ravnokar odločili za dopust z dojenčkom, mislite na to, da tudi novorojenček potrebuje potni list. Za pridobitev le-tega boste odšteli 37 €, traja pa lahko nekaj dni, da ga prejmete.
  • Oklevate, ali bi s seboj vzeli tudi voziček? Če potujete z avtomobilom, v prtljažnik brez dvoma spakirajte vsaj športno različico, saj boste videli, da vam bo prišel še kako prav. V nasprotnem primeru se opremite vsaj z ruto za nošenje ali nosilko.
  • Ne pozabite pa spakirati tudi reči, ki so otroku najpomembnejše – najljubše igrače, brez katerih ne naredi niti koraka.
  • Spremembo podnebja bo vsak otrok prenesel drugače, zato se opremite z otroško potovalno lekarno. V njej ne bi smel manjkati termometer, ščipalec za nohte, fiziološka tekočina in za vsak primer tudi osnovna zdravila, ki vam jih priporoči pediater.
  • Čeprav imeli s seboj dovolj oblačil, se pranju manjših kosov verjetno ne boste izognili. Zato s seboj spakirajte tudi manjše milo za pranje ali pa si v manjšo posodico shranite malce pralnega praška.
  • Ne zanašajte se na pitno vodo na vaši destinaciji in se raje zavarujte z ustekleničeno. To lahko v primeru poti z avtom vzamete tudi s seboj, vendar bo zagotovo zadostovala tudi kupljena v mestni trgovini.

Načrtujete dopust z dojenčkom? In to še prvi? Ničesar ne prepuščajte naključju in se nanj skrbno pripravite. Tudi v primeru dopusta z otrokom velja eno – dobra priprava je pol uspeha. Ne podcenjujte priprave in načrtovanja in sanjski dopust bo resnično sanjski!