Poletje v naravi: Kako otroke zaščiti pred klopi?

  Kategorije: Zdravje otroka,
4 min.
22. jun'20

Je manjši kot otroški nohtek, v travi ga niti ne boste opazili, lahko pa vam povzroči prave preglavice. Govorimo o klopu, stalnem prebivalcu gozdov, travnikov in parkov, ki vam lahko zagreni poletje in ustvari skrbi glede zdravja. Kako pred tem drobnim sovražnikom zaščititi otroke in narediti v primeru, da se je klop že prisesal na otrokov telešček?

Poletje s seboj prinaša odlična doživetja in zasluženi oddih, skupaj z njim pa prihajajo strašila, ki so tipična za ta topel letni čas. Govorimo o klopih, majcenih parazitih, ki spadajo v družino pajkovcev, ki se preživljajo s krvjo ljudi in živali. Kako tudi ob njihovi prisotnosti v naravi poleti uživati in se ne obremenjevati pri vsakem koraku v visoki travi?

Ali poznate razliko med borelijo in meningitisom?

Lymska bolezen (borelioza) in klopni meningoencefalitis (meningitis) sta dve najpogostejši obolenji, ki jih prenašajo klopi. Čeprav imata skupnega povzročitelja, se ločita po simptomih in predvsem po vplivu na zdravje človeka. Borelija je infekcijsko obolenje, ki ga prenaša bakterija Borrelia burgdorferi, ki jo poleg klopa lahko prenašajo tudi komarji in nekatere vrste muh. Proti tej bolezni cepljenje ni mogoče, lahko pa se zdravi z antibiotiki. Borelija ni smrtna bolezen, v določenih primerih zahteva dolgo zdravljenje, v najtežjih pa lahko vodi tudi v kronično obolenje.

V nasprotju z borelijo stoji klopni meningitis, proti kateremu se lahko cepite. To je edina učinkovita preventiva, saj za meningitis ne obstaja nobena posebna medicinska terapija. Ta bolezen prizadene možgansko mreno in povzroča vnetje, ki ima lahko vseživljenjske posledice. Meningitis se med prvo fazo, ki traja praviloma 7-14 dni od prisesa klopa, pojavi kot blažja gripa, ki jo spremljajo bolečine v glavi, povišana telesna temperatura, izguba teka, smrkanje, oteženo dihanje in kašelj. Druga stran pa je remisija, torej obdobje brez znakov okužbe, ki mu sledi druga faza z močnimi znaki.

Klop blog

Učinkovita preventiva

Tudi kljub temu, da sta obe bolezni težki in se ravno zaradi tega mnogi starši odločijo ostati doma, ne obupajte. Poleg cepljenja proti meningitisu se lahko proti klopom bojujete prav tako učinkovito. Prvi korak so pravilna oblačila. Za sprehode v naravo bi morali pri otrocih izbrati daljše hlače in majice z dolgimi rokavi, samoumevne pa so tudi superge in ne sandali. Drugi preventiven ukrep je repelent, ki bo odganjal mrčes.

S primernim oblačilom in repelentom pa se boj proti klopom še ne konča. Po prihodu domov je pomemben natančen pregled telesa. Klopi se v splošnem radi prisesajo na topla in vlažna mesta, zato preverite vse kožne zgibe, podpazduhe, jamice za koleni, dimlje, mesta za ušesi in tudi v notranjosti ušesa. Pozornost posvetite tudi glavi, saj se lahko klopi skrivajo tudi v laseh. Stresite oblačila, ki so jih otroci imeli oblečena in jih vrzite v pralni stroj. Če se bojite, da ste morda kakšnega klopa spregledali, hop pod tuš – voda bo zagotovo splaknila vsakega klopa, ki se še ni utegnil prisesati.

Prva pomoč ob prisesanem klopu

Kdaj pa kdaj se klopu ne boste mogli izogniti, zato je dobro vedeti, kako v tem primeru ravnati. Če po sprehodu ali izletu v naravi na otrokovem teleščku opazite klopa, ne paničarite, ampak ga poskusite pazljivo izvleči. Klopa in kože v okolici ne mažite z nikakršnim oljem ali kremo, mesta vnaprej ne dezinficirajte. Lahko se zgodi, da bo klop v rano izpustil svojo slino, polno bolezenskih klicev, ali pa bo vanjo izpustil svoje črevesje, ki vsebuje veliko bakterij in virusov.

Klopa zato s pinceto primite tesno ob koži in pazljivo izvlecite. Ne vrtite ga v smeri niti proti smeri urinega kazalca, saj bi mu lahko s tem s telesa odtrgali glavico, delček klopa pa bi ostal še vedno v rani. Če vam ne uspe, lahko poskusite z resnično nežnimi gibi v strani, s čimer ga sprostite z rane in ga navpično potegnite ven. Šele potem prizadeto mesto dezinficirajte, najbolje z jodom. V primeru, da je v rani ostal delček klopa, poiščite zdravniško pomoč.

Starši se po odstranitvi klopa počutijo olajšano, vendar je vseeno priporočljivo, da si v koledar zabeležite datum ugriza. Znake bolezni, ki jih klopi prenašajo, se lahko začnejo pojavljati šele nekaj dni kasneje. Zato opazujte mesto, od koder ste klopa odstranili in bodite pozorni na otrokovo zdravstveno stanje. Prvi znak borelije je rdeč krog z belo sredico, v primeru meningitisa pa bodite pozorni na simptome podobne gripi, ki se začnejo pojavljati teden ali dva po tem, ko se je klop prisesal.

Klop repelent blog

Domači repelent proti klopom

Repelentov proti klopom boste v lekarnah in drogerijah našli veliko, velika večina izmed njih pa vsebuje snovi, ki lahko občutljivo otroško kožo neprijetno dražijo. Stavite na domači repelent, ki bo celo družino zaščitil proti klopom, in tudi proti komarjem, njegova sestava pa je povsem naravna.

Potrebovali boste:

  • rastlinsko olje (sončnično, repično, olivno)
  • eterično olje sivke
  • eterično olje evkaliptusa
  • stekleničko z razpršilcem

Postopek?

Postopek je resnično preprost in temelji le na mešanici olja v razmerju 100 ml rastlinskega olja in 10 kapljic eteričnih olj. V stekleničko torej vlijte 100 ml osnovnega olja, 5 kapljic sivkinega in 5 kapljic evkaliptusovega olja, stekleničko zaprite in dobro premešajte. Pred izletom v naravo ga le nanesite s pomočjo razpršilca na oblačila in skupaj z otroki uživajte v parkih, travnikih in gozdovih, brez strahu, da vas bo napadel klop.