Toplo, vroče, peče: Kako otroke zanesljivo zaščititi pred soncem?

  Kategorije: Zdravje otroka,
6 min.
14. jul'22

Temperatura na soncu je tako visoka, da si tega niti predstavljati ne moremo. K nam na Zemljo prispe le delček, vendar lahko tudi ta na otroškem organizmu naredi veliko škodo. Kako otroke zanesljivo zaščititi pred nevarnimi sončnimi žarki, s čim jih mazati in ali če sploh in kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Poletje se je uradno začelo že 21. junija, Sonce pa veselo pripeka tudi že pred začetkom poletnih počitnic. Vsi starši v teoriji vedo, kako zaščititi svoje otroke pred soncem, vendar v vsakodnevni naglici na to mnogi pozabijo. Skupaj z nami ponovite priporočila, zahvaljujoč katerim se izognete opeklinam in sončarici ter v najhujšem primeru tudi obiska zdravnika.

Ustrezna zaščita

V poletnih mesecih je številne otroke res težko zadržati med štirimi stenami. Otrokom le stežka pojasnite, da bi se morali v času najhujše vročine med enajsto in tretjo uro iz zdravstvenih razlogov sončnim žarkom izogibati. Uporaba primerne zaščitne kreme je mogoča že pri dojenčkih od 6. meseca starosti. Kremo nanesite na predele kože, ki so izpostavljeni soncu in ne izpustite niti predelov, kot so ušesa, vrat, ustnice in zadnja stran nog, ki jih lahko opeče zelo hitro.

Izbire primerne zaščitne kreme ne jemljite zlahka, saj si otroci zaslužijo stoprocentno zaščito. Stavite na kakovostne in preverjene kreme za sončenje s SPF faktorjem višjim od 15, ki zaščitijo kožo pred UVA in UVB žarki. Med sestavinami ne sme manjkati avobenzon, ki blokira UVA žarke, in titanov dioksid in cinkov oksid, ki ne prepuščata UVA žarkov in prav tako UVB žarkov.

Nepogrešljiv element otroške garderobe poleti so tudi primerna oblačila. Svetla, zračna in iz naravnih materialov. Za razliko od temnih barv, svetla oblačila žarke odbijajo. Poskrbite za to, da bi glavo vašega otroka ščitil klobuček, na nos pa mu nasadite sončna očala. Najsi bo to peskovnik ali plaža, otrokom ne dovolite, da bi po vročem pesku ali kamenčkih tekali bosi.

Sonce zaščita krema

Hidratacija tudi od znotraj

Z zaščitno kremo poskrbite za zaščito kože pred sončnimi žarki in jo hkrati hidrirate. Za zadostno hidratacijo organizma pa morate poskrbeti tudi od znotraj. Dovolj popite tekočine je za otroke (in odrasle) v poletni vročini na prvem mestu. Pomembno je, da bi otroci čez daj redno uživali dovolj tekočine v podobi navadne vode, zeliščnih čajev, zelenjavnih juh in v primeru dojenja, tudi materinega mleka.

In koliko tekočine bi morali podnevi popiti? V primeru novorojenčkov govorimo o 50-75 ml/kg teže, pri dojenčkih 100-140 ml/kg in pri otrocih od 1. do 3. leta morajo dnevno spiti od 80-120 ml/kg teže. Te številke lahko v času poletne vročine brez strahu tudi zvišate. Izogibajte se sladkanim pijačam in pijačam z mehurčki, ki niso priporočljive. Ravno nasprotno, organizem lahko celo dehidrirajo, da ne omenjamo praznih kalorij in nepotrebnih sladkorjev.

Bodite pozorni na simptome

Morda ste vse naredili kot je treba, se držali vseh nasvetov in priporočil in je vaš otrok kljub temu dobil sončarico ali pa nanjo le sumite? Otroci se pogosto ne zavedajo, da jim je vroče, da so žejni ali utrujeni. Zadihanost, povišan utrip in suha koža niso vedno znak utrujenosti zaradi igre, ampak tudi sončarice. Poleg teh znakov opazujte tudi povišano temperaturo, ki lahko poskoči tudi na 41 °C, slabost, bruhanje, bolečine v glavi, občutek dezorientacije in odsotnost potenja.

Tudi ob najmanjšem sumu na sončarico se z malčkom premaknite v senco, na hladen in tih prostor in otroka ohladite, bodisi s hladno pijačo (navadno vodo) ali hladnimi obkladki. Pomaga lahko tudi nežen vetrič, vendar ne prepih. Na dimlje, vrat, zapestja in gležnje položite hladne obkladke (učinkoval bo tudi v krpo zaviti led). Otroka lahko pokrijete tudi z vlažno brisačo in opazujete, ali se njegovo stanje izboljšuje. Če se ne, ne čakajte po nepotrebnem in takoj poiščite zdravniško pomoč.

Sonce zaščita otrociNajpogostejša vprašanja in odgovori

Kakšna je razlika med UVA in UVB?

Ultravijolični UVA žarki povzročajo porjavelost kože, ultravijolični UVB pa opekline. Ne pustite se zavesti – tudi čudovita rjava barva, ki jo povzročijo UVA žarki pomeni, da so bile kožne celice zaradi sončnih žarkov poškodovane. Do zdaj je veljalo prepričanje, da kožne bolezni (med njimi tudi kožnega raka) povzročajo le UVB žarki, vendar najnovejše raziskave zatrjujejo, da so UVB žarki prav tako škodljivi.

Kaj pomeni SPF? Je višja številka samodejno bolj učinkovita?

Kratica SPF v prevodu pomeni zaščitni faktor (iz ang. sun protection factor) in označuje učinkovitost zaščitne kreme ob preventivi pred opeklinami. Če koža vašega otroka pordeči na soncu v 10 minutah, SPF 15 pomnoži ta čas s številko 15, kar pomeni, da bo vaš otrok pred sončnimi žarki zaščiten 150 minut. Kreme z zaščitnim faktorjem SPF 15 blokirajo 93 % UVB žarkov in z večjo številko faktorja se zvišujejo tudi odstotki zaščite. SPF 30 blokira 97 % UVB žarkov in SPF 50+ zaščiti kožo v 98 %.

Od katere starosti dalje lahko na otroško kožo nanašam zaščitno kremo?

Otroška koža je izjemno občutljiva in lahko absorbira različne kemične spojine, ki so del krem za sončenje, zato se jim izogibajte pred dopolnjenim šestim mesecem otrokove starosti. Zaščitno kremo uporabljajte na delih telesa, ki jih ne morete pokriti in otroke raje zaščitite drugače – z oblačili, senčnikom na vozičku in senco.

Naša družina ima temnejšo polt. Ali moram ravno tako uporabljati zaščitno kremo?

Da. Temnejši kožni ten vas in vaših otrok ne bo zaščitil pred opeklinami, povzročil bo le to, da sprememb na koži ne boste opazili dovolj hitro in lahko končate v bolnišnici s sončarico ali opeklinami. Ni pomembno to, ali imajo vaši otroci kožo v barvi alabastra ali karamele, zaščititi jih je treba v vsakem primeru.

Ali morajo moji otroci nositi sončna očala? Ni to le modna muha?

Sončna očala ščitijo izjemno občutljivo kožo okoli oči, ki je prav tako izpostavljena UV žarkom. Z oblačili lahko zakrijte skoraj celo otroško telo, vendar obraz ostane nezaščiten. Ravno za to so primerna sončna očala, ki so na voljo v posebnih otroških velikostih in lahko z njimi zaščitite kožo okoli oči in tudi otroški vid, ki je občutljiv na intenzivno sončno svetlobo.

Kaj naj storim, če moj otrok dobi opekline?

Z dojenčkom se nemudoma umaknite v hladen in temen prostor, zagotovite mu dovolj tekočine in mu dajte hladne obkladke, ki bodo pomagali ublažiti bolečino, otekline in srbečico. V stik s pediatrom stopite v primeru, da je otrok mlajši od enega leta. Obrnite se nanj tudi v primeru, če je otrok starejši od enega leta in je imel zaradi opeklin mehurje, močne bolečine v glavi, je otopel in ima vročino.