Varnost na plaži: Kaj vse je treba upoštevati?

  Kategorije: Zdravje otroka,
5 min.
15. jun'21

S poletjem in poletnimi počitnicami odvržemo nekaj slojev oblačil in hkrati nemalokrat pozabimo tudi na previdnost. Zadostuje kratek trenutek nepazljivosti in vaši otroci lahko zaidejo v težave. Poletne počitnice ob morju so polne sonca, vročega peska, osvežujoče vode in zabave, vendar pa v teh dneh preži tudi nevarnost. Kako se ji izogniti in kako poskrbeti za maksimalno varnost otrok?

Boste dneve preživljali na plaži? Z otroki se vnaprej pogovorite o tem, kako bo vse skupaj na plaži videti, na kaj morajo paziti in kako je treba v bližini vode in v vodi ravnati. Če boste ta pogovor prelagali na zadnji trenutek in se o varnosti na plaži začeli pogovarjati šele pod senčnikom, boste s tem tvegali, da v tistem otroci ne bodo popolnoma pozorni. Njihovo pozornost bodo prevzele nove, bolj zabavne reči okoli njih.

Plavanje v bazenu vs. plavanje v morju

Plavanje v morju (in tudi v jezeru) je drugačno, kot plavanje v omejenem bazenu. Zahteva veliko več spretnosti in fizičnega napora. Voda je nepredvidljiva, tam ni nobene lestve, stopničk in betonskih pregrad, ki bi se otroci lahko kadarkoli oprijeli. Globina vode se lahko hitro spremeni in otroci po nekaj metrih ne bodo imeli več trdnega dna pod nogami, na katerega se lahko v bazenu zmeraj zanesejo.

Ravno te razlike lahko otrokom otežijo kopanje v morju. Svoje male plavalce zato že vnaprej pripravite na to, kaj jih v vodi čaka. Pred dopustom jih lahko vpišete tudi v poseben tečaj za plavanje v odprti vodi, ki je povezan tudi z lekcijo preživetja. Pomembno je na primer, da se ne obračajo s hrbtom proti morju. Čelno imajo otroci (in tudi odrasli) proti valovom večjo možnost, da ostanejo vzravnani, saj valove vidijo, ko ti prihajajo.

Odličen način, kako si v morju odpočiti in nabrati moči za boj z valovi, je naučiti otroke, kako plavati na hrbtu, torej mrtvaka. Prednost je, da ima slana morska voda več vzgona, zato je plavanje mrtvaka v morju preprostejše kot na gladini jezera. Ta spretnost bo staršem in reševalcem iz vode priskrbela dovolj časa, da bi po potrebi v pravem času prišli do utrujenega otroka.

Varnost plaža morje

Rokavčki in obroči niso nobena sramota

Ne podcenjujte niti pogovora o vedenju na plaži in o potrebni opremi. Oditi v vodo z napihljivimi rokavčki ali obročem ni nobena sramota. Otrokom ti pripomočki dajejo zadostno oporo, vi pa boste ob tem mirnejši. Alternativa so tudi otroški zaščitni jopiči, zahvaljujoč katerim boste svoje otroke še bolje videli. Plavalne pripomočke priporočamo testirati najprej v bazenu, s čimer boste prepričani, da so otrokom prav in jih ne motijo.

Prihod na plažo

Prihod na plažo obsijano s soncem in z vodo na dosegu roke pri otrocih najverjetneje prikliče veliko mero navdušenja in za besede o varnosti je lahko že prepozno. Otroke poskusite pomiriti in jih prosite, da bi vam ponovili pravila, ki ste jih doma določili. Ponavljanje je v tem primeru resnično mati modrosti, vi pa boste zahvaljujoč temu vedeli, da so vas otroci poslušali in vedo, kaj jih na plaži čaka.

Skupaj z njimi raziščite celo plažo, poiščite prostor za reševalce (če na plaži so) in otrokom pokažite pot z vode nazaj k vaši brisači. Skupaj opazujte morje in valove in bodite pozorni na njihov značaj. Na prvi pogled so lahko zelo mirni, kar pa je lahko zelo varljivo.

Z otroki določite meje, ki jih ne bodo presegli. Uradne plaže imajo svoj prostor omejen z bojami z zaščitno pregrado, ki pa je lahko za vaše otroke še preveč oddaljena. Najvarneje se je gibati vzdolž obale, vendar pa je povsem običajno, da se bodo v tem območju začeli hitro dolgočasiti. Če želijo vaši otroci plavati tudi preko vaše določene meje, skupaj z njimi to dolžino nekajkrat preplavajte, da se prepričate, da to zmorejo, vendar pa jih niti potem ne izpustite s spregleda.

Na plaži je zmeraj veliko zanimivih reči in dovolj je le trenutek nepozornosti, ki se lahko konča nesrečno. Ravno zato bi vaši otroci morali ob sebi zmeraj imeti »prijateljčka«, ki bi plaval skupaj z njimi. Morda bo ta vloga pripadala vam, prevzame pa jo lahko tudi sorojenec ali prijatelj, prijateljica, ki mu/ju zaupate.

Varnost plaža senčnik

Vedno na očeh

Najpomembnejše pravilo, ki velja za starše, je imeti svoje otroke vedno na očeh in od njih ne odtrgati pogleda. Voda, zvok valov in vroče sonce lahko otroka in tudi odraslega hitro utrudijo in misel na dremanje na plaži zveni zelo privlačno. Ne smete ji podleči, še posebno, če ste edino odraslo spremstvo. Idealni scenarij bi bil, da vedno ko bodo otroci v vodi, ste tam tudi vi. Povsem razumljivo pa je, da si morajo tudi starši odpočiti. V tem primeru se usedite na plažo in opazujte otroke, ki se igrajo v vaši bližini. Če ste na plaži skupaj s partnerjem ali pa drugo odraslo osebo, se lahko pri varstvu otrok izmenjujete.

Hidratacija in zaščita kože

Nujen del preživljanja časa na plaži niso le plavalni pripomočki, ampak tudi tekočina in seveda, krema z zaščitnim faktorjem. Vendar pa ni vse, kar je tekoče, samodejno dobro za dopolnitev potreb po tekočini. Dovolj tekočine dozirajte z navadno vodo ali pa z negazirano mineralno vodo ter nesladkanimi zeliščnimi čaji. Količino tekočine v času na soncu zvišajte dvakrat ali trikrat v primerjavi z običajnim dnevom.

Druga nujna reč je že omenjena krema za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem. Ni dovolj, da otroke z njo namažete le enkrat, ampak večkrat med dnevom, idealno vedno, ko pridejo z vode in jih osušite. Pred opeklinami boste otroke zaščitili tudi s klobučkom, kapo s šiltom, sončnimi očali in prav tako kopalkami ali oblačili, ki prekrijejo večji del telesa. Bodite pozorni tudi na znake sončarice, ki jih starši pogosto pripisujejo visokim temperaturam in utrujenosti zaradi vode. Če v vodo spustite otroka s sončarico, se lahko zelo hitro utrudi in vaš izlet se bo končal prej, kot ste pričakovali.

Ni treba, da je dan na plaži strah in trepet staršev. Zadostuje nekaj preventivnih ukrepov in upoštevanje zastavljenih pravil in v čudovitem dnevu na morju ali jezeru lahko uživa vsa družina.