Za zaprtimi vrati – 7 vprašanj za ginekologa, ki se jih bojite zastaviti

  Kategorije: Nosečnost,
6 min.
13. okt'17

Pregledi pri ginekologih so za mnoge ženske neprijetni, po raziskavah je kar polovici žensk pri ginekologu nerodno in se zato izogibajo preventivnim pregledom ter ginekologa poiščejo šele ko nastanejo težave. Med nosečnostjo pa morate na svoj  nelagodni občutek pozabiti, saj je zdravje otroka na prvem mestu. Kljub temu pa obstajajo vprašanja, ki jih ženske svojim zdravnikom ne postavijo in odgovore nanje raje iščejo po forumih. Tukaj je 7 najpogostejših vprašanj.

Ali lahko kontracepcijske tabletke povzročijo neplodnost?

Kontracepcija mnogim ženskam pomaga pozabiti na bolečo menstruacijo, neredni cikel, migrene ali težave s kožo. Kaj pa se zgodi, če z jemanjem prenehate in želite zanositi? Vam lahko dolgotrajno uživanje kontracepcijskih sredstev povzroči neplodnost? Če pomislite na to, kako delujejo, boste ugotovili, da ne. Preprosto povedano, hormonalna kontracepcija pri ženskah preprečuje stanje podobno nosečnosti, s čimer prepreči dozorevanje jajčeca in njegove sprostitve, zato do nosečnosti ne more priti.

Ginekološka ambulanta

Dolgoletne študije so pokazale, da je možnost zanositve v roku enega leta od prenehanja z jemanjem tabletk kar 72 do 94 %, torej popolnoma enaka kot pri ženskah, ki tabletk niso jemale (pri njih, 80 %). To, da je mnogo žensk iz neplodnih parov jemalo kontracepcijske tabletke, je pogojeno s tem, da je njihova uporaba široko razširjena. Včasih so s hormonalno kontracepcijo zdravili tudi ženske, ki niso mogle zanositi, saj se jim je po hitri prekinitvi s tabletkami obnovila ovulacija.

Ali lahko med nosečnostjo zbolim za mikozo?

Mikoza je relativno običajna okužba, ki vsaj enkrat v življenju prizadene 75 % žensk. Izredno pogosto se pojavi tudi med nosečnostjo. Mikotične infekcije mučijo nosečnice zaradi porušenja naravnega ravnovesja vaginalnega okolja in zaradi vedno višje gladino hormona estrogena – znižuje se kislost v nožnici, s tem pa se bremeni njen imunski sistem. Simptomi so srbečica v notranjosti nožnice in na zunanjih predelih, bolečine (pri uriniranju in spolnem odnosu), pordelost in oteklina ter tudi beli tok.

Zdravljenje mikoze med nosečnostjo je zahtevnejše kot pri ne nosečih ženskah, saj je zdravljenje počasneje. Če okužbe ne bi zdravili, lahko kvasovke preidejo do materničnega vratu in inficirajo plodovnico. Otrok bi se tako rodil s simptomi prirojene kandide. Prosto dostopnih zdravil za zdravljenje mikoze med nosečnostjo ne jemljite na lastno pest, ampak se prej posvetujte s svojim ginekologom!

Mi lahko spolni odnos med nosečnostjo škoduje?

Nosečnost ne pomeni konca vašega spolnega življenja. Spolnost je v tem obdobju naraven del partnerskega življenja. Prve mesece nosečnice, ko jim je običajno slabo, nimajo želje po intimnih trenutkih. Naslednji meseci nosečnosti bi vam morali dati zagon in energijo, povišana gladina hormonov pa bo prispevala k temu, da boste ljubljenje doživljale intenzivneje.

Ginekološke težave

Glede na stadij nosečnosti boste morale najti primerne in udobne položaje. Za otroka se vam ni treba bati, saj je v maternici zaščiten, maternični vrat pa je zaprt vse do poroda, tako da ga penis ne bo poškodoval. Če vam vaš ginekolog priporoči uporabo kondomov med nosečnostjo, ali pa vam spolni odnos popolnoma prepove, ga upoštevajte. Razlogi za seksualno vzdržnost med nosečnostjo so lahko nepričakovano krvavenje, tveganje za predčasni porod, nizko ležeča posteljica, odprt maternični vrat ali večplodna nosečnost.

Ali lahko odtekanje vode zamenjam za uhajanje urina?

Odtekanje plodovnice ni videti tako dramatično kot v filmih – kot da bi pod vami počil balon, napolnjen z vodo. Večinoma je to počasno uhajanje tekočine v majhni količini. Zato ker plodovnica nima posebne barve ali vonja, jo lahko nekatere ženske zamenjajo z inkontinenco (uhajanje urina) ali pa z vaginalnim izcedkom, saj odtekanja plodovnice ne spremljajo zmeraj tudi porodni krči. Če niste prepričani, prinesite vzorec takšnega izcedka k svojemu zdravniku. S preprostim testom bo ugotovil, ali gre za plodovnico.

Navadno je plodovnica prozorna, če pa je zelenkasto ali rdeče obarvana, pa lahko označuje težave. Izkazan izcedek plodovnice je razlog za sprejem v bolnišnico ne glede na to, v katerem stanju nosečnosti se ženska nahaja. Znak, da se bliža porod, je tudi odluščenje sluznega čepa – goste sluzi z malo primesjo krvi.

Mi lahko pri pritiskanju med porodom uide tudi vsebina črevesja?

Porod je zahteven proces. Zato bi morale mamice hoditi na predporodne priprave, ki vsebujejo tudi psihološko pripravo, kjer izveste vse o porodu. Pri porodnih pritiskih lahko uide tudi vsebina črevesja, na kar pa mamica nima vpliva. Zdravniki so na stranske pojave poroda pripravljeni, zato se vam v primeru, da se vam kaj podobnega zgodi, ni treba sramovati. Zaradi tega se pred porodom opravi klistir – izpiranje črevesja, ki očisti debelo črevo vseh nečistot.

Nosečnica ultrazvok

Klistir vam lahko naredi zdravstveno osebje – v zadnjik vam vstavi tenko cevko, čez katero spusti vodo, ki vas bo popolnoma očistila. Lahko pa ga kupite v lekarni in ga preprosto aplicirate doma, da bi se izognili temu postopku v bolnišnici. V nekaterih bolnišnicah še danes uporabljajo klasični klistir v obliki svečk. Narava kdaj pa kdaj za to poskrbi tudi sama, mnogo žensk pred porodom dobi drisko, kar je naravno čiščenje telesa.

Me lahko spolni odnos kmalu po porodu poškoduje?

Začetek seksualnega življenja po porodu je pri vsaki ženski drugačen. V splošnem se govori o šestih tednih, ki so potrebni za to, da bi se ženski izgubile nosečniške spremembe in rezultati poroda. Šest mesecev je omenjenih tudi v Stari zavezi. Resničnost pa je drugačna, nekaterim ženskam ne zadostuje niti osem tednov, druge so fit že po treh, zato je treba poslušati svoje počutje.

Z začetkom spolnega življenja po porodu se običajno čaka do kontrolnega pregleda po šestem tednu. Prve poskuse lahko spremljajo pritisk, bolečina, neprijetni občutki suhosti ali občutek pretrgane nožnice. Vsi te občutki pa bi morali izginiti najkasneje do šestega tedna. Ne pozabite, dojenje ni naravna zaščita pred ponovno zanositvijo, če torej nočete še enega otroka takoj po prvem, pri spolnem odnosu raje uporabljajte prezervative!

Bo moje medenično dno po porodu za vedno oslabljeno?

Nosečnost in porod sta za medenično dno velika obremenitev. Oslabljeno medenično dno se kaže z nehotenim uhajanjem urina (pri kihanju in kašljanju, dvigovanju bremen, smejanju) in v nekaterih primerih tudi z uhajanjem blata. Prav tako je združeno z bolečinami v medeničnem delu, v predelu stegen in tudi med spolnim odnosom. V prvi vrsti vas mora pregledati ginekolog ali urolog. Najpogostejša oblika zdravljenja je vaja, priporočajo na primer Keglove vaje za medenično dno, ki naj bi v desetih tednih prineslo prve rezultate.

Nosečnica pregled

Pri krepitvi mišic vam lahko pomaga tudi stimulativni sedež, ki izvaja trening živcev tistih mišic, ki jih težko treniramo ter krepi in regenerira notranje mišice medeničnega dna, ki jih praktično ne moremo obvladovati. V praškem Inštitutu za nego matere in otroka (češko: Ústav péče o matku a dítě) v Uroginekološkem centru to metodo uporabljajo kar najhitreje po porodu, da bi se mišice medeničnega dna hitro obnovile in ne bi prišlo do kasnejših zdravstvenih težav. Nezdravljeno oslabljeno maternično dno lahko ženskam zaplete vsakdanje življenje. V naprednem stadiju oslabljenih mišic je izboljšanje težje in zahteva več potrpljenja in preciznosti.