Nosečnost teden za tednom: 13. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
17. okt'19

Ne da bi se zavedali, ste že vstopili v drugo trimesečje nosečnosti! Objemanje straniščne školjke, napihnjenost, pomanjkanje energije in stalni občutek lakote so zdaj in za vedno preteklost, vi pa lahko uživate v vsej čudovitosti tega obdobja. Dobrodošli v trinajstem tednu nosečnosti, ki končno prinaša olajšanje. Želite vedeti, kaj se z vašim dojenčkom dogaja v tem trenutku? Berite dalje.

S prihodom drugega trimesečja si mnogi starši lahko končno oddahnejo, predvsem bodoče mamice pa lahko s polno paro uživajo v nosečnosti. Razlog za to pa niso le neprijetni znaki, ki grenijo življenje, ampak predvsem nižje tveganje za spontani splav. To najbolj kritično obdobje imate za seboj in čeprav sta pred vami še dve tretjini tega potovanja, so najbolj stresni tedni že za vami.

Kot smo že omenili v uvodnem članku naše nosečniške serije, je lahko štetje tednov kdaj pa kdaj nejasno. Tudi trinajsti teden je v osnovi šele del prvega trimestra, saj ste otroka z največjo verjetnostjo spočeli pred 11. tedni, vendar je od zadnje menstruacije preteklo že 13 tednov. Na splošno trinajsti teden velja za drugi trimester oz. se smatra za vstop v drugo trimesečje.

Nosečnost trinajsti teden ultrazvok

Znaki trinajstega tedna

Drugo trimesečje je za mamice, ki občutijo jutranje slabosti, dobesedno odrešitev. Morda ste že pozabili na to, kakšen je dan brez bruhanja, z gotovostjo pa lahko trdimo, da teh dni zagotovo ne boste pogrešali. Med trinajstim tednom vas bodo spremljali naslednji znaki:

  • Vidne žile. S prihajajočimi tedni se v vašem telesu pospeši pretočnost krvi, kar povzroča vidne modre žile. To ni nič neobičajnega in tega se vam ni treba bati.
  • Naval energije. Utrujenost in omotičnost iz prvega trimesečja zdaj nadomešča naval energije, zahvaljujoč čemur je drugo trimesečje najlepše in hkrati najbolj produktivno. Brez strahu lahko nadaljujete na primer s priljubljenim športom ali pa začnete obiskovati nosečniške vadbe.
  • Večja želja po spolnosti. Z navalom energije sovpada tudi želja po spolnih odnosih, ki jo je treba izkoristiti. Glede na večjo občutljivost materničnega vratu se lahko ob spolnem aktu pojavi blažji izcedek, ki je povsem običajen. Zdravniško pomoč poiščite le v primeru, da je krvavitev močna in ne preneha.

 Težave iz prvega trimesečja so že davno preč, še vedno pa jih lahko občutijo ženske, ki pod srcem nosijo več otrok, dvojčke. Za to pa je kriva, kot vedno, raven nosečniških hormonov, ki bi se morala kmalu ustaliti.

Nosečniški trebušček v trinajstem tednu

Če vam v trinajstem tednu nekdo odstopi sedež v avtobusu ali na klopi, se ne ujezite, ravno nasprotno. To pomeni, da nosečniški trebušček vidijo že ljudje na ulici in ni le plod vaše domišljije. V tem stanju nosečnosti je dojenček velik približno kot limona, meri med 70-75 mm in tehta približno 25 miligramov. V nasprotju s prejšnjim obdobjem se je spremenila tudi velikost glavice in telesa – glavica zdaj meri približno ⅓ velikosti namesto polovice.

Dojenček ima že razvite glasilke, zrasli so mu zobki (da, dojenčki dobijo mlečne zobke že v trebuščku), pohvali pa se lahko tudi s črtami na prstkih, ki so znani kot prstni odtisi. Mala »limonica« ima v tem trenutku popolnoma razvit tip po celem telesu in vadi različne izraze mimike. Jetra dojenčka v trinajstem tednu že proizvajajo žolč.

Nosečnost zdrava prehrana

Kaj vas čaka v 13. tednu?

Poleg ogromno energije in želje po seksu prihaja na vrsto tudi tehtanje in kontrola teže. Mnoge mamice zaradi slabosti v prvem trimesečju namesto pridobitve dodatnih kilogramov celo shujšajo, druge pa imajo povečan apetit, zato se zredijo. Med nosečnostjo je zato treba najti zlato sredino, ki bo zagotovila zdravje vam in tudi dojenčku. Ameriško združenje ginekologov in porodničarjev (ACOG) priporoča, da bi ženske med celotno nosečnostjo pridobivale naslednjo težo:

  • Podhranjene ženske (ITM pod 18,5) bi morale pridobiti 12,5 do 18 kg.
  • Ženske z normalno telesno težo (ITM od 18,5 do 24,9) bi morale pridobiti 11-16 kg.
  • Ženske s prekomerno težo (ITM od 35 do 29,29) bi morale pridobiti 6,5 do 11,5 kg.
  • Ženske, ki trpijo za debelostjo (ITM nad 30) bi morale pridobiti 5-9 kg.
  • Ženske, ki pričakujejo dvojčke, bi morale med celotno nosečnostjo pridobiti 16,5 – 24,5 kg.

Seveda pa so te številke le približne, po njih se vam ni treba ravnati. V mislih imejte predvsem to, da bi vaš jedilnik moral biti sestavljen v prvi vrsti iz zdravih jedi, katerih hranilna vrednost bi morala biti le za 300 kalorij višja od vašega običajnega kaloričnega vnosa. Ne ravnajte se po tem, da jeste za dva in svojega prenajedanja ne opravičujte s tem, da ste noseči. V prvi vrsti mislite na otrokovo zdravje in tudi na svoje.