Nosečnost teden za tednom: 35. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
11. feb'22

Ni več poti nazaj. Vendar vas na koncu te pustolovščine, imenovane nosečnost, čaka najlepša nagrada. 35. teden nosečnosti pomeni, da je porod že na dosegu roke in vam v tem stanju ne ostaja več veliko, le čakanje, počitek in priprava na véliki dan.

Dojenček in bodoča mamica se pridno pripravljata na pomemben dan, ki bo nastopil v nekaj tednih. Poglejmo si, kaj vse se z vama dogaja v tednu št. 35. Dojenčka lahko po njegovi velikosti primerjamo ananasu – tehta približno 2400 gramov in je velik približno 46,5 cm. Do poroda v višino ne bo ravno veliko zrastel, kar pa se tiče teže, pa bo pridobil še približno en kilogram. Imate občutek, da več teže ne boste prenesli? Ne ostane vam nič drugega, kot stisniti zobe in zdržati, saj je cilj že resnično blizu.

Znaki petintridesetega tedna

Konec osmega meseca nosečnosti vam žal ne bo prizanašal in je prav tako pripravil nekaj znakov, ki pričajo o tem, da se nahajate na ciljni ravnini:

  • Pogostejše uriniranje. Dojenček v 35. tednu je najverjetneje udobno nameščen v maternici, ki še bolj pritiska na sečni mehur. Zato ni nič čudnega, da je stranišče v tem obdobju vaš drugi dom. Naj vas pogosti obiski stranišča ne odvrnejo od pitja tekočine. Dehidracija bi lahko sprožila predčasni porod, zato je zelo pomembno, da ohranjate pitne navade.
  • Zaprtost. Ponavljanje je mati modrosti, zato zopet omenjamo, da morate v prehrano uvrstiti dovolj vlaknin, ki bodo pomagale pri prebavi. Če ste preizkusili že vse in vas zaprtost še vedno muči, se obrnite na svojega zdravnika.
  • Bolečine v kolkih in maternici. Te bolečine so znak tega, da se vaše telo pripravlja na porod. Sklepi se sproščajo, da bi dojenček iz maternice lahko kar najlažje prišel na svet.
  • Braxton-Hicks popadki. 35. teden nosečnosti s seboj prinaša pogostejše in ponavljajoče Braxton-Hicks popadke. Opazujte njihovo pogostost in intenzivnost, saj se v primeru lažnih popadkov njihova intenzivnost ne bi smela stopnjevati, dolžina pa ne krajšati. Spremenite položaj, počivajte in si privoščite veliko tekočine.
  • Utrujenost. Bolečine po celem telesu, sečni mehur, ki je tik pred tem da eksplodira, lažni popadki, stalno nošenje več kilogramov, zgaga, krči ... Nosečnost je lahko utrudljiva, zato je povsem naravno, da ste v tem visokem stanju nosečnosti utrujeni. Ne precenjujte svojih moči in gospodinjska opravila prepustite kakšnemu drugemu družinskemu članu, saj bi vi v prvi vrsti morali počivati. To si zaslužite!

Nosečnost teden za tednom 35 teden

Vir fotografije: Freepik

Nosečniški trebušček v petintridesetem tednu

Rastem, rasteš, rasteva. Tudi tako bi lahko povzeli vaše telo in nosečniški trebušček v tej fazi nosečnosti. Do 35. tedna se vaša maternica poveča od 500 do 1000-krat. Vsak teden vse do poroda bi morali optimalno pridobiti približno 230 gramov.

In dojenček? Njegov sluh je že popolnoma razvit in najbolje reagira na visoke zvoke. Pričakujete dečka? Na ultrazvoku lahko v tem času opazite njegova moda, ki so se zagotovo že spustila.

Dojenček je praktično razvit, njegova pljuča pa še vedno dozorevajo tudi v zadnjih tednih nosečnosti. Do rojstva se mu bo oblikoval tudi sloj maščobe, ki po rojstvu pripomore k termoregulaciji, njegova maščoba pa je vzrok za to, da boste vse do poroda intenzivno pridobivali na teži.

Kaj vas čaka v 35. tednu?

Redni pregledi pri ginekologu bodo v tem času združeni s testiranjem na prisotnost streptokoka skupine B, ki ga poznamo pod imenom zlati stafilokok. Njegova prisotnost bi lahko sprožila predčasni porod in ogrozila dojenčka. Če vam zdravnik potrdi pozitivni rezultat brisa, ne paničarite – predpisal vam bo preventivno zdravljenje z antibiotiki, ki bodo bakterijo pregnali iz vašega telesa.

Po učbeniku vam do poroda ostaja še približno 5 tednov. Če tega še niste storili, preštudirajte znake za začetek poroda. Morda se vam to sliši že zgodaj, ampak približno 11% prvorodk dojenčka na svet spravi prej, dvojčki pa so v tej fazi nosečnosti že smatrani za donošeni.

Znaki začetka poroda v 35. tednu

  • Odtekanje plodovnice. Plodovnica ne odteče vsaki porodnici, včasih morajo pri tem mehansko pomagati v porodnišnici. Odtekanje plodovne vode je eden izmed znakov poroda, tudi predčasnega. To pa je lahko videti kot v filmu, lahko pa se zgodi počasneje kot sistematično odtekanje vode iz intimnih predelov.
  • Boleči popadki. Braxton-Hicks popadki niso nič v primerjavi s tistimi pravimi. Če skupaj z njimi občutite bolečino v hrbtu in/ali v trebuhu in ne le krčev v predelu maternice, je morda že prišel čas.
  • Redni popadki. Ne le izrazita bolečina, tudi rednost popadkov nakazuje, da gre za pravi porod. Ne odlašajte in pokličite svojega zdravnika – ta vas bo usmeril, vam povedal, da spremljajte intenzivnost in trajanje popadkov. V primeru prvega poroda se priporoča odhod v porodnišnico pri popadkih v razmaku 5 minut. Če to ni vaš prvi porod, bi razmaki med popadki morali biti med 10-15 minut, saj so ti porodi večinoma hitrejši in krajši.