Nosečnost teden za tednom: 36. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
19. apr'22

Še nedolgo tega ste na testu nosečnosti našli želeno črtico, danes pa že vstopate v deveti mesec! Čas beži neverjetno hitro, in le še nekaj dni vas loči od rojstva vašega dojenčka. Kaj vas čaka in čemu se ne boste izognili pred rokom poroda?

V 36. tednu je vaš dojenček velik kot sladka papaja, meri približno 47,5 cm, njegova teža pa se giblje okoli 2650 grami. Do predvidenega roka poroda ostajajo še 4 tedni, v tem času pa bo dojenček še pridobil na teži in zrastel. Morda imate občutek, da to sploh ni mogoče, vendar kar brez strahu, vaše telo je zmožno čudežev.

Znaki šestintridesetega tedna

Vsi nosečniški znaki, ki jih boste od zdaj naprej občutili, so povezani z visoko nosečnostjo in tem, da se dojenček že pripravlja na svoj prihod na svet. Pripravite se na:

  • Neugodje v predelu medenice. Dojenček je že nizko v medenici, na katero pritiska in ta pritisk seveda občutite. V tem stanju nosečnosti pa je treba ta pritisk znati ločevati od popadkov, ki so znak poroda.
  • Lažje dihanje. Drži, prav ste prebrali. Po dolgih tednih zadihanosti vam bo odleglo in končno boste lahko svobodneje zadihali. Ta pozitivna novica sovpada s prejšnjim znakom – dojenček se je spustil nižje v medenico, zahvaljujoč čemur so tudi vaša pljuča dobila več prostora.
  • Težave s spancem. Se sredi noči zbujate popolnoma naspani? Ali pa si želite malce zadremati ob 2h popoldne? Težave s spancem v kakršni koli obliki poznajo vse nosečnice. Preizkusite meditacijo ali pa druge pomirjevalne aktivnosti, s katerimi se boste odpočili tudi drugače kot s spanjem.
  • Pekoča zgaga. Dojenček sicer ne pritiska več na pljuča, vendar zato povzroča preglavice prebavnemu sistemu in mu preprečuje, da bi deloval tako kot pred nosečnostjo. Če ta težava traja dlje časa in vam povzroča večje neprijetnosti, poiščite pomoč svojega zdravnika.
  • Otečeni gležnji in stopala. Rahlo otekanje gležnjev in stopal je v 36. tednu nosečnosti povsem običajno in izzveni kmalu po porodu. O hitrejši in boleči oteklini pa obvestite svojega zdravnika, saj je lahko znak preeklampsije.
  • Vaginalni izcedek. V zadnjih dneh ste morda opazili povečan vaginalni izcedek. To vam sporoča, da se približuje porod. Vendar pa izcedka v tem stanju nosečnosti ne jemljite zlahka. Lahko ga zamenjate za odtekanjem plodovnice ali pa luščenjem vaginalnega čepa, ki sta znaka bližajočega se poroda.
  • Braxton-Hicks popadki. Ti lažni popadki so poslali v porodnišnico že veliko nosečnic. Predvsem prvorodke se srečujejo s težavo pri ločevanju Braxton-Hicks popadkov od pravih popadkov, ki resnično pomenijo porod. Če niste prepričani, katere popadke občutite, pokličite zdravnika ali pa se odpravite v porodnišnico. Zagotovo vas ne bodo poslali domov brez pregleda, vi pa boste vedeli, ali je že prišel čas.

Nosečnost šestintrideseti teden

Nosečniški trebušček v šestintridesetem tednu

Trebušček v tem tednu se vam bo verjetno zdel enako velik kot prejšnji teden. Od začetka nosečnosti naj bi ženska z običajno težo, ki pričakuje enega dojenčka, pridobila optimalno 11-16 kg. Od zdaj do poroda pa naj ne bi pridobili veliko – najbolje le pol kilograma na teden. Od zunaj vaše telo ni videti nič drugače, v notranjosti pa se odvija veliko.

Dojenček ima že delujoča jetra in ledvica, na porod sta pripravljena tako krvni in imunski sitem in dojenček je vse bližje k temu, da samostojno zadiha. Dojenčkova koža v 36. tednu znotrajmaterničnega razvoja je bolj gladka in nežnejša, njegove dlesni pa so trdne. Dojenček naj bi bil v tej fazi nosečnosti obrnjen z glavico navzdol. Če se to še ni zgodilo, še vedno ni čas za paniko – še zmeraj obstaja možnost, da se bo do poroda obrnil na naraven način.

Dojenček je že pripravljen na prihod na svet, čeprav naj bi v najboljšem primeru še malo zrastel. Če bi vseeno želel na svet priti v 36. tednu, ima ogromne možnosti za to, da bo popolnoma zdrav. Vseeno pa bo obravnavan kot nedonošenček, in poleg nizke porodne teže se lahko pojavi tudi sindrom dihalne stiske.

Kaj vas čaka v 36. tednu?

Poleg predpisanega počitka preverite, ali je vaš dom pripravljen na dojenčkov prihod. Na rednem pregledu, ki bo do poroda zdaj zagotovo vsak teden, vas čaka testiranje na prisotnost streptokoka iz skupine B (morda vas je ginekolog testiral že prejšnji teden in rezultate že poznate).

Pripravite se na porod in na to, kaj z njim prihaja. Če je v vaši moči, vnaprej skuhajte jedi, ki so okusne tudi ko jih odtajate in naredite zaloge v svojem zamrzovalniku. Po prihodu iz porodnišnice z dojenčkom vam za kuhanje ne bo ostajalo veliko časa in vsak verjetno nima pomoči v obliki požrtvovalnih starih staršev.

Ko že omenjamo kuhanje – v zadnjih tednih nosečnosti se izognite pikantnim, kislim in citrusnim jedem. Povzročijo lahko neprijetno zgago in celo izzovejo predčasni porod. O tem, kateri so znaki nosečnosti v zadnji fazi nosečnosti, preberite na koncu tega članka.