Kako nosečnost in porod spremenita vaše telo?

  Kategorije: Fit mama, Nosečnost,
4 min.
22. mar'22

Nosečnost za vedno zaznamuje žensko telo, o tem ni dvoma. Čeprav mamica po koncu nosečnosti spet pride v formo, njeno telo ne bo nikoli več takšno kot pred tem in to zaradi enega razloga – na svet je privedlo novo življenje. Na katere spremembe pa se je treba po porodu pripraviti?

Zrastejo ti stopala, izpadajo ti lasje (ali nasprotno, rastli bodo hitro), popolnoma izgubiš zanimanje za partnerja ... Ženske pred in med nosečnostjo poslušajo najrazličnejša »resnična dejstva« in se že vnaprej pripravljajo na to, kako jih bodo prenašale po porodu. Katere pa so tiste spremembe po rojstvu otročka, ki lahko doletijo vaše telo in bodo z vami ostale za vedno?

Postali boste mama medvedka

Še niste slišali za t.i. instinkt mame medvedke? Strokovnjaki soglašajo, da ta instinkt obstaja, predvsem z vidika kemije. Po porodu se nevronska mreža ženske spremeni na instinkt, ki se osredotoča na starševstvo in vzgojo. To v kratkem pomeni, da se potrebe po intimi in spolnosti potisnejo na stranski tir in se spolna sla po partnerju zniža. Razlog za to je tudi nizka raven estrogena, ki nastane neposredno po porodu in se nadaljuje tudi v času dojenja.

Večja številka čevljev ni mit

Med bodočimi mamicami se kdaj pa kdaj govori o tem, da ženskam med nosečnostjo zrastejo stopala. Ni mit, ampak dejstvo, ki pa se ne tiče vseh nosečnic. Zaradi pridobivanja teže med nosečnostjo lahko vaša noga zraste za pol številke, za kar poskrbi hormon imenovan relaksin. Ta pomaga pri sprostitvi vezi, zaradi česar se noge nekako prilagodijo. Tega pojava pa ni treba enačiti z otekanjem stopal, ki je med nosečnostjo zelo pogosto.

Nosečnost porod dojenček

Vir fotografije: Freepik

Poveča se tudi nekaj drugega

In to konkretno maternica, vagina in tudi boki. Povsem naravno je, da se žensko telo prilagaja rastočemu dojenčku in mu ustvarja prostor. Hkrati se pripravlja na veliki dan D – saj morate dojenčka namreč »spraviti ven«. Čeprav se večina reči po porodu vrne v normalno stanje, vagina v večini primerov ostane malce širša, poveča se tudi maternica in nekatere ženske po porodu pričajo o večjih bokih.

Slavno neslavna diastaza

Diastaza rektusov, torej razmik notranjih trebušnih mišic, prizadene kar 60 % žensk in gre za resnično najdaljšo poporodno spremembo. Razmik notranjih trebušnih mišic nastane zaradi postopnega raztezanja mišic maternice v trebuhu, ki se prilagaja rastočemu dojenčku. V nekaterih primerih je diastaza manj vidna in mamica jo lahko po porodu z nekaj vajami odpravi. Diastaza rektusov je predvsem kozmetična težava, lahko pa povzroča tudi bolečine. V tem primeru je rešitev le kirurški poseg.

Mama in himera v enem

Porod vas bo spremenil na mamo, z vas pa lahko nastane tudi himera. Ne bojte se, ne boste postali nobena mitološka pošast. Pojav se imenuje fetalni mikrohimerizem, kar označuje otrokove celice, ki se med nosečnostjo povsem naravno nahajajo v vašem telesu. Te »tuje« celice materino telo zapustijo med porodom skupaj z dojenčkom, obstajajo pa primeri, ko te ostanejo v materinem telesu še celo njeno življenje. Strokovnjaki se še niso zedinili, ali imajo te celice pozitivni ali negativni vpliv na materino telo, vendar to neumorno raziskujejo.

Strah imenovan krčne žile

Ste se že veselili, da so se vas krčne žile uspešno izognile? No, v nosečnosti je možnost za pojav prvih krčnih žil nekoliko večja. Pojavijo se zaradi oslabljenih žilnih sten in povišanega tlaka, kar je za nosečnost značilno. Kri v noge hkrati potuje malce počasneje, saj se maternica spušča in vaše telo preprosto črpa kri za dva. Nosečniške krčne žile običajno izginejo v 6-12 tednih, vendar ne zmeraj. Če ostanejo, so boleče ali pa vas motijo z estetskega vidika, poiščite zdravnika, saj vam bo on s to težavo lahko pomagal.

Mama dojenček vadba

Vir fotografije: Freepik

Nosečnost se vam bo kazala na zobeh

Po študiji z Univerze v New Yorku z leta 2008 se verjetnost za nastanek zobne gnilobe zviša s številom nosečnosti. Poleg kariesa se med nosečnostjo pogosteje pojavljajo otekle, povečane dlesni in krvavitve, to pa predvsem zaradi večjega pretoka krvi. Hormonalne spremembe lahko vplivajo tudi na mikrobiom v ustni votlini, zato je v tem obdobju pomembno, da še posebno pazite na zobno higieno, zobe redno čistite, prav tako pa ni dobro zanemarjati preventivnih pregledov pri zobozdravniku.

Sečni mehur se izmika nadzoru

To pa predvsem pri vaginalnem porodi, ki lahko izrazito oslabi notranje mišice, ki so potrebne za nadzorovanje sečnega mehurja. Z inkontinenco se lahko srečate tudi med nosečnostjo, vendar pa vas bo po vaginalnem porodu namučila še malce bolj. Oslabljenje mišic medeničnega dna zvišuje tveganje za nastanek inkontinence, vendar obstajajo učinkovite vaje, ki vam to težavo pomagajo odpraviti ali pa vsaj zmanjšati. Preizkusite Keglove vaje za medenično dno, ki bodo poskrbele za okrepitev potrebnih mišic.

Nekatere ženske se s spremembami svojega telesa sprijaznijo težje, drugim pa videz ni tako pomemben. V mislih imejte, da je bilo vaše telo zmožno ustvariti in na svet privesti novo človeško bitje, ki vas bo potrebovalo in ljubilo ne glede na velikost vaših čevljev ali čvrstost trebušnih mišic.