Nosečnost teden za tednom: 30. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
18. avg'21

Od poroda vašega nasmejanega dojenčka vas loči le še nekaj tednov. V idealnem primeru 10, vendar je to lahko več ali manj. Trideseti teden nosečnosti s seboj spet prinaša nove izzive in vam bo zahvaljujoč rastočemu trebuščku pripravil nekaj ovir, in tudi veselja. Kaj vas čaka in čemu se ne boste izognili v tem tednu?

Otroček, ki v tem tednu meri skoraj 40 cm in tehta okoli 1300 gramov bo od zdaj pa do rojstva pridobival na teži in rastel. Do konca nosečnosti naj bi vsak teden pridobil približno 220 gramov in zrastel za približno 1,3 cm. Če ste si mislili, da vam trebušček ne more več zrasti, se pripravite na naslednje tedne, ki vas bodo kar namučili. Vendar bo konec zagotovo odtehtal vse.

Znaki tridesetega tedna

Z večjim in večjim trebuščkom se bodo stopnjevali tudi nosečniški znaki. Na mnoge izmed njih ste zagotovo že pripravljeni in morda jih niti ne opazite, drugi pa vam lahko povzročijo večje težave.

  • Težave s spancem. Hormoni, trebušček in tudi stres in živčnost lahko povzročijo, da so vaše noči nemirne še pred otrokovim rojstvom. Številne nosečnice v tem obdobju mučijo tudi čudne sanje povezane s porodom, kar zagotovo ni najbolj prijetno.
  • Zgaga. S to težavo se v nosečnosti srečate že veliko prej. Pekoči občutek najpogosteje izzove hrana – večinoma pikantna, mastna in tudi kisla ter sladka. Težave pa vam lahko povzroči tudi kava.
  • Oteklost. Oteklost sklepov na rokah in nogah ni nič neobičajnega. Noge položite na višji položaj in naj vam počivajo tudi roke, s čimer bi oteklost morala postopoma izginiti. Če se to ne zgodi ali pa vam okončine začnejo naglo otekati, kontaktirajte zdravnika.
  • Zadihanost. Dojenček leži visoko v prsnem košu, zato pritiska na pljuča in povzroči, da vam kdaj pa kdaj tudi po nekaj korakih zmanjka sape. Čez nekaj tednov bi se dojenček moral spustiti nižje v medenico, vi pa boste znova lahko globoko zadihali.
  • Neudobje. Splošno neugodje je za ta stadij nosečnosti povsem običajno. Ne preostane vam nič drugega, kot več počitka in štetje dni do D dneva.

Nosečnost trideseti teden blog

Vir fotografije: Freepik

Nosečniški trebušček v tridesetem tednu

30-tedenski nosečniški trebušček je lahko včasih trd in napet. V tem obdobju so povsem običajni tudi Braxton-Hicks popadki, s katerimi se vaše telo pripravlja na porod. Najpogosteje se pojavijo po vadbi ali spolnih odnosih, ali pa ko je mamica utrujena ali dehidrirana. Če jih naštejete več kot štiri v eni uri, pokličite zdravnika, saj gre lahko za predčasni porod.

Dojenček, ki se v tem stanju intenzivno premika, je najverjetneje obrnjen z glavico navzdol in udobno plava v približno litru in pol plodovnice. Dojenčkova koža je zdaj veliko bolj gladka, medtem ko so možgani bolj nagubani in se v njih ustvarja vse več možganskih gub. Dojenček je zdaj že dovolj močan, da bi stisnil prst. Z nekaj sreče boste na ultrazvoku videli, kako se drži za stopala ali popkovino.

Dojenčkova glavica začenja biti poraščena s pravimi dlakami, saj lanugo, torej prva dlakavost, začenja odpadati. Ko je dojenček buden ima odprte oči, s katerimi začenja razlikovati to, kar ga obkroža. Dozorevajo mu pljuča, ki so s tedna v teden bolj močna in se pripravljajo na prvi vdih.

Kaj vas čaka v 30. tednu?

Počitek, počitek in še enkrat počitek. Zagotovo ste že utrujena od tega, da vam vsak veli počivati, vendar vedite, da je v tem stanju nosečnosti za vas to najbolje. Priskrbite si par udobnih čevljev, ki bodo olajšale oteklino sklepov, saj bodo vaši redni sprehodi zahvaljujoč njim veliko bolj prijetni.

Se obremenjujete z bližajočim se porodom in vas je strah poti do porodnišnice? Naredite si generalko. Morda bo to zvenelo za lase privlečeno, ampak če pomaga, zakaj pa ne? Vzemite spakirano torbo za porodnišnico v avto in beležite, kako dolgo bo trajala celotna pot vključno s pripravo. To vas bo zagotovo pomirilo in morda pregnalo slabe sanje o porodu in poti do porodnišnice.