Nosečnost teden za tednom: 1. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
11. feb'19

Med prvimi tedni nosečnosti mnoge bodoče mamice niti ne vedo, kakšno srečo nosijo pod srcem. Te, ki so na testu nosečnosti že videle pozitivne črtice, se počasi navajajo na dejstvo, da bodo čez devet mesecev na svet prinesle dojenčka. Še pred tem pa jih čakajo tedni polni sprememb. Kaj se dogaja z ženskim telesom med nosečnostjo? Preberite!

Največje presenečenje bo zagotovo to, da se prvi teden nosečnosti še ne more niti poimenovati nosečnost. Večina ginekologov ima za začetek nosečnosti prvi dan zadnjega menstrualnega ciklusa. To pa je zato, ker se ovulacija in spočetje ne moreta določiti tako preprosto kot menstruacija, ki je vidna tudi fizično. V osnovi to pomeni, da ste v prvem tednu lahko že noseči ali pa tudi ne. Zanosite lahko v petih dnevih od zadnjega spolnega odnosa – tako dolgo lahko namreč spermiji zdržijo v ženskem telesu. Če ste torej ugotovili, da ste zanosili, ste lahko v resnici noseči že 4 tedne.

Znaki prvega tedna nosečnosti

V prvem tednu nosečnosti ženska doživlja enake znake, ki jo pestijo med menstruacijo. Ti lahko trajajo od treh do sedmih dni.

  • Krvavitev – iz telesa se izloča maternična sluznica in z njo neoplojeno jajčece iz zadnjega menstrualnega cikla.
  • Bolečine v hrbtenici in križu – mnoge ženske med menstruacijo doživljajo tudi bolečine v predelu hrbta in križa in ne le krčev v predelu medenice.
  • Napihnjenost – še eden izmed neprijetnih znakov je napihnjenost in napet trebuh, kar povzroča nihanje ravni hormonov.
  • Nihanje razpoloženja – hormonalna neenakomernost povzroča tudi značilno menstrualno razpoloženje, predvsem preobčutljivost in razdražljivost.
  • Bolečine v glavi – spremljajoči simptom je lahko tudi bolečina v glavi, t.i. menstrualna migrena, ki se pojavi zaradi hormonalnih sprememb.

Nosečnost test

Nosečniški trebušček v prvem tednu

Tudi če nosečniškega trebuščka še nekaj tednov ne boste videle, to ne pomeni, da se v vašem telesu niso začele dogajati določene spremembe. Kot smo že omenili, telo sprošča neoplojeno jajčece s prejšnjega meseca in hkrati ustvarja sluznico za naslednje jajčece. Vaše telo med 10. in 19. dnevom v ciklu sprosti eno jajčece (včasih tudi dve ali več), ki bo oplojeno v 12. do 24. urah. Če pričakujete neobičajne znake nosečnosti, se poleg notranjih sprememb ne pojavijo prej kot v 4. tednu.

V tem zgodnjem stanju nosečnosti vas še ne čakajo nobeni posebni pregledi ali ultrazvok. Tega boste deležni le v primeru, da že dlje časa poskušate zanositi in ste se s svojo težavo obrnili na strokovnjaka za zdravljenje neplodnosti. Ta na rednih pregledih z ultrazvokom spremlja maternične fibroide, število foliklov v jajčnikih in steno maternice.

Kaj početi v prvem tednu?

Medtem ko z največjo gotovostjo še ne veste, ali ste noseči, se je težko ravnati po različnih nasvetih. Če dojenčka načrtujete, zagotovo veste, da bi se morali odreči vsem slabim navadam, med katere nedvomno spada tudi kajenje, alkohol in prekomerni vnos kofeina. V prehrano uvrstite kar največ zdravega sadja, zelenjave in hranljive hrane in ne pozabite niti na nosečniške vitamine.

Ste izvedeli, da ste noseči? Pred vami je čudovito obdobje polno sprememb, na koncu pa boste na svet prinesli svojega dojenčka. Uživajte v vsakem trenutku nosečnosti in nas ne pozabite prebirati – v naslednjem delu te serije o nosečnosti boste izvedeli, kakšne spremembe se bodo v vašem telesu zgodile v drugem tednu nosečnosti.