Nosečnost teden za tednom: 2. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
18. feb'19

Prvi teden nosečnosti imate že uspešno za seboj, četudi za svoj skriti zakladek v trebuščku še ne veste. Vaše telo se navzven za zdaj še ne spreminja, to pa ne pomeni, da je enako tudi v vaši notranjosti. Skupaj z nami si oglejte, kaj se v ženskem telesu med drugim tednom nosečnosti dogaja.

Kot smo že omenili v prejšnjem članku te večje nosečniške serije, prvi teden nosečnosti pravzaprav še ni čisto pravi, to pa velja tudi za drugi teden. Če imate občutek, da ste zanosili pred dvema tednoma, ste lahko pravzaprav že v četrtem tednu nosečnosti. Takšna matematika vam lahko dodobra zmeša štrene, zato naj velja mnenje vašega ginekologa. In kaj se pravzaprav dogaja v drugem tednu nosečnosti?

Znaki drugega tedna

Medtem ko so znaki prvega tedna enaki menstrualnim simptomom, se drugi teden povezuje z ovulacijo. Ta se med 28-dnevnem ciklu na približno 15. dan kaže na tak način:

  • Bela cervikalna sluz – natančneje, sluz materničnega vratu v tem času spominja na jajčni beljak. Je prozorna in vlaknasta, s čimer pomaga spermijem, da lažje in hitreje pridejo do jajčeca.
  • Izboljšanje čuta za voh – da, prav ste prebrali. Med ovulacijo hormoni poskrbijo za izboljšanje čuta za voh, kar ženski pomaga »začutiti« primernega partnerja za razmnoževanje.
  • Boleče ali občutljive prsi – hormoni prav tako povzročijo bolečino v prsih ali pa povečajo njihovo občutljivost.
  • Bolečine v maternici – v trenutku, ko jajčniki sprostijo jajčece, lahko na eni strani trebuha začutite drugačno bolečino. Tej bolečini ob ovulaciji se z drugimi besedami pravi tudi Mittelschmerz, svoje ime pa je dobila po zdravniku, ki jo je prvi opisal.
  • Nežni madeži – med ovulacijo lahko na hlačkah opazite svetlo rjave ali svetlo rdeče madeže. To se zgodi v primeru, da se folikel okoli jajčnika pretrga. Če so te madeži resnično zanemarljivi, se nimate česa bati, če pa se pojavi resna krvavitev, pa se obrnite na svojega zdravnika, saj je vzrok lahko izvenmaternična nosečnost.
  • Večja spolna sla – ovulacija ni kar tako čas za ploditev. Imate kar naenkrat večjo spolno slo? Potem je več kot očitno, da ovulirate.Nosečnost spermiji

Nosečniški trebušček v drugem tednu

Zanositev med drugim tednom, torej med ovulacijo, še ne povzroči nobenih vidnih znakov. Telo takrat še ne ustvari dovolj nosečniških hormonov niti zato, da bi nosečnost lahko potrdili z domačim testom nosečnosti. Kot smo že omenili na začetku, vam bo pozitivne rezultate pokazal šele v četrtem tednu.

V času ovulacije vas lahko poleg omenjenih znakov mučita tudi napihnjenost in plini. Telo resnično začenja dojemati, da ste noseči in v želji, da dojenčku priskrbi več hranilnih snovi, upočasni prebavo. To lahko povzroči napihnjen trebuh, ki je videti malce večji kot običajno. Tudi če za zdaj še ni mogoče govoriti o nosečniškem trebuščku, bo mnoge mamice ta videz razveselil in spoznale bodo, da je nosečnost tu.

Kaj početi v času drugega tedna?

Tudi v drugem tednu nosečnosti vas ultrazvok ali drugi zdravniški pregledi še ne čakajo. Vseeno pa nadaljujte z zdravim načinom življenja in razmišljajte o nakupu ovulacijskega testa, ki je pri nas vedno bolj priljubljen. Zahvaljujoč njemu boste vedele, kdaj je najboljši čas »za skok med rjuhe« – privoščite si ga vsak drugi dan pred bližajočimi se plodnimi dnevi. Ne pozabite pa niti na jemanje nosečniških vitaminov in folne kisline.

Dojenček je na poti, zato se privežite in uživajte v varni devetmesečni vožnji. Na koncu poti vas čaka novi sopotnik!