Prvi vročinski valovi so tu – kako jih z dojenčkom prenašati?

3 min.
18. maj'18

Uradni začetek poletja nas še čaka, ampak to ne pomeni, da temperature že zdaj ne morejo segati rekordno visoko. Poletje sicer prinaša mnogo novih doživetij in po dolgi zimi je za nas to prijetna sprememba, vendar vročina kdaj pa kdaj tudi škodi. Predvsem otrokom, ki je ne znajo prenašati tako kot večina odraslih.

Letos je vreme nekako pozabilo na pomlad in takoj preskočilo na poletje. Pomladi ne pogreša le narava, temveč tudi živali in ljudje. Živimo na zmerno toplem podnebnem pasu in smo zato vajeni letnih časov. Kako se spopasti s tem, da se je poletje letos odločilo priti prej? Za vas imamo nekaj nasvetov, kako odlično prenašati vroče poletne dneve tudi z majhnimi otroki.

Kako ugotovim, da vročina že škoduje?

To vprašanje si postavljajo predvsem mamice in očki, ki so prvič postali starši in s poletjem še nimajo izkušenj. Prvo in osnovno pravilo je, da otrok do 6. meseca starosti ni treba izpostavljati neposrednemu soncu. Njihov občutljiv organizem se segreva veliko hitreje kot naš, pregretje otrokovega organizma pa ima lahko tudi hujše posledice. Najpogostejši pokazatelj je, da malček ne more zaspati, ali pa se med spanjem pogosto prebuja. Otrokom še ni treba znati govoriti, da bi vam dali znak, da nekaj ni v redu. Med vročimi dnevi jih morate bolj pozorno opazovati.

Vročina spanec

Manj slojev oblačil

Vročini je treba prilagoditi prav vse in to se tiče tudi oblačil. Med visokimi temperaturami ne pretiravajte z njimi in se ravnajte po zdravi kmečki pameti. V letni vročini zadostuje bombažna plenička in tanka majica ali pa bodi. Če je vaš malček navajen spati v spalni vreči, ga položite v najtanjšo. V tujini se njihova toplota označuje kot »tog«, poleti zato velja čim manj »togov«, tem bolje. Tudi če je za nekoga to nepredstavljivo, poskusite poleti omejiti kupovanje pleničk, ki po nepotrebnem pritiskajo na ritko in so lahko neudobne. Bolj naravna bo pot, ki jo boste poleti izbrali, bolje bo.

Poskrbite za zračenje

Med vročimi dnevi stanovanja ne pozabite dovolj zračiti, vendar pazite na prepih, ki lahko škoduje. Podnevi redno odpirajte vsa okna na enem nadstropju, zahvaljujoč čemur se bo zrak zamenjal in malček bo takoj lažje zadihal. Večji učinek boste dosegli tudi s tem, če vsaj delno zagrnete zavese. Ustvaril se bo prijeten prepih in hkrati tudi hlad.

Hitra osvežila kopel

Topla in ne vroča kopel lahko dojenčku pomaga pri osvežitvi, predvsem pa jim pred spanjem pomaga, da se umirijo in malce ohladijo. Pazite na čas, saj bi takšna kopel morala biti resnično kratka in hitra, v nasprotnem primeru bi otroka lahko preveč ohladila. Po kopanju poskrbite za otrokovo kožo s kakovostno kozmetiko in dojenčka oblecite nekaj lahkega, idealno nekaj bombažnega ali lanenega.

Vročina kopel

Ohladite otroško sobo

Tudi kljub vsem zgoraj omenjenim nasvetom se lahko zgodi, da se otroška sobica spet hitro segreje. Za ohladitev otroške sobe, ali pa katere koli druge sobe, obstaja preprost trik – v sobo namestite vsaj eno ali pa kar dve posodi z ledom (liter in več). Ponoči se bodo kocke ledu počasi raztapljale in zahvaljujoč temu bo soba ostala hladna tudi med spanjem. Če ste eden izmed tistih, ki morajo stalno nadzorovati temperaturo sobe in nikoli niste prepričani, ali je idealna, termometer postavite k posteljici ali pa k oknu.

Poletje je nedvomno najljubši letni čas, vendar ima tudi svoje negativne plati. Ena izmed njih je vročina, ki jo drugače dojemamo na morju in drugače v razgretem domu. Imate tudi vi kakšne posebne trike, ki vroče poletje z otroki naredijo znosnejše?