Z dojenčkom na dopust: Uporaben seznam in pripomočki za na pot

6 min.
29. jul'22

Spakirati za prve počitnice z dojenčkom je lahko pravi izziv in začetek dogodivščine, ki vas bo spremljala celo letovanje. Kaj nujno potrebujete s seboj in česa ne smete pozabiti? Ugotovitev, da ste pozabili pomembno reč, ko ste že tisoč kilometrov od doma, vam lahko pokvari celo izkušnjo skupnega počitnikovanja. Z našimi nasveti boste letovanje rešili že v udobju doma.

Ko gre za seznam reči za dojenčka, si morate najprej zapomniti nekaj pomembnega: umirjenost. Najbrž se na letališču ne želite v ljudi zaletavati z dojenčkovo banjico pod pazduho in plačevati več deset evrov za dodatne kovčke (drži, več deset). Počitnice se namreč povezujejo z besedico počitek, zato naj bo že pakiranje umirjeno in iz seznama lahko mirno prečrtajte reči, ki jih v hotelski sobi ne boste niti razpakirali.

Osnovne potrebščine in pripomočki za ročno prtljago

  • dokumenti – vaši in dojenčkovi. Vnaprej si pripravite vse, kar lahko od vas zahtevajo pri check-inu in tudi neposredno pred vstopom na letalo. Nekatere države zahtevajo tudi potrdilo o obveznem cepljenju, ali pa drugih cepljenih, ki pri nas niso obvezna, zato si vse potrebne informacije o izbrani destinaciji priskrbite že vnaprej.
  • plenice in vlažilni robčki – ob prvi alineji na seznamu komentar verjetno ni potreben. Sami najbolje veste, koliko plenic vaš otrok potrebuje, zato jih v ročno prtljago spakirajte potrebno količino in dodajte še kakšne dodatno. Plenice lahko kasneje kupite tudi na destinaciji, vendar vnaprej raziščite njihove cene, saj ste lahko ob tem neprijetno presenečeni. Če po nepotrebnem ne želite zapravljati, si jih nekaj spravite tudi med oddano prtljago.
  • slinčki – ti vam bodo prav prišli pri dojenju in pri otrocih, ki pijejo s steklenice ali pa že jedo prvo gosto hrano. Tako kot doma, tudi na dopustu ni treba, da je hrana povsod naokoli. Mnogi hoteli v jedilnicah in restavracijah ponujajo slinčke za enkratno uporabo, vendar si za vsak slučaj vsaj enega shranite med prtljago tudi sami.
  • duda z verižico – in v najboljšem primeru tudi z zaponko, ki jo pritrdite na oblačilo. Predvsem starejši otroci si izmišljajo in preizkušajo nove reči in metanje dude po tleh je zagotovo ena izmed priljubljenih aktivnosti. Zahvaljujoč verižici se izognete stalnemu čiščenju in iskanju dude.
  • potovalni voziček – oz. voziček, primeren za potovanja, takšen, ki ga v hipu sestavite, ne zavzema veliko prostora, letalske družbe pa vam ga dovolijo shraniti v prtljažnik letala. Velik voziček je udoben in ima veliko prednosti, vendar če ste vanj investirali malo bogastvo, zagotovo ne želite, da bi ga letalski delavci uničili, kar pa se tudi kdaj pa kdaj pripeti. Na velike vozičke, shranjene med prtljago lahko čakate veliko dlje kot ostale kovčke, to pa lahko vpliva tudi na vaš potovalni načrt.
  • ruta za nošenje/nosilka – v mnogih primerih vam bo rešila življenje, predvsem če načrtujete aktiven dopust. Ruta za nošenje ne zavzema veliko prostora in jo lahko stlačite tudi v ročno prtljago, kjer pa bi vam nosilka lahko povzročala preglavice. Na pregledu jo morate namreč sneti in dojenčka vzeti ven.
  • pripomočki za previjanje – te shranite v priročen kovček ali torbo za voziček, kamor lahko spravite tudi potovalne dokumente in nujno elektroniko, ki jo želite vzeti s seboj na krov. V previjalni torbi najdete vse potrebno na enem mestu – previjalno podlogo, termo ovitek, vrečko za umazano perilo in dovolj prostora za shranjevanje plenic, stekleničk in drugih potrebnih pripomočkov.
  • prigrizki – je vaš otrok že dovolj velik, da občasno kaj prigrizne? Preberite si, kaj je dovoljeno vzeti na krov in se pri pakiranju prigrizkov ravnajte po tem. Nekatere letalske družbe ponujajo storitev prednaročanja hrane za dojenčka.

Prve počitnice dojenček

Kaj spakirati v oddano prtljago?

  • toaletne potrebščine – škarjice, ščipalec za nohte, krtačo za lase, nosni aspirator, grizalo in podobno. V dojenčkovo toaletno torbico preprosto spakirajte to, kar med higieno uporabljate tudi doma.
  • kozmetika za dojenčka – krema za sončenje, hladilna krema, otroško milo.
  • potovalna lekarna – kapljice za oči, nos in ušesa, zdravila za zbijanje vročine, zdravila proti driski, analgetiki, pripravki za pike insektov, nekaj za dezinfekcijo ran, aktivno oglje, termometer in obliži.
  • avtosedež – ali načrtujete izlete z najetim avtomobilom? Z lastnim avtosedežem boste zagotovo prihranili nekaj evrov, nekatere letalske družbe ga v prtljažnik shranijo tudi brez doplačila. Avtosedež pa mora izpolnjevati določene kriterije, opremljen mora biti s pettočkovnim varnostnim pasom.
  • oblačila in dodatki – zračna, svetla oblačila iz naravnih materialov (v najboljšem primeru lan in bombaž), udobna obutev, pižama, tetra plenice, klobuček, rutka, sončna očala, plavalne plenice, kopalke. Pripravite vsaj en outfit za hladnejše dni, saj vas lahko vreme preseneti tudi na počitnicah.
  • zložljiva banjica – na prvi pogled nepotrebna, na drugi pa zelo priročna. Zložljiva banjica ne zavzame veliko prostora in s seboj jo lahko vzamete tudi na plažo, kjer jo uporabite kot bazenček za dojenčka.
  • stekleničke za mleko – za vsak slučaj vzemite vsaj dve, eno dajte v ročno prtljago in drugo v oddano. Za otroke je na krov izjemoma dovoljeno vzeti več tekočine. Količina je odvisna od dolžine leta in tudi letalske družbe.
  • pripomočki za hranjenje – predvsem silikonske žličke, ki vam olajšajo hranjenje.
  • dodatne pleničke in vlažilni robčki
  • igrače – zadnja stvar na seznamu, ki je zagotovo ne boste pozabili doma. Z igračami ne pretiravajte, saj bo otrok imel na počitnicah ogromno novih reči za odkrivanje in na nekatere igrače niti pomislil ne bo. Nujna pa je najljubša plišasta igrača ali ninica, brez katere dojenček ne more zaspati in poleg nje še največ 5 igrač, s katerimi se doma najpogosteje igra. Primerne so tudi tekstilne in plastične knjižice, ki se ne poškodujejo niti v vodi.

Dopust morje pakiranje

O čem je vredno razmisliti

  • prenosna posteljica – v 21. stoletju vam bo najverjetneje uspelo tudi brez prenosne posteljice. Skoraj vsi hoteli (ne ravno vsi) imajo na voljo posteljice za dojenčke, v primeru, če boste iskali zasebno namestitev, pa se prej prepričajte, ali je nemara nimajo na voljo. V hišah in apartmajih, ki vas tudi z dojenčkom z veseljem pričakajo, to ni nobena težava, saj so gostitelji na takšne situacije pripravljeni.
  • elektronska varuška – če ne boste bivali v ogromnem apartmaju ali hiši, boste najverjetneje imeli dojenčka stalno pri sebi ali v neposredni bližini. Če ste izbrali hotel, elektronsko varuško mirno pustite doma, če pa spadate k drugi skupini in boste bivali v apartmaju, pa s seboj vzemite priročno elektronsko varuško, ki v prtljagi ne zavzema veliko prostora.
  • adaptirano mleko – o pakiranju mlečne formule je prav tako dobro razmisliti, in to predvsem v primeru, če vaš otrok nima nobene alergije in brez težav pije mleko katere koli znamke. Še posebno v evropskih deželah boste na policah trgovin našli mleka različnih proizvajalcev tako kot pri nas, zato bi bilo to kot nošenje drv v gozd.
  • rešilni jopič za dojenčka – se boste na dopustu podali tudi na izlet z ladjico? Plovila vseh vrst so sicer opremljena z rešilnimi jopiči, vendar se ne zanašajte na to, da bodo imeli tudi jopič v velikosti za otroka do drugega leta starosti. Tega raje vzemite s seboj.

Zdaj, ko imate že spakirano, vam ostane le eno – brez stresa, joka in kričanja oditi na pot z dojenčkom in uživati v vsakem trenutku prvega skupnega potovanja.