Koliko tekočine bi morali otroci popiti vsak dan?

3 min.
13. jul'17

Sončni dnevi vabijo otroke ven. Lahko letajo naokoli, spoznavajo nove stvari, uživajo na soncu in se kopajo v bazenčku. Poleg zabave pa poletna vročina s seboj prinaša tudi svoje tveganje. Zaščite kože in oči proti sončnim žarkom ne bi smeli jemati kot samoumevno podobno kot zadostne hidracije. Koliko vode bi morali otroci popiti vsak dan?

Voda je za človeški organizem nenadomestljiva. Kar 60 % našega odraslega telesa sestavlja prav voda in brez nje ne moremo preživeti niti več kot en teden, za dojenčke do 1. leta starosti pa predstavlja kar 75 % celotnega organizma. Voda poganja vse funkcije našega telesa in njeno pomanjkanje se kaže z zdravstvenimi težavami. Dehidraciji se boste izognili z rednim vnosom tekočin. Otroci z vašim trudom morda ne bodo hoteli sodelovati, na vas je, da najdete načine, kako vašemu malčku priskrbeti dovolj tekočine. Dnevna količina ne zajema le pijač, ampak tudi tekočino, ki jo vsebuje hrana.

Kakšni so simptomi dehidracije?

Pomanjkanje tekočin se kaže na več načinov. Dehidracijo lahko prepoznate po temnem in gostem rumenem urinu, ki ima izrazit vonj. Ostali pokazatelji dehidracije so slabost, utrujenost in suha usta. Lahko pride tudi do nagle izgube zavesti. Če vaš otrok trpi za bolečinami glave, se hitro utrudi in ima težave z osredotočanjem, je lahko za to kriv premajhen vnos tekočin. V vsakem primeru poiščite zdravnika in se ne zanašajte na nasvete s spleta. Zdravnik vašega otroka navsezadnje vidi in bo znal priporočiti zdravljenje.

Zvišanje vnosa tekočin je nujno, v primeru, da vaš otrok trpi za drisko ali bruha. Poleg vode tako izgublja tudi pomembne minerale. Zato posezite po t.i. izotonični raztopini, ki jo lahko kupite v lekarni. Šolano osebje vam pri tem lahko pomaga.

Pitne navade otrok

Koliko tekočine bi moral otrok spiti čez dan?

Dnevni vnos tekočin je odvisen od nekaj dejavnikov, torej od otrokovega zdravja, starosti in teže. Majhni dojenčki do 6. meseca starosti običajno poleg materinega mleka in mleka v prahu ne potrebujejo še drugih pijač. Če otroka dojite po potrebi, bi mu vaše mleko moralo zadostovati. Pripravite pa se na to, da boste morali svojega otroka pristavljati bolj pogosto. Če želite dodati še druge tipe tekočin, posezite po vodi za otroke, prekuhani vodi, zeliščnem čaju ali pa otroku priskrbite zredčeni naravni sok iz sadja ali zelenjave. Pri tem vam lahko pomaga vaš pediater.

Za zdravega otroka do enega leta zadostuje 100 – 120 ml tekočin na kg teže. Torej, če vaš otrok tehta 5 kg, bi mu moralo zadostovati 600 ml tekočine dnevno. Dnevni vnos tekočin za otroke, starejše od 1 leta s težo nad 10 kg izračunate povsem preprosto. 1 l tekočine na 10 kg teže in 50 ml za vsak naslednji kilogram. Če otrok recimo tehta 13 kg, bi moral idealen dnevni vnos tekočin znašati 1150 ml. Večji otroci, ki tehtajo nad 20 kg bi morali popiti 1,5 l tekočin plus 20 ml za vsak naslednji kilogram teže. Če ima otrok 27 kg, tako potrebuje 1640 ml tekočine na dan.