Deček ali deklica? Kako po ljudskih izročilih določiti ali ne določiti otrokov spol?

  Kategorije: Dojenčki in malčki,
5 min.
26. nov'23

Deček ali deklica? Kako po ljudskih izročilih določiti ali ne določiti otrokov spol?Želite vedeti dojenčkov spol še preden vam to razkrije zdravnik? Dandanes za odkrivanje spola obstajajo preverjene zdravniške metode, v preteklosti pa to ni bilo tako enostavno. Želja po sladkem, jutranje slabosti, deklice, ki mamam kradejo lepoto ... Katere modrosti so včasih veljale za neizpodbitne in katere vam še danes z veseljem napovedujejo dojenčkov spol?

Ali že veste, kaj bo? Deček ali deklica? Vprašanje, ki ga mamica med nosečnostjo sliši neštetokrat. Spola nekateri ne želijo vedeti, drugi ta podatek raje zadržijo zase, zmeraj pa se najde kdo, ki kljub temu z radovednostjo ugiba, kaj bo. To so počeli v preteklosti, to se počne še danes. Katere »modrosti« za odkrivanje dojenčkovega spola so najbolj priljubljene?

Želja po sladkem ali slanem?

Če med nosečnostjo prisegate na sladko in bi v trgovini lahko pojedli cel oddelek čokolade, je to znak, da čakate deklico. Hrepenenje po slanih jedeh ali pa jedeh bogatih z beljakovinami pa po drugi strani napoveduje dečka. Ali si želite sladkega in slanega v enaki meri? No, to pomeni le, da ste pač noseči in ta test pri vas ne deluje.

Resnica je, da želja po določeni hrani nima jasnega zdravstvenega pojasnila. Strokovnjaki se strinjajo, da je hrepenenje po določeni hrani med nosečnostjo povezano z več dejavniki. Za tem lahko stoji pomanjkanje določenih hranil, nekaterih elementov živil in tudi pritisk okolice ter kulture. Če v nekem trenutku začutite neustavljivo potrebo po slanem čipsu, to naravnost ne pomeni, da pod srcem nosite dečka.

Dojenčkov spol nosečnost

Test s česnom

Tega testa ne opravlja več tako veliko mamic in najbrž ni treba pojasnjevati, zakaj. Kaj pravzaprav je test s česnom? Če lahko pojeste veliko česna in se ga ne zazna z vašega znoja in kože, to zagotovo pomeni, da boste imeli deklico. Seveda pa rezultatov tega testa ni potrdila še nobena znanstvena študija.

Med nosečnostjo postanejo potne žleze bolj aktivne in lahko pride tudi do spremembe sestave znoja, zato lahko telesni vonj postane veliko bolj izrazit. Znoj pri številnih ljudeh po uživanju česna pogosto zaudarja, zato lahko razlog za ta test poiščemo ravno tu.

Jutranje slabosti

Mamice dečkov se s tem izročilom zagotovo ne bodo strinjale in že naprej je treba opozoriti, da z njim ne soglašajo niti zdravniki. Jutranje slabosti si ne izbirajo spola, čeprav po tradiciji velja, da slabosti med nosečnostjo povzročajo deklice. Vas pogosto muči slabost in ostali vedo, da ste v pričakovanju? Govoricam se zagotovo ne boste izognili. Močnejše jutranje slabosti, strokovno hyperemesis gravidarum, se po nekaterih raziskavah pogosteje pojavljajo pri nosečnicah, ki pričakujejo deklico, vendar ne glede na spol, zaradi slabosti trpijo tudi prvorodke in tiste z večplodno nosečnostjo.

Ko hči ukrade lepoto

So vaši lasje kot iz reklame za šampon in polt kot porcelanasta lutka? Nedvomno pričakujete dečka. Govori se, da hčere mamam ukradejo vso lepoto in povzročajo lomljive, mastne lase brez leska in polt polno mozoljčkov. Resnica pa je spet nekje drugje. Za t.i. nosečniški žar so krivi hormoni in večji pretok krvi. Nekateri nosečnost preprosto ugaja in se počuti resnično dobro, druge pa bi se za devet mesecev najraje preselile na samotni otok. Spol otroka pa na to nikakor ne vpliva.

Opazujte partnerjevo težo

Drži, tudi partnerjeva teža lahko odkrije dojenčkov spol. Ali kilograme pridobiva skupaj z vami? Pravijo, da je to znak, da bosta postala starša deklice. Ne poznamo rezultatov te raziskave, vendar lahko predvidevamo, da ko za dva jé mamica, je tega zmožen tudi očka. Med nosečnostjo je doma običajno več živil (tudi tistih nezdravih), ki jih občasno zobata oba starša. Pridobivanje kilogramov pa spola zagotovo ne bo razkrilo.

Dojenčkov spol ultrazvok

Nerazpoložena ali zadovoljna?

Če se počutite zanič, čemerno in vaše razpoloženje med nosečnostjo stalno niha, lahko za tem stoji deklica. Dečki namreč pri mamicah sprožajo vesele občutke, polne pozitivnih čustev. Tega pa se ne da enoznačno določiti, saj nosečnost že sama po sebi s seboj prinaša navale hormonov, ki hitro spreminjajo telo in tudi počutje. Utrujenost, krči, bolečine, nespečnost in številni drugi nosečniški znaki bi lahko to sprožili pri vsaki bodoči mamici in čisto vseeno je, ali bo na svet prinesla dečka ali deklico.

Očesni test

Eden od najstarejših trikov že starih mam je ravno očesni test, na podlagi katerega lahko hitro in enostavno napoveste otrokov spol. Postavite se pred ogledalo in približno minuto glejte v svoje oči. Se vam razširjajo zenice? Pričakujete dečka! Enostavno, kajne? Le da tako kot druge spremembe v nosečnosti, tudi spremembe v očeh povzročajo hormoni. Svoje lahko pove tudi zadrževanje vode v telesu, suhe oči in primeru tega testa igra svojo vlogo tudi svetloba v prostoru.

Trebuh gor ali dol?

Eden od mitov, ki vztraja še do danes, govori o tem, da če imate trebušček malce privzdignjen, nosite pod srcem deklico. Nizek trebušček naj bi dokazoval, da pod srcem nosite dečka. Tega mita se ne da potrditi in niti ovreči. Mesto, kjer dojenček leži, je odvisno od velikosti maternice, stadija nosečnosti in velikosti dojenčka. Nekatere raziskave kažejo na to, da dečki rastejo hitreje in so večji, kar povzroča prejšnji spust trebuščka.

Dojenčkov spol slika

Trik s prstanom

Ste vedeli, da se dojenčkov spol lahko določi tudi s preprostim trikom s prstanom? Na vrvico zavežite prstan in ga držite negibno med trebuščkom (najbolje, da to počne partner). Če se bo prstan začel nihati z ene strani na drugo, pričakujete dečka. Če se bo začel vrteti, boste imeli deklico. V nekaterih kulturah je ta mit tako globoko zakoreninjen, da namesto običajne vrvice uporabljajo pramen materinih las.

Srčni utrip

En novejših mitov govori o tem, da je otrokov spol lahko ugotoviti tudi s pomočjo srčnega utripa. Vendar ne materinega, temveč dojenčkovega. Če dojenčku bije srce hitreje kot 140 udarcev na minuto, je to deklica. Dejstva pa pravijo, da se zdrava srčna frekvenca plodu giblje med 110-160, vzrok za večje vrednosti pa je običajno povečana aktivnost dojenčka. Bitje srca vam spola ne bo razkrilo, pomiri pa vas lahko, da vaš dojenček prekipeva od aktivnosti.

Krvni tlak pred spočetjem

Določanje spola na ta način bo najbrž malce težavno. Treba je vedeti, kakšen krvi tlak ste imeli približno 26 tednov pred spočetjem. Če je bil višji, je višja verjetnost, da ste spočeli dečka. Bojda. Podobno kot pri prejšnjih mitih se torej ne da zanesti niti na tega. S stoodstotno gotovostjo vam bo zdravnik razkril dojenčkov spol šele po porodu.