Zakaj je pomembno, da bi tudi otroci nosili sončna očala?

  Kategorije: Zdravje otroka,
6 min.
26. jul'17

Razlogi za to, da mi odrasli posegamo po tem dodatku, so grozni. Včasih so izključno modna nuja, zahvaljujoč kateri se počutimo bolj stilski, poleti pa služijo kot priročna zaščita vida pred soncem. Verjemite, da so za otroške očke neposredni žarki prav tako nevarni kot za nas odrasle, zato jih ne bi smeli podcenjevati.

Sončna očala otroci plaža

Ste vedeli, da so otroške oči še bolj občutljive na UV žarke kot oči odraslega človeka? Njihov vid se stalno razvija, očesne zenice so zato širše, bolj jasne in prosojne, zato torej niso sposobne filtriati svetlobe do te mere, ki jo lahko filtrira odrasel človek. Tudi iz tega razloga bi morali najmlajši otroci do 2. leta starosti, predvsem pa otroci do 6. meseca, na neposrednem soncu preživljati kar najmanj časa. Voziček zavarujte z zavesicami, rutami ali plenicami in z otrokom ostanite zmeraj v senci.

Strokovnjaki domnevajo, da izpostavljanje oči neposredni ultravijolični svetlobi v starejši starosti povečuje možnost sive mrene ali pa t.i. makularne degeneracije vida, kar pomeni izgubo centralnega vida, ki prizadene del rumene pege – ravno tisti del očesa, kjer je nakopičeno veliko število zaznavnih receptorjev, ki skrbijo za to, da vidimo ostro in jasno.

Otroci preživljajo več časa na soncu

Svetloba sončnega sevanja lahko očesu povzroči različne težave, lahko gre za sindrom suhega očesa, vnetja vek, roženice ali očesnih veznic, ki se kaže z neprijetno rdečico, solzenjem ali celo pekočim občutkom, lahko pa pripomore tudi k trajnim poškodbam mrežnice. V ekstremnih primerih gre lahko tudi za nastanek rakave tvorbe.

Pazljivi bi morali biti tudi v primeru, če vaši otroci jemljejo kakšna zdravila, na primer antibiotike ali zdravila proti alergiji. Takrat tveganje za poškodbe izrazito narašča.

Pri otrocih morate upoštevati dejstvo, da v splošnem na soncu preživijo veliko dlje časa kot odrasli. Nekateri strokovnjaki zatrjujejo, da do 18. leta starosti dobi naše oko minimalno četrtino celotnega sončnega sevanja, kar zagotovo ni zanemarljivo število. V primeru vaših otrok je tudi nakup sončnih očal resnično na mestu.

Zlasti, če počitnikujete v nižjih zemljepisnih širinah ali v visokogorju, kjer sneg odseva UV žarke podobno kot vodna gladina morja. V tem primeru zavarujte svoje otroke z očali in tudi s kakšnim klobučkom ali kapo s šiltom.

Naš namig – hitra pomoč na dopustu

Močno sonce ob morju lahko povzroči, da bodo otroci kar naenkrat začeli tožiti zaradi bolečih oči. Poleg otroških sončnih očal ne pozabite spakirati še raztopine borove kisline ali pa pripravkov z vsebnostjo navadne smetilke – gre za zdravilno rastlino, ki pomaga pri vnetjih obolelih oči.

Dekliška sončna očala

Kako izbirati očala?

Na prvem mestu bi morali biti pozorni na oznako CE, ki jo najdete na notranji strani stranskega okvirja, torej na gibljivem delu, ki stoji na ušesu. Oznaka CE pomeni varen in zdravju neškodljiv izdelek. Tako ste lahko prepričani, da očala vašim otrokom ne bodo povzročila npr. težav na koži, saj so izdelana iz kakovostnih materialov.

Če vaši otroci že od malega nosijo očala, vam bo z izbiro primernega modela za zaščito vida proti soncu pomagal zdravnik ali optik. Takšna očala morajo hkrati delovati tako, da bi vid izboljšala. Posebna sončna očala potrebujejo predvsem otroci z okvarami vida, kot so kratkovidnost, daljnovidnost ali škiljenje. Tem otrokom, ravno nasprotno, celo ni priporočljivo nositi temnih sončnih očal v ekstremnih svetlobnih pogojih, torej ob morju ali v gorah, saj bistveno izkrivljajo sliko. V njihovem primeru, omejite njihovo preživljanje časa na neposrednem soncu, njihove glave pa zavarujte s pokrivali.

Ne glejte na barvo, temveč na filter

Mnogi mislijo, da temnejša stekla pomenijo višjo zaščito. To pa ni res. Za vsakodnevno uporabo je najboljša siva, rjava ali zelena barva leč za očala. Bolj pomemben od barve stekel, t.i. vizirja, je sam filter. S temnimi stekli brez filtra oko deluje kot bi se nahajalo v temnem prostoru. Zenica se samodejno razširi in tako absorbira še več škodljivega sončnega sevanja.

Če za svoje otroke želite standardno stoodstotno zaščito, iščite UV filter z vrednostjo 400 nanometrov. To je rizična valovna dolžina ultravijoličnega sevanja, pred katerim je s takšnimi očali vid vašega otroka dobro obvarovan. Izbirate lahko med petimi kategorijami filtrov, med katerimi so za otroke idealni 2 in 3:

  • 0 – brezbarvni ali zelo svetli filter (prepustnost vidnega sevanja 80 – 100 %), ki ga lahko imajo tudi prosojna korekcijska očala;
  • 1 – svetli filter (prepustnost vidnega sevanja 43 – 80 %);
  • 2 – srednje temni filter (prepustnost vidnega sevanja 18 – 43 %);
  • 3 – temni filter (prepustnost vidnega sevanja 8 – 18 %), ki je primeren za vsakodnevno uporabo;
  • 4 – zelo temni filter, ki je idealen za preživljanje časa ob morju ali v gorah, ampak ni primeren za dejavnosti, ki zahtevajo osredotočenost, kot je na primer vožnja avtomobila ali kolesa, saj izkrivlja dojemanje barv (prepustnost vidnega sevanja je 3 – 8 %).

Sončna očala model

Poleg zaščite pred UV sevanjem pazite tudi na optično kakovost sončnih očal. Ceneni modeli namreč izkrivljajo sliko in lahko vašemu otroku povzročijo občutek omotice ali vrtoglavice, v hujšem primeru pa zdravstvene težave z vidom. Na ostrino slike vpliva tudi gladka površina leč, ki nima odrgnin, zato izbirajte modele iz polikarbonata ali umetnih snovi namenjenih optični uporabi z zaščitnim jamstvom. Takšna očala niso le lažja, ampak se ne poškodujejo niti ne zlomijo tako hitro. Za športne ali bolj živahne otroke so torej kot narejena. Hkrati pazite na to, da bi bila stekelca zmeraj čista.

Kakšno velikost in material izbrati?

Sončna očala morajo ustrezati starosti vašega otroka, mu dobro ležati in biti dovolj udobna. Idealno bi bilo, da se ročki spajata z vzmetnimi spoji, da se lahko očala preprosto zložijo. Za otroke izbirajte predvsem modele z gumijastim okvirom, ki je bolj gibljiv in se ne zlomi kar tako. Stekla bi morala biti dovolj velika, da bi prekrila celotno oko pred UV žarki, ki prehaja odzgoraj ali pa s strani. Tako bodo zagotovila zadostno periferno zaščito oči.

Primerna so tudi očala s t.i. fotokromatičnimi stekli, ki pokrivajo večji spekter svetlobe in tako vašim otrokom očal ne bo treba zmeraj menjavati. Sončna očala za otroke lahko opremite tudi z različnimi dodatki, ki bodo preprečevali, da bi očala zdrsela z glave in tudi, da bi se po nesreči izgubila. Na primer vrvice in trakove za očala, ki se namestijo na konice ročk, ali pa pašček iz neoprena, ki ga lahko prilagodite.

Mamica otrok sončna očala

Kako prepričati otroke, da bi nosili očala?

To je precej zahtevno vprašanje, saj otroke očala na glavi večinoma motijo. Uporabite lahko nekaj trikov:

  • Čeprav lahko kakovost premerijo le starši, pustite otrokom, da si v prodajalni ali optiki izberejo tista sončna očala, ki jim bodo všeč. Boste videli, k njim bodo imeli boljši odnos.
  • Očala preizkusite na soncu oz. v bližini okna, kamor pada dovolj dnevne svetlobe. Zaprti prostori lahko temna stekla še nekoliko potemnijo, kar lahko otroke prestraši in jih ne bodo hoteli nositi niti zunaj.
  • Sončnim očalom napravite mesto na hodniku, kjer jih bo vaš otrok pred odhodom lahko opazil, ali pa jih kar vi pospravite v svojo torbico. Tako na njih zagotovo ne boste pozabili.
  • Dober primer so starši sami. Pokažite svojim otrokom, da je nositi očala pač »kul« in naravno vas bodo želeli posnemati.

Čeprav so očala kot zaščita proti UV žarkom nujno potrebna, prav tako ne smete pozabiti, da jih morate uporabljati v nujnih primerih, da bi se otroške očke navadile tudi na naravno dnevno svetlobo in da bi lahko kar najbolje spoznavali svet s pravim pogledom.