Poletna vročica za male popotnike

4 min.
13. jun'18

Samo še nekajkrat gremo spat in dočakali bomo uradni začetek poletja! Nekateri te spremembe sploh ne bodo občutili, starši z majhnimi otroki pa dobro vedo, kaj jih čaka – počitnice. Medtem ko za otroke izleti pomenijo popolno zabavo in brezdelje, morajo starši načrtovati, pakirati in imeti oči vedno na pecljih. Poletne počitnice z otroki lahko preživite tudi brez škode in stresa.

Na poletnem dopustu z otrokom, katere koli starosti, bi se morali držati nekaj osnovnih pravil. Eden izmed njih je načrtovati, načrtovati, načrtovati in ničesar ne prepuščati naključju. Če vam uspe prvi korak, lahko naslednje uživate s polnimi pljuči tudi skupaj z vašim malčkom.

Kdaj in kam?

Vsi razumni starši vedo, da morajo z majhnim dojenčkom s počitnicami počakati. V mislih imejte, da gre pri počitnicah z dojenčkom do 6. meseca starosti le zanj in jih vi sploh ne boste užili. Pravi dopust se začne takrat, ko malček že odkriva svet in je že malce samostojnejši. Pri izbiri destinacije se držite tega – do 12. meseca otrokove starosti letujte predvsem v Sloveniji in na Hrvaškem, od 1. leta otrokove starosti pa lahko odpotujete tudi v tujino. Vse eksotične destinacije si prihranite za kasneje in za zdaj odkrivajte bolj tradicionalni Hrvaško in Italijo. Z eksotiko mirno počakajte do 3. leta starosti ali več. Starost odloča tudi pri izbiri prevoznega sredstva – za letalski promet se odločite podobno kot za potovanja v tujino, šele po 1. letu.

Poletje počitnice klobuk

Bucket list

Z izbiro destinacije se načrtovanje ne konča, ampak šele začne. Premislite, kaj vse si želite v danem mestu ogledati in ali ste pripravljeni z avtomobilom raziskati tudi za druga mesta v okolici svoje destinacije. Če si želite le ležanja na plaži in bodo vaši koraki usmerjeni le s hotela proti morju, imate eno skrb manj. V nasprotnem primeru pa se ne bojte spraševati po socialnih omrežjih – navdušenci nad potovanji vam bomo z veseljem priporočili kakšna manj obljudena mesta, ki jih poznajo le domačini. S tem se ne boste izognili le masovni množici, ampak boste spoznali mestne navade, kulturo, kuhinjo in zagotovo tudi nekaj prijetnih ljudi. Vnaprej preverite, ali so različna mesta otrokom prijazna in ali boste na sanjske lokacije lahko brez težav prišli tudi z vozičkom

Poletje počitnice rokavčki

Pasti potovanj

Poleg mest, ki niso dostopni z vozičkom na vas med počitnicami, čakajo tudi druge nevšečnosti. Prav zato je pomembno, da se vnaprej oborožite z osnovnimi informacijami in imate vse načrtovano. Ne bo vas presenetilo niti dolgo čakanje na letališču, saj boste za rezervo spakirali nekaj plenic več in se opremili s potrpežljivostjo. Med samim letom straši tudi sprememba tlaka, ki otroke preseneti nepripravljene. Opremite se z bombončki in piškoti, ki pomagajo premostiti ta neprijeten občutek in v primeru, da še dojite, poskusite dojenčka hraniti med vzletanjem in pristajanjem.

Neprijetno vas lahko preseneti tudi obvezno cepljenje, ki je zahtevano predvsem v afriških državah ter tudi nujen vizum. Če potujete brez potovalne agencije, berite mnenja gostiteljev in se jih ne bojte vprašati tudi na videz nepomembna vprašanja. Raziščite kulturne navade države, ki lahko vsebujejo tudi različne prepovedi. Raje se jih držite in izognili se boste nevšečnostim, ki boi vas lahko povedle do večjih težav. Ne prezrite napisov v jeziku, ki ga ne razumete in raje povprašajte, kaj pomenijo. Pazite tudi na pitno vodo – na počitniških destinacijah raje stavite stekleničeno vodo, ki jo kupite v trgovinah. Samoumevna pa je pri dojenčkih visoka zaščita kože, glave in oči.

Ne pozabite

Spakirati zase, pa tudi za otroke je kdaj pa kdaj prav naporno. Naj vam ne bo nerodno in si raje napišite seznam, iz katerega boste med pakiranjem črtali. Tu kej nekaj stvari, na katere ne bi smeli pozabiti:

  • turistično zavarovanje
  • kozmetične stvari za dojenčka (puder, krema za sončenje in po sončenju, otroško milo, škarjice za nohte)
  • plenice in vlažilni robčki
  • hrana za dojenčka in otroški pribor
  • klobuček in sončna očala
  • lahka bombažna oblačila
  • odejica in šotor za na plažo
  • pripomočki za plavanje
  • priljubljene igrače
  • voziček in avtosedež

Seveda pa vnaprej premislite in prilagodite svojo opremo temu, ali potujete z avtomobilom ali z letalom. Pri slednjem bodite pozorni na to, kaj vse lahko vzamete s seboj na krov. Vsaka letalska družba ima svoja lastna pravila, ki so si sicer podobna, vendar se vseeno sem in tam lahko razlikujejo.

Prve počitnice z dojenčkom verjetno ne bodo minile brez stresa, v prvi vrsti pa mislite na to, da je so to vendarle počitnice, na katerih se morate odpočiti tudi vi. Ne obremenjujete se, uživajte in se domov vrnite polni energije.