Ko to nikakor ne gre: Spopadite se z zaprtjem pri otrocih

  Kategorije: Zdravje otroka,
4 min.
01. jun'20

Neprijetno zaprtje ne muči le odraslih, ampak tudi otrok, tudi tistih najmlajših. Trebušček boli, je trd, črevesje pa se kar ne premakne. Pri zaprtju bo večinoma dovolj domače zdravljenje v podobi kaš in vaj. Kako prepoznati zaprtje pri otrocih in kako se z njim boriti boste izvedeli v naslednjih vrsticah.

Zaprtje (z drugimi besedami tudi zapeka) je pri otrocih mlajših od 1 leta povsem pogosto, staršem pa lahko povzroči strah, ki ga zagotovo ni treba spregledati. Normalno otroško blato je mehko, otroci bi se morali izprazniti hitro in brez težav tudi večkrat dnevno, kdaj pa kdaj pa lahko pride do težav. Zaprtje pri dojenčkih se prvič najpogosteje pojavi v času uvajanja goste in trdne hrane in v 90 % gre le za funkcionalno zaprtje brez bolezenskega procesa v črevesju.

Zaprtje otroci kahlica

Kako prepoznati zaprtje?

Mnogi starši pri majhnih otrocih zaprtje relativno hitro prepoznajo, saj opazijo spremembe v vedenju in tudi v blatu. V primeru, da se pri vašem otroku pojavi le eden izmed nižje opisanih simptomov in ne traja dolgo, to še ne pomeni, da gre za zaprtje – kdaj pa kdaj je treba dati otrokom čas za to, da bi ustvarili lasten »urnik« gibanja črevesja. V primeru suma pa vseeno ne odlašajte in se obrnite na pediatra, ki bo vaše strahove potrdil ali ovrgel ter priporočil primerno zdravljenje.

  • Otrok joka in se zagotovo ne počuti dobro, kriči in stiska pesti;
  • Ima zelo trd trebušček;
  • Zavrača hrano;
  • Blato je trdo, suho in drobljivo ter neobičajno smrdi;
  • Na območju danke se pojavi kri;
  • Izločanje trdega blata traja več kot 48 ur.

Pomoč z imenom vlaknina

Vsesplošno je znano, da je pomočnik številka ena pri zaprtju vlaknina, ki omogoča ne težavno prebavljanje in praznjenje. Bogati delež vlaknin boste našli v žitaricah, oreščkih, semenih in tudi v sadju in zelenjavi, kar je za otroke najbolj primerna alternativa. Strokovnjaki za prehrano z Beaba so pripravili nekaj receptov za sadno-zelenjavne kaše, ki bodo zaprtje rešile kot bi mignil:

  • Grah, brokoli in jabolko – kaša ali pire iz teh surovin zahvaljujoč jabolku (še posebno veliko vlaknin se nahaja v lupini) in brokoliju. Grah bo jed odlično dopolnil, ne le zaradi sladkega okusa, ampak tudi zahvaljujoč beljakovinam, ki jih najdemo v njem.
  • Hruška, banana in cimet – še boljši pripomoček v boju proti zaprtju kot jabolko je bojda hruška, ki poleg vlaknin vsebuje tudi veliko sorbitola in fruktoze, ki bodo prav tako spodbudile črevesje. Olajšanju prebave in preprečevanju zaprtja bo pomagal tudi visok delež vode v hruški in prav tako vlaknine ter kalij v banani. Cimet bo poskrbel za znižano tvorbo plinov in proizvodnjo telesnih snovi, ki povzročajo vnetje.
  • Rdeča pesa in korenje – bogato vsebnost vlaknin skriva tudi repa, čeprav ne spada med temno listnato zelenjavo. Kaša iz rdeče pese in korenja otrokom prinaša bonus v podobi A, K a C vitamina in betakarotena, ki se bo bolje topil, če zelenjavo toplotno obdelate v parnem kuhalniku Beaba.
  • Šparglji, špinača in limona – šparglji vsebujejo visoko količino netopnih vlaknin, ki povečujejo vsebino blata in spodbujajo pravilno gibanje črevesja. K njim dodajte špinačo, ki poleg vlaknin vsebuje tudi veliko magnezija in spodbuja gibanje debelega črevesja. Naravno odvajalo je tudi limonin sok, to pa zahvaljujoč visoki vsebnosti citronske kisline. Poleg tega bo poskrbela tudi za izpiranje toksinov iz telesa.Zaprtje otroci masaza

Vir fotografije: freepik

Pomaga tudi telovadba

Sprememba prehranjevanja v boju prosti zaprtju ni niti z daleč edina rešitev, predvsem če se pojavi pri novorojenčkih in dojenčkih, ki druge hrane kot je materino mleko ne prejemajo. Če se otroci še ne plazijo in ne hodijo lahko črevesje lahko razgibate s preprosto telovadbo. Dojenčka položite na hrbet in ga držite za nogice. Premikajte jih počasi in pazljivo tako, kot bi z njimi vozili kolo. Telovadbo lahko tudi obremenite – nogice nežno pritiskajte v smeri proti trebuščku in jih znova izravnate.

Dobrodošel učinek in pospešitev gibanja črevesja boste dosegli tudi z masažo. Dojenčka spet položite na hrbet in malčka s prsti po trebuščku nežno krožite v smeri urinega kazalca. Poskusite tudi z nežnim trepljanjem, »hojo« s prsti okoli popka, prav tako v smeri urinega kazalca. Učinkovito bi bilo tudi božanje v smeri od prsnice do popka.

Poleg vadbe in masaže bo pri mnogih otrocih izkazala tudi topla kopel, ki bo sprostila trebušne mišice in olajšala neprijetne občutke povezane z zaprtjem. Otroci se bodo med kopeljo pomirili, se sprostili in si vsaj za trenutek prenehali napenjati.

Če zaprtje vašega otroka ne preneha in ne pomagajo nobeni babičini recepti, obiščite zdravnika, ki bo odkril razlog za nastanek te neprijetne težave in otroku priporočil zdravljenje.