Kako otrokom pojasniti koronavirus?

  Kategorije: Zdravje otroka,
4 min.
16. mar'20

Naša vsakodnevna realnost se je z običajnega odhoda v službe, šole in vrtce spremenila na karanteno, ki jo ima na vesti koronavirus. Na programu je stalno umivanje rok, dovolj vitaminov, v primeru obolelih nošenje mask in predvsem izolacija. Kako pa z občutkom in brez širjenja panike otrokom razložiti, kaj koronavirus pravzaprav je?

Aktualna tema o koronavirusu ne vzbuja zanimanja le odraslim, ampak tudi otrokom. Predvsem tem, ki že hodijo v vrtec ali šolo in jih zanima vse, kar se okoli njih dogaja in so se s tem novim pojmom zagotovo srečali že vsaj enkrat. Zaskrbljujoče novice, ki bi lahko do njih prišle preko medijev, sošolcev ali prijateljev na igrišču, lahko povzročijo tesnobo in prikličejo tudi strah.

Povsem naravno je, da želite svoje otroke pred neprijetnimi novicami zaščititi. O virusu, ki zadnje čase pretresa svet, se je treba odprto pogovarjati. Za vas imamo nekaj idej, kako občutljivo otrokom razložiti, kaj se po svetu dogaja.

Koronavirus higiena otroci

Temi se ne izogibajte

Enako kot v primeru drugih težkih tem je pomembno, da se starši s svojimi otroki o koronavirusu pogovorijo, in to na način, ki omili strah in skrbi, hkrati pa prinaša prave informacije ter predvsem zaustavlja širjenje laži. Molk v tem primeru ni pravilen pristop, saj bodo otroci začeli informacije iskati na lastno pest, kar jih na spletu lahko povede do dezinformacij, ki jih bodo prestrašile veliko bolj kot odprt pogovor.

Postanite prav vi odprt in verodostojen vir informacij, otrokom tako razložite nastanek virusa, njegov način širjenja in pustite prostor tudi za njihova vprašanja. Nanje asertivno in odgovorno reagirajte, vprašanjem se ne izogibajte, naj bodo še tako neprijetna in stresna, otrokom pa tudi ne lažite. Odgovor vedno prilagodite otrokovi starosti

Najmlajšim otrokom v predšolskem obdobju in mlajšim šolarjem zadostuje zagotovilo, da boste za njihovo zdravje in varnost poskrbeli prav vi in da je najpomembnejše redno umivanje rok. Ti otroci še ne razumejo besed koronavirus ali karantena, vendar jim lahko kljub temu o tem pripovedujete. Za razjasnitev situacije uporabljajte sličice, uporabite primeren jezik, ki ga bodo otroci razumeli, za boljše razumevanje pa se lahko nanašate tudi na bolezni, ki si jih otroci spominjajo. Učinkovita pa bo tudi igra zdravnikov in bolnikov, kjer je bolnik lahko tudi plišasta živalca.

Poudarite, da je zelo pomembno umivanje rok, ki ga lahko najmlajšim naredite prijetnejše s pripovedovanjem kratke pravljice ali pa s petjem kakšne priljubljene pesmice (pesmica Baby Shark bo zagotovo uspešna). Velja, da je umivanje rok z milom in toplo vodo učinkovita preventiva in bi moralo trajati od 40 do 60 sekund. Otrok ne pozabite povprašati o njihovih lastnih občutkih in pri vnovičnem odgovarjanju na vprašanja ne izgubljajte potrpežljivosti.

S starejšimi otroci (otroci na razredni stopnji osnovne šole in starejšimi) se lahko pogovarjate bolj odprto, odgovore na mnoga vprašanja lahko na spletu poiščete skupaj, ob tem pa izločite napačne informacije. Zanesite se na odprte vire, ki so v našem primeru strani ministrstva za zdravje in zanesljivi mediji. Tudi starejše otroke opominjajte, da sta higiena in socialna izolacija na prvem mestu, s katerima boste zaščitili ne le sebe, ampak tudi družino in prijatelje.

Najstniki vas bodo lahko obtožili, da doma po nepotrebnem zganjate paniko. Oporekate jim lahko na primeru situacije v drugih, veliko bolj prizadetih evropskih državah. Povejte jim, da je prav zdaj idealni čas za gledanje najljubših filmov, serij in igranje računalniških igric. Poskusite jim (tako kot odraslim) razložiti, da je odgovorno ravnanje zdaj na prvem mestu in da bodo junaki ravno takrat, ko bodo ostali doma.

Njiz umivanje rok 1

Kako si pravilno umivati roke po nasvetih Ministrstva za zdravje RS.

Bodite iskreni

Strah zaradi tega, kar koronavirus lahko prinese, je povsem na mestu. Tudi starši so upravičeno zaskrbljeni, saj gre za zdravje cele družine. Vaših občutkov ne skrivajte pred otroki, ampak jim odprto in z občutkom govorite tudi o svojih trenutnih občutjih. Vendar strahu na otroke ne prenašajte. Nakupljeno veliko količino živil z dolgo uporabnostjo in kopičenje toaletnega papirja lahko razložite tudi tako, da boste zdaj pogosteje doma in boste to hitreje porabili. Če bi otrokom pravili, da se pripravljate na karanteno in se bojite, da bo v trgovinah zmanjkalo blaga, bi lahko izzvali nepotreben strah.

Enako postopajte tudi v primeru zapiranja šol in otrokom razložite, da odrasli to delajo zato, da bi zbolelo kar čim manj ljudi in da bi se oni lahko čim prej vrnili k svojim prijateljem. Navsezadnje gre le za preventivne ukrepe, ki nas bodo v največji možni meri zaščitili in hitro vrnili nazaj v ustaljene tirnice.