11 veščin, ki bi otroke morali naučiti že v zgodnjem otroštvu

  Kategorije: Zdravje otroka,
7 min.
14. maj'21

Kar se v mladosti naučiš, to v starosti znaš. Tako se sliši star pregovor mi pa mu v enem dihu pritrjujemo, da se je veliko stvari najbolje naučiti že v otroštvu. Naslednja znanja bodo otrokom okrepila samozavest, z njimi se bodo naučili samostojnosti, hkrati pa jih bodo pripravila na življenje, ki bo zahvaljujoč njim enostavnejše.

1. Veščina odločanja

Znati se dobro odločati je veščina, ki bo se je moral naučiti vsak otrok že v zgodnji starosti. Začnite s popolnoma osnovnimi in na prvi pogled morda nepomembnimi odločitvami, na primer izbrati vaniljev ali čokoladni sladoled, se igrati z avtomobilčki ali žogo ipd. Ko otroci pridejo v mlajše šolsko obdobje, lahko preidete na višji nivo – učite otroke o prednostih dobrih odločitev in rezultatih slabih.

Del tega naj bo tudi vaša »pomoč«. Skupaj z otroki pojdite korak za korakom, kako je videti takšna odločitev. Pomagajte jim, da pretehtajo različne možnosti, prednosti in slabosti odločitev in jim na koncu pustite, da se odločijo sami. Na osnovi lastne končne odločitve bodo spoznali tudi rezultate in se naučili, da se vsakič ni mogoče odločiti pravilno.

Znanja vzgoja deklice

2. Zdravje in higiena

Te točke verjetno ni treba podrobneje opisovati, pa vendar. Vaši otroci niso nikoli premajhni za to, da bi se začeli učiti o pomembnosti higiene in zdravja. Otroke stalno opozarjamo, da si po uporabi stranišča in pred jedjo umijejo roke, da si čistijo zobe, se preoblačijo ... kdaj pa kdaj pa jim tudi poudarimo, zakaj so takšna opravila pomembna.

Otrokom razložite, da sta zdravje in higiena izjemno pomembna, saj se zahvaljujoč tej negi počutimo dobro, smo zdravi in nam ni treba tako pogosto obiskovati zdravnika. Če vaše otroke ohranjevanje higienskih navad ne mika najbolj in na to pozabljajo, jim ustvarite tabelo, kamor bodo zapisovali posamezna opravila. Po nekem času jim bodo te navade prišle v kri in opravljali jih bodo samodejno tudi brez pogleda na tabelo.

3. Urnik

Vsi starši vedo, da je upravljanje s časom pomembno – brez pravilnega časovnega razporeda družina ne more dobro funkcionirati. Otroke naučite, kako postati gospodarji časa in jim pojasnite, zakaj se je pomembno držati različnih časov od jutranjega vstajanja ob istem času do odhoda v šolo pa vse do večerne rutine. Zahvaljujoč držanju časovnega razporeda so naši dnevi mirnejši, vemo, kaj nas kdaj čaka in imamo dodelani dnevni načrt, ki je pomemben za vse, ne le ta otroke.

4. Priprava hrane

V mislih nimamo pethodne večerje za dvanajst gostov, ampak bi tudi predšolski otroci morali vedeti, kako si pripraviti preprost zajtrk. Namazati maslo na kruh, položiti nanj rezino salame in sira, vzeti s hladilnika jogurt in najti žličko ali pa jed pogreti v mikrovalovki – tudi tako je lahko videti prvi korak k pripravi hrane pri majhnih otrocih.

Kasneje lahko gradite na tem in dodajate druge veščine. Ko boste začutili, da je vaš otrok že dovolj samostojen in mu v kuhinji ne grozi nevarnost, ga lahko naučite pripraviti preprosto kosilo, seveda, pod vašim nadzorom. Naučiti otroke samostojnosti v kuhinji je velika prednost, ki jim bo v življenju nedvomno prišla prav. Verjemite, ni ravno dobra popotnica, če srednješolec ni sposoben skuhati preprostih testenin.

Znanja vzgoja kuhanje

5. Gospodarjenje z denarjem

Otroke učimo denar predvsem šteti, gospodarjenje z njim pa potiskamo na stranski tir. Iz tega sledi, da ima z upravljanjem z družinskim proračunom precej odraslih s tem veliko težavo. Kako varčevati? Kako po nepotrebnem ne zapravljati denarja za nekaj, kar ne potrebujemo in si le želimo? Kako porabljati denar z razumom? Kako paziti na optimalne odhodke? Kam investirati? Naučite otroke upravljati z gotovino, ne pozabite pa niti na kreditne in debetne kartice – to, da denarja ne vidimo, še ne pomeni, da ni naš in ga ne zapravljamo.

6. Pospravljanje

Mnogi starši imajo pri pospravljanju svoj sistem in roko na srce, ne želijo izgubljati časa z razlago, kako se v gospodinjstvu ohranja čistoča, kaj služi čemu in podobno. Nekateri otroci se naučijo pospravljati že z opazovanjem svojih staršev in za njimi veselo ponavljajo, po drugi strani pa so otroci, ki svoje mame niso nikoli opazovali pri pomivanju posode in ne vedo, kako je videti sesanje tepiha.

Tudi pri pospravljanju velja, da je treba začeti »od malih nog« in kasneje dodajati zahtevnejše naloge. Naučite otroke postiljati posteljo, pospravljati igrače, kasneje izprazniti pomivalni stroj, pobrisati prah, posesati ... Motivirajte jih s tem, da bo gospodinjstvo delovalo le takrat, ko boste vsi prispevali svoj delež. Preizkusite lahko tudi preverjeni trik – otrokom recite, da boste zanje imeli veliko več časa, če vam pri domačih opravilih pomagajo tudi oni. Če mislite, da bi znalo pomagati, ustvarite urnik domačih hišnih opravil in ga obesite na vidno mesto, na primer na hladilnik.

7. Pranje

Pranje je opravilo, ki se v večini gospodinjstev smatra za popolnoma žensko dolžnost. Zato ni nič čudnega, da odrasel moški, ki se je od staršev preselil neposredno k soprogi, nima najmanjšega pojma, kako napolniti in prižgati pralni stroj. Pri pranju vam lahko pomagajo že malčki, ki jih naučite razvrščati perilo po barvah ali materialu, vstavljati oblačila v pralni stroj in kasneje jemati ven ter obešati na vrvico. Ne pozabite jim tudi pokazati, kako oblačila zložiti in jih pospraviti v omaro. Kasneje lahko otrokom razkrijete skrivnost samega delovanja pralnega stroja – kako izbrati pravilen program, kako nastaviti ožemanje, koliko pralnega praška uporabiti in podobno.

8. Nakupovanje z razumom

»To bi imel/-a! Mami, kupi mi!« Kolikokrat ste od svojih otrok že slišali ta stavek? Odrasli malo bolje razumemo vrednost denarja in dojemamo razliko med tem, da nekaj potrebujemo in si nekaj želimo. Znamo se odločiti, katera izbira je za nas pomembnejša in zato preko ko otroke naučite nakupovati z razumom, bolje bo.

Si vaš otrok želi dragih superg, vam pa se ob pogledu na ceno kar zamegli pred očmi? Oglejte si cenejše alternative in pojasnite otrokom, da visoka cena ne označuje zmeraj tudi kakovosti. Res je, otroci si pogosto želijo materialnih stvari le zaradi znamke in se ne zavedajo, to pa ni zmeraj tudi odraz kakovosti. Otroke naučite kupovati s pametjo in jim ponazorite, da imajo za to veliko vsoto lahko več reči, ne le ene superge ali en drag telefon.

9. Naročanje jedi

Drži, tudi naročanja hrane v restavraciji se je treba naučiti. S tem, da bodo vaši najmlajši znali sami naročiti svojo jed, se bodo počutili pomembne in gradili svojo samozavest. Veliko restavracij ima otroški meni, ki je obogaten s slikami, na katere bodo lahko otroci s prstom pokazali, kaj želijo naročiti. Starejši otroci lahko meni sami preberejo in se odločijo, kaj želijo in svojo izbiro delijo z natakarjem.

10. Jutranja rutina

Zbuditi se, vstati, opraviti jutranjo higieno, pozajtrkovati, izbrati oblačila, se obleči ... Povsem verjetno je, da ste pri večini jutranjih opravil do sedaj otrokom pomagali. V otrokove roke položite nekaj zaupanja, saj je prišel čas za to, da se sami začnejo pripravljati na šolo, tudi brez vaše pomoči. Svojemu sinu ali hčeri kupite budilko, ki jih bo vsako jutro zbudila, dovolite jim, da si sami izberejo oblačila, pustite jih, da si sami umijejo zobe, tudi brez vaše prisotnosti.

Dvomite o tem, ali bo to vašemu malčku uspelo? Ustvarite mu majhen slikovni plonk listek in na nočno omarico postavite fotografijo ali ilustracijo posameznih opravil, ki ga po prebujanju čakajo. Sličica stranišča, zobne ščetke, zajtrka in oblačil bo otroke zagotovo spomnila na to, kaj morajo zjutraj opraviti in kako se na šolo pripravijo popolnoma sami.

11. Pomoč pri hišnih opravilih

Otroci se učijo s posnemanjem in obožujejo igre vlog. Dovolite jim, da kdaj pa kdaj zamenjajo igralno orodje za pravo in jih prosite za pomoč z drobnimi popravili v hiši. Otroci bodo zagotovo znali zamenjati tulec toaletnega papirja z novega in zmogli odnesti smeti. Starejši pa vam bodo pomagali z menjavo žarnice, zamašenim odtokom in polno vrečko v sesalniku.

Pripravite otroke na življenje, ki jih čaka po letu z gnezda in vzgajajte samostojne ljudi, ki bodo sposobni premagovati različne življenjske odločitve in se spopadli z vsakim izzivom. Ne bojte se, vedno se bodo spominjali na to, kdo jih je vsega tega naučil in se bodo domov zmeraj vrnili z veseljem.