Vse o zamašenem nosku in kako ga spihati

4 min.
20. dec'18

Le kdo ne pozna sluzi v nosu, teh neprijetnih smrkljev, ki nam otežujejo dihanje med prehladom in nam gredo na živce? Starejši otroci in odrasli imajo tu eno prednost – nos si znajo spihati. Kaj pa če ima nosek zamašen dojenček ali majhen otrok, ki si še ne zna sam pomagati? Tukaj pa pride na pomoč aspirator.

Prehlad dojenčka in otroka v zgodnji starosti ne razveseljuje prav nobenega starša, pa vendar spada med najpogostejša otroška obolenja. Malčki obolijo za prehladom približno 6-krat letno in ker dihajo pretežno z nosom, jim smrklji lahko povzročijo nemalo nevšečnosti. Ne le, da malček ne more prosto dihati, hkrati mu otežujejo prehranjevanje in tudi spanje. Kaj narediti v primeru zamašenega noska? Si pomagati z aspiratorjem ali se truditi s pihanjem?

Abrakadabra in smrkelj je zunaj

Kaj bi dali starši, da bi lahko sluz tako preprosto odčarati! Resničnost pa je malce drugačna, saj se otroci čiščenju noska upirajo, kdaj pa kdaj se branijo z zobmi in nohti. Sluz hočemo-nočemo mora ven, saj dlje ko se v nosni odprtini zadržuje, več nevšečnosti lahko povzroči. Na začetku prehlada je sluz redka in vodena, tako da je dovolj, da nosek le obrišemo. Prehlad pa zmeraj ne mine tako hitro in brez bolečin – v mnogih primerih je vodena sluz le začetna stopnja, ki ji sledi stadij gostejše sluzi, ki jo je treba z nosu odstraniti s pomočjo pihanja ali izsesavanja.

Sluz aspirator

Pred prvim izsesavanjem sluzi

Še preden nosek napadete s tem čudnim pripomočkom, imenovanim nosni aspirator, otroku pokažite, kako deluje. Otroci že od zgodnje starosti opazujejo svet okoli sebe, tako da je povsem verjetno, da se po takšnem nazornem prikazu aspiratorja ne bodo tako bali. Izsesajte sluz najprej sebi, potem partnerju, starejšemu bratcu ali sestrici, najljubšemu plišastemu prijatelju in na koncu še bolnemu malčku. Kdaj pa kdaj pomaga, da aspirator poimenujete, s čimer postane nekakšen družinski član.

Pred vsakim izsesavanjem je nujna ena stvar – navlažite nosno sluznico s kapljicami na bazi morske vode, mineralne vode ali tople vode. Nosek aspirirajte le nekaj sekund, v nasprotnem primeru bi lahko poškodovali nosno sluznico in lahko bi prišlo do razpok v nosnicah. Pomembno je tudi, da tega ne prakticirate prepogosto, zaradi enakega razloga. Izsesavanje bo najbolj učinkovito pred obroki in spanjem, saj prav takrat poln nosek najbolj moti.

Drastično, vendar učinkovito

Z vatirano palčko in robčkom včasih ne uspe odstraniti vse sluzi iz otrokovega noska. Mnoge mamice se zato pri izsesavanju noska zatekajo k drastičnejšim metodam, ki po njihovih besedah ne izpadejo nič kaj prijetno. Svojo izkušnjo je delila mamica devetmesečne hčerkice, Nina:

Vem, da je slišati grozno, doma me imajo za tirana, vendar je to edini način, s katerim svoji hčeri očistim nos. Položim jo na posteljo, pokleknem nadnjo, ji pridržim noge in roke z eno roko in z drugo sluz izsesam. Traja to le trenutek in s tem ji resnično pomagam, čeprav vem, da je to slišati in videti strašljivo.

Tak način aspiracije je mogoč pri aspiratorju, priklopljenem na sesalnik. Gre za nosni aspirator, ki ga priklopite na običajen sesalnik, kjer delovanje znižate na minimum. Če se vam ta metoda sliši preveč strašljiva, lahko na primer preizkusite ročni ali električni aspirator.

Sluz prehlad

Hitro in brez joka

Ena izmed možnosti, kako dojenčku izsesati sluz brez joka in stoka, predstavlja ročni aspirator Beaba z dvema nastavkoma. Prvi je namenjen otrokom že od njihovega rojstva dalje, drugi pa je primeren za otroke od 3. meseca starosti. Postopek aspiratorja je izredno preprost in njegova največja prednost je v tem, da je za razliko od aspiratorja priklopljenega na sesalnik, tih in otroka ne prestraši s svojim zvokom. Brez skrbi pa so lahko tudi starši, saj se cevčica aspiratorja zaključi s filtrom, zahvaljujoč kateremu jim v usta ne bodo prehajale nobene bakterije in niti virusi. Tudi če se na prvi pogled zdi, da je takšen način izsesavanja sluzi nehigienski, je resnica prav nasprotna. Ugodna je še posebno za dojenčke, saj moč izsesavanja regulirajo starši in imajo vse lepo pod nadzorom.

Še en neboleč in manj glasen način je ročni električni aspirator. Deluje tudi brez priklopa na sesalnik, zato je manj strašljiv in bo sluz en, dva, tri izsesal. Aspirator s tremi nastavki ni primeren le za najmanjše otroške noske, ampak tudi za noske polne goste sluzi. Električen aspirator deluje na baterije, z njim pa se upravlja povsem preprosto – le s pritiskom na en gumb. Ogromna prednost tega aspiratorja pa ni le pokrovček za zapiranje in je primeren za potovanja, ampak tudi snemljiva glavica, ki jo lahko kadar koli očistite. Samoumevna pa sta tudi kakovostna silikonska nastavka, ki ju lahko sterilizirate in ponovno uporabite.

Medtem ko si starejši že znajo sami spihati noske, brez pomoči staršev, mlajši potrebujejo še nekaj pomoči. Kdaj pa kdaj so prav aspiratorji edini pripomoček, kako otrokom pomagati z zamašenim noskom in neprijetnimi smrklji. Kako pa otrokom noske čistite vi?