Vodič po dopustih: prva pomoč ne le pri sončarici

  Kategorije: Zdravje otroka,
4 min.
16. avg'18

Za počitnice vsi pakiramo poletna oblačila, brisače, podloge in kreme za sončenje. V tej noriji se vsak ne spomni na potovalno lekarno, ki med vašo potovalno prtljago ne bi smela manjkati. Zdravila pa niso edino, kar pri sončarici pomaga.

Avgust je sicer v polnem teku, sezona dopustov pa še ni zaključena. Ni pomembno to, ali greste na morje junija ali septembra, sonce je lahko nevarno v katerem koli mesecu in sončarica ni edino, kar lahko grozi družinam na počitnikovanju. Za vas smo poiskali nekaj uporabnih nasvetov, zahvaljujoč katerim bo poletni dopust z otroki varen in zabaven za vso družino.

Sončarica, najpogostejša grožnja

Najbolj pogosta grožnja poletnih počitnic je brez dvoma sončarica. Ta preži na ljudi ne le ob vodi, ampak tudi v razgretem mestu. Otroke pred njo zaščitite s sončnimi očali, klobučkom ali kapo s šiltom ter z lahkimi oblačili iz naravnega materiala, ki zaščitijo celo telo. Samoumevna je krema za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem in dovolj popite tekočine. Vendar pazite – tekočina v tem primeru pomeni le čista negazirana voda in nesladkani zeliščni čaji.

Primeren vnos tekočine za otroke predstavlja 50-75 ml/kg otrokove teže, pri dojenčkih pa je to 100-140 ml/kg teže, medtem ko bi otroci od 1. do 3. leta starosti morali popiti 80-120 ml tekočine/kg teže. Na soncu je treba vnos tekočine še povišati, mirno kar trikratno.

Prepoznajte simptome

Prepoznava sončarice ni zahtevna, težava pa se večinoma pokaže v tem, da starši simptomov ne pripisujejo sončarici, ampak utrujenosti zaradi igre in same vode. Sončarica se najbolj pogosto kaže z bolečinami v glavi, povišano temperaturo (ta lahko zraste tudi do 41 °C), slabostjo in bruhanjem. Prepoznate jo tudi tako, da ima otrok hitrejši utrip, suho kožo, se ne poti, malček pa je lahko tudi dezorientiran. Nobenega, niti najmanjšega s teh simptomov, ne ignorirajte, ampak takoj ukrepajte. Ne podcenjujte niti te najblažje sončarice, saj lahko otrokovo zdravje ogroža bolj kot si mislite.

Poletje počitnice

Prva pomoč ne le pri sončarici

Pri prvih znakih sončarice ne paničarite, ampak se le hitro odzovite. Z otroki se premaknite na hladno, tiho mesto, idealno v senco ali pa v hladnejšo hotelsko sobo. Otroka položite v posteljo in mu shladite telo – s hladno pijačo in hladnimi obkladki. V pomoč bo tudi ventilator, vendar pazite na prepih, saj bo zadostoval le nežen pih ali pahljanje s pahljačo. V brisačo zavijte led in ga pazljivo polagajte na otrokov vrat ali tilnik. Malčka prekrijte z vlažno brisačko in ne pozabite na vnos tekočine, ki bi moral v primeru sončarice biti sestavljen iz hladne vode. Po teh korakih prve pomoči poiščite še zdravniško pomoč – kritičnih stanj ne podcenjujete, saj lahko privedejo tudi do padcev v nezavest.

Voda vabi, ampak ...

... ne prinaša vedno le osvežitve. Morska voda, voda v jezerih ali kopališčih otroke neizmerno privlači, vendar jim ne dovolite vstopiti vanjo za vsako ceno. Morje v turističnih destinacijah je večinoma varno, vendar ne v vseh. Pazljivi morate biti pri obiskih kopališč in jezer. Bazeni so lahko popoln raj za različne viruse in bakterije, čeprav je voda v njih klorirana in jo redno menjajo. Pasti prežijo tudi v prhah na kopališčih, zato priporočamo primerno otroško obutev tudi v teh prostorih.

V naravnih kopališčih se lahko skrivajo tudi cianobakterije, ki ne povzročajo le kožnih težav, ampak tudi vnetje oči, težave z dihanjem in želodčne neprijetnosti. Poleti torej obiskujte le kopališča, ki so znana po svoji higieni in se z otroki izogibajte predvsem mestom, kjer se lahko kopate le na lastno odgovornost. Če se zgodi, da otroke v takšno vodo spustite, jih po kopanju oprhajte, jim sperite kopalke in oblačila, obuvala pa poškropite z dezinfekcijskim pršilom.

Poletje počitnice otroci

Tudi če je po koncu tega članka videti drugače, poletje niso le pasti, ampak predvsem zabava. Naredite vse za to, da bi počitnice v družinskem krogu lahko na polno užili.