5 osnovnih pravil pri izbiri šolske torbe

  Kategorije: Zdravje otroka,
4 min.
23. avg'23

Šola kliče in ob tem se javlja tudi nakup šolske torbe. Številne starše ta trenutek malce plaši, saj torbe niso ravno poceni, gube na čelu pa povzroča še kaj drugega. Kateri so tisti dejavniki, po katerih se je treba ozreti pri izbiri šolske torbe? Lahko si oddahnete, saj smo to dilemo rešili za vas. V tem članku preberite pet nasvetov, po katerih boste brez stresa lahko pohiteli v nakup šolske torbe.

Torba, aktovka ali nahrbtnik? Majhen, sredni, ali velik? Kakovosten ali cenejši? S trakovi ali brez? Z več predali ali le z enim? Nič čudnega, da se pri izbiri šolske torbe starši dodobra spotijo. In na koncu so tu še otroci s svojim željami ... Pa kar začnimo! Naš vodič po izbiri šolske torbe za učence osnovnih šol vam bo pri tem olajšal odločitev.

1. Velikost

Prvo vprašanje, ki si ga ob nakupu torbe morate zastaviti, je: »Koliko je moj otrok star?« Odgovor vas bo popeljal k velikosti šolske torbe, ki bo vašemu šolarju ali šolarki popolnoma ustrezala. Mnogo staršev naredi osnovno napako, ta pa je, da kupujejo torbo, ki jo bo otrok že »vrastel«. Pri izbiri šolske torbe se zato ravnajte po tem zlatem pravilu: »Vedno kupite šolsko torbo, ki je za vašega otroka primerna zdaj, in ne takšno, ki mu bo pristajala tudi čez nekaj let.«

Šolska torba, nahrbtnik ali aktovka v nobenem primeru ne sme segati nižje od otrokovega pasu. Zagotovo tudi vi med šolskim letom srečujete po ulicah otroke, ki jih zaradi velikosti njihove šolske torbe niti ne morete dobro videti. Ne naredite te napake in svojemu malemu šolarju kupite torbo, ki bo ustrezala njegovi višini in teži. Tu velja, da teža polne torbe ne bi smela presegati 15 % celotne otrokove teže.

Solska torba nova kolekcija

2. Ergonomija

Pri nakupu šolske torbe dajte prednost kroju in udobju pred samo ceno torbe. Da se izognete bolečinam v hrbtu in otrokom zagotovite maksimalno udobje, izberite torbo, ki se bo njihovemu hrbtu resnično prilegala. Naramnice torbe bi morale biti nastavljene tako, da bi torba visela kar najbližje hrbtu, kar pripomore k vzravnani telesni drži. Ramenske naramnice naj bodo mehke, podložene in široke, s čimer se teža torbe enakomerno porazdeli na obe strani.

S pripetimi prsnimi in pasnimi trakovi naravno telesno držo še podkrepite, vendar bodite pozorni na to, da naramnice otroka ne bi motile. Šolska torba ne sme biti širša od otrokovih ramen, na kar mnogi starši dandanes pozabijo. Pozorni pa bodite tudi na podloženo hrbtišče, ki naj bo iz zračnih materialov za večje udobje v nošenju.

3. Kakovost

Zagotovo vas bo mikal nakup torbe, ki je cenejša in jo lahko po potrebi nadomestite s še eno cenejšo različico. Pri tem imejte v mislih, da poceni nahrbtniki niso kakovostni, ne zdržijo dolgo in lahko otrokom na dolgi rok povzročijo fizične težave. Naložba v kakovost in ergonomsko oblikovano šolsko torbo ali aktovko se vam in vašim otrokom zagotovo izplača. Pomembno je izbrati tudi material, ki je zračen, njegove barve pa niso škodljive.

Šolske torbe Jeune Premier so proizvedene iz recikliranih PET plastenk, ki so s tem prijazne do okolja, hkrati pa so trdne in trpežne. Šolske potrebščine te belgijske znamke so vodoodporne, kar je pri otrocih velik plus. Kdaj pa kdaj otroci namreč pozabijo na dežnik, nekaj kapljic ali pa tudi naliv bodo naše torbe brez težav preživele, ne da bi to vplivalo na kakovost, velika prednost pa je tudi, da jih lahko preprosto operete.

Solska torba izbira

4. Udobje

Udobje in praktičnost pri izbiri torbe igrata veliko vlogo. Otroci imajo na voljo le nekaj minut, da iz torbe vzamejo vse, kar potrebujejo in potem to spet zložijo vanjo. Nepogrešljive so zato ravno enostavne, najbolje magnetne zaponke, ki se odprejo s preprostim pritiskom in gibom. Vendar pa to ni vse, na kar se je treba osredotočiti. Otrokom ne zadostuje le en predal, potrebujejo jih veliko in vsakega za doložene predmete. Velika prednost sta zato stranski žep za dežnik ali steklenico z vodo in prav tako sprednji žep za manjše predmete.

Zato zmeraj preverite, ali je notranjost torbe tudi priročno razdeljena. Tudi tukaj velja eno pravilo – najtežje reči naj bodo shranjene najbližje hrbtu. Torba zahvaljujoč temu šolarja ne vlečejo nazaj, njena teža pa je enakomerno porazdeljena. Ne pozabite niti na varnost in izbirajte torbe z refleksivnimi elementi ali pa torbo okrasite z odsevniki.

5. Dizajn

In še najboljše za konec – čudoviti dizajn. Ta pravi šolski torbi ne sme manjkati. Namreč vaš otrok bo tisti, ki bo šolsko torbo nosil vsak dan v šolo in iz šole, zato ga s procesa izbire ne izključite. Dizajn torbe bo odražal njegovo osebnost in bo izraz njegovega individualnega stila. Videz torbe bo poskrbel za to, da se bodo šole veselili in bo učenje zanje zabava. Če torbi priložite še popolnoma usklajene šolske pripomočke, postanete pravi junaki svojih otrok.

Šola kliče!