Šolske torbe na koleščkih: Da ali ne?

  Kategorije: Zdravje otroka,
5 min.
17. avg'23

Šolske torbe na koleščkih so med šolarji zadnja leta vse bolj priljubljene. Otroci menijo, da so stilske, priročne in kar je najpomembnejše, težkih knjig in šolskih pripomočkov jim ni treba nositi na hrbtu. Strokovnjaki pa odgovarjajo, da slabosti teh torb presegajo pozitivne lastnosti. Torej, kupiti otroku torbo na kolesih ali ne?

Šolske torbe na koleščkih, ki se jih dostikrat zamenja s kovčki, so med šolarji osnovnih šol zelo priljubljene. In če imajo še motiv pravljičnega ali stripovskega junaka? Potem je to terna. Med otroci so torbe na kolesih vse bolj priljubljene, vendar bi se starši pred nakupom morali zamisliti tudi, ali so pravzaprav pravilna izbira.

Šolska torba ni kovček

Na tržišču je mogoče najti in po drugi strani tudi kovčke na kolesih, ki pa niso tam kar tako. Vsaka izmed torb pa ima svojo funkcijo in se uporablja za različne namene. Z vidika otrok je smiselno, da ne želijo cel dan nositi torbe na hrbtu in je zanje »tovor« lažje vleči za seboj kot kovček. Če ta modni trend zanemarimo pa se tu pozitivne lastnosti torbe na kolesih začenjajo in tudi končajo.

Takšen tip torb je nekdaj imela v ponudbi tudi belgijska znamka Jeune Premier. Odgovor na vprašanje, zakaj tovrstne torbe z njihovim logotipom ne najdete več, je bilo preprosto:

»Včasih smo imeli v ponudbi torbe na kolesih, vendar jih ne proizvajamo več. Pri Jeune Premier nam nista pomembna le videz in lepota (kar je seveda, zelo pomembno), ampak tudi sama ergonomija. Za otroško hrbtenico je bolje kupiti nahrbtnik, ki je prilagojen otrokovi višini, kot pa nahrbtnik, ki ga vlečejo za seboj in ga morajo potem po stopnicah nesti. Zaradi tega razloga torb na kolesih ne uvrščamo več v naše kolekcije,«

nam je zaupala produktni vodja Jeune Premier Lore Luyens.

šolska torba jeune premier

Hrbtenica je kot tehtnica

Šolske torbe na koleščkih so priročne le v primeru, ko jih otroci vlečejo za seboj ali potiskajo pred sabo. Če pa se otrok navadi, da šolsko torbo vleče le z eno roko, sčasoma ta navada povzroči neenakomerno razporeditev sil na obeh straneh hrbtenice. V praksi to pomeni ukrivljenost hrbtenice, skoliozo in druge težave, ki jih s seboj potem nosijo celo življenje.

Obe strani hrbtenice sta kot tehtnica. Če se uporablja le ena stran, se bo hrbtenica dolgoročno nagibala le na eno stran. V otroštvu, torej v času šolanja, se oporni sistem in skelet še razvijata, hrbtenica je iz tega vidika še »mehka«, zato je treba paziti na njeno enakomerno porazdelitev. Nahrbtnik je v tem primeru boljša rešitev, vendar se mora nositi na obeh ramenih.

Vendar pa niti ta ne sme biti pretežak, na kar pa starši in tudi učitelji pogosto pozabijo. Ne glede na kakovost šolskega nahrbtnika ali aktovke velja, da ne sme presegati priporočene teže, ki je odvisna od šolarjeve teže. Šolske torbe na koleščkih si sicer lahko nadenejo na rame, vendar je ob tem dodana prekomerna obremenitev. Ogrodje takšnega šolskega »kovčka« vseeno nekaj tehta, da ne omenjamo koleščkov, ki otroke pogosto pritiskajo v hrbet in jim povzročajo poškodbe.

Šolska torba na koleščkih je izjemno priročna in udobna na potovanjih, vendar naj ne bi v polnosti nadomestila klasične šolske torbe, nahrbtnika ali aktovke. Je težka, zaradi dimenzij in ogrodja pogosto neudobna, uporaba pa je zahtevna. Otroci morajo v šolskem dnevu prehoditi kar nekaj stopnic, in to ne le v šoli, ampak tudi na avtobusu, kjer je takšna torba ovira. Težave povzroča tudi na šolskih hodnikih, kjer se ostali učenci spotikajo ob njo, saj je v svoji vnemi pogosto ne opazijo pravočasno.

šolske torbe jeune premier

Kriteriji za izbiro primerne šolske torbe?

Izbira primerne šolske torbe je skorajda znanost. Sicer ne raketna, pa vendar. Šolska torba bi morala izpolnjevati več kriterijev in strinjati bi se morali obe strani – otroci in starši. Šolska torba, če želite ali ne, je poleg svoje uporabnosti tudi modni dodatek in otroci z njo predstavljajo svojo osebnost in stil. Tukaj so zlata pravila, ki bi jih morali upoštevati pri nakupu šolske torbe:

  1. Prava velikost: Že najbolj osnovnega pravila v veliki večini šolske torbe na koleščkih niso mogle izpolniti. Velja, da šolska torba, nahrbtnik ali aktovka ne sme segati nižje od otrokovega pasu. Najnižji del bi moral biti nad pasom, ali pa v njegovi višini. Torba se ne sme dotikati zadnjice, nikakor pa se ne sme dotikati otrokovih stegen.
  2. Teža torbe: Z velikostjo gre z roko v roki tudi sama teža torbe. Čim večja je, tem težja je. Zlato pravi pravi, da šolska torba ne sme presegati 15 % celotne otrokove teže. V praksi to pomeni, da šolar, ki tehta 27 kg, na hrbtu ne bi smel nositi torbe težje od 4 kg, otrok s težo 45 kg, pa ne sme nositi nahrbtnika, ki presega 7 kg.
  3. Podložene in široke naramnice: Široke in mehke naramnice poskrbijo za udobje med nošenjem torbe in ščitijo hrbet pred prekomerno obremenitvijo. Pomembno je, da otroci torbo nosijo pravilno, torej na obeh ramenih in da so naramnice prilagojene otrokovi višini. Zahvaljujoč temu se zniža napetost, teža je porazdeljena po celi hrbtenici, torba pa pri hoji ali teku ne leze z ene strani na drugo.
  4. Prsni in pasni trakovi: Nekateri nahrbtniki in aktovke imajo dodatne prsne in pasne trakove. Prepričajte se, ali so ti pravilno nastavljeni in pri zapenjanju otrok nikjer ne režejo ali drugače motijo. Zapeti prsni trak ne sme omejevati gibanja, in še posebno ne dihanja, pasni trak pa mora biti na ravni bokov.
  5. Žepi in predalčki: Tudi notranjost torbe je zelo pomembna, in je ob nakupu ne bi smeli spregledati. Šolska torba bi morala imeti več kot samo en predal, za manjše predmete pa bodo prav prišli tudi stranski in sprednji žepi. Oglejte si notranjost torbe in preverite, ali je primerna za vašega otroka. Težje reči, kot so učbeniki in zvezki, bi morali biti nameščeni v predalu pri hrbtu, lažji predmeti pa v sprednjih in stranskih žepih.