Kdaj začeti s kašicami?

4 min.
23. apr'17

Materino mleko daje dojenčku potrebne hranilne snovi za pravilen razvoj. V prvem letu otrokovega življenja pa bi vseeno morali uvesti tudi gosto hrano. Svetovali vam bomo, kdaj je najustreznejši čas za uvajanje kašic in kakšne dobrote lahko svojemu malčku pripravite.

Kdaj je pravi čas?

Dojeni otroci bi morali začeti s kašicami s šestim mesecem dalje. Nedojeni otroci lahko začnejo že bolj zgodaj, med četrtim in petim mesecem starosti. Uvajanje goste hrane pa ne pomeni, da bi morali prenehati z dojenjem ali pa otroku dajati umetno mleko. Ravno nasprotno. S kašicami boste svojega otroka seznanili z gosto hrano in mu predstavili nove okuse.

Hranjenje s kašicami v 6. mesecu starosti je tudi priročno. Takrat otroci že skoraj sedijo, lažje jih boste nahranili in predvsem omejili nevarnost, da bi se hrana malčku zataknila. Manjše otroke pa hranite v polležečem položaju.

V obdobju okrog 6 mesecev že začnejo kukati tudi prvi zobki. Z rastjo zobkov se tvori tudi več sline, ki pomaga pri obdelavi in prebavi hrane.

Da bi otroci lahko začeli s kašicami, morajo biti sposobni jesti z žlico in požirati gosto in tekočo hrano. Otroci pri starosti 6 mesecev so na to že pripravljeni. Prav tako je dovolj razvit tudi njihov prebavni sistem.

Dojencek kasice

Najprej zelenjava!

Najbolje je začeti z zelenjavnimi kašicami in šele kasneje preiti na sadne. Za to obstaja enostaven razlog. Vaš otročiček že pozna sladek okus zaradi materinega mleka, in zato mu najbolje tekne. Če boste začeli s sadjem, ki je prav tako sladko, boste svojemu malčku težje predstavili drugo hrano. Zato pa raje začnite z okusom zelenjave, ki je tudi lažje prebavljiva.

Zelenjavo uvajajte počasi. Za začetek so priporočljive kašice iz ene vrste zelenjave. Na primer iz korenčka, buče, mladega graha, bučk in krompirja. Ko se bo nanje navadil in se bo dobro odzival, lahko umestite tudi brokoli, cvetačo in peteršilj. Zelenjavo lahko sčasoma tudi kombinirate.

Sadje začnite dodajati kmalu po zelenjavi. Za začetek je najbolj primerno lokalno neškropljeno sadje. Kot je na primer narezano jabolko, hruška, breskev, sliva ali marelica, brez lupine. Primerna je tudi pretlačena banana. Izogibajte se sadju, ki lahko povzroča alergije. Jagod, kivija in citrusov na začetku ne dajajte.

Domača kašica iz korenja

Korenckova kasica

Korenček skuhajte, da bo mehak in ga pretlačite z vilicami. V skledo nalijte malo vode, v kateri se je kuhalo korenje. Gostoto kaše prilagodite starosti otroka. Za najmlajše dojenčke je primerna redkejša kaša, večji pa lahko jedo že gostejšo kašico. V primeru, da se odločite za kuhanje korenja na sopari, za redčenje uporabite vrelo vodo. Na začetku lahko v kašico dodate malo materinega mleka.

Spoznavamo okus mesa in jajc

Meso v kašice dodajte šele čez 3-4 tedne po začetku uvajanja goste hrane. Pediatri za prvo spoznavanje z mesom priporočajo perutnino in zajca, kasneje pa lahko dodate tudi teletino in nato druge vrste mesa. V približno enakem času lahko v zelenjavno kašico vmešate trdo kuhan jajčni rumenjak.

Domača kašica z mesom

Recept je spet zelo enostaven. Kuhajte meso, dokler se ne omehča in nato dodajte zelenjavo in skupaj kuhajte dokler se vse ne zmehča. Meso narežite na male kocke (ali pretlačite) in ga zmešajte s zelenjavo, ki ste jo pretlačili z vilicami. Kašo lahko razredčite z govejo juho.

Dojencek spinaca hrana

Za žitne kaše je še dovolj časa

Kaše so običajno tretja hrana, ki jo dodajamo na jedilnik svojih otrok. Lahko izbirate iz široke ponudbe kašic iz trgovine, ali pa jo otrokom pripravite kar doma. Verjetno že slutite, katera je bolj zdrava za vašega angelčka. Kaše iz trgovine pogosto vsebujejo laktozo, ki lahko povzroča alergije, zato niso vedno najprimernejša izbira za malega otroka.

Če začnete s kupljeno kašo, tvegate, da bo vaš malček zavračal naraven okus sadja in zelenjave, saj te po navadi vsebujejo ojačevalce okusa in so sladkane. Za male otroke do enega leta starosti je priporočljiva predvsem riževa, ajdova ali koruzna kaša.

Pazljivo z mlečnimi izdelki

Kravje mleko ni primerno za dojenčke. Do prvega leta starosti, mleka kot pijače otroku sploh ne bi smeli dajati. Prav tako skute, sira in mlečnih sladic, ki temeljijo na skuti. Nasprotno pa lahko jogurt postrežete že med 7 in 8 mesecem starosti. Vendar to le v primeru, da vaši otroci že poznajo zelenjavno in mesno kašo, kot tudi žitno kašo. Če se odločite za jogurt, izberite takšnega, ki nima priokusa. Nizkokalorični jogurti z umetnimi sladili in čokoladnim priokusom prav tako niso primerni. V jogurt raje primešajte sadje.

Preden začnete z uvajanjem goste kašice

  • Kašice bi morale biti del prehrane poleg dojenja ali umetnega mleka.
  • Na začetku dajajte otrokom le nekaj žličk kašice dnevno.
  • Najprej začnite z zelenjavo, nato predstavite sadje in meso ter šele potems žitno kašo.
  • Zelenjavo postrezite skuhano ali obdelano na pari.
  • Skuhane zelenjave ali sadja ne miksajte, živila raje pretlačite z vilicami. Tako se bo otrok lažje navadil na gosto hrano.
  • Ne solite! S tem boste obremenjevali organizem otoka.
  • Jedi za odrasle ne spadajo na krožnih malih otrok. So ogromna obremenitev za njihov prebavni sistem.