Mokra postelja ni vzgojna težava

  Kategorije: Zdravje otroka,
4 min.
09. jun'17

Ali se vaš otrok prebuja v mokri postelji, tudi če že dolgo ne nosi več plenic? To se ne dogaja le vam, nočno lulanje muči 15-20 % petletnih otrok. Najprej morate najti vzrok in ga nato rešiti, da bi preprečili možne, tudi resne, psihične posledice.

Enurezo, torej nekontrolirano uhajanje urina med spanjem, so starši v preteklosti reševali na različne načine. Od mehanskih pripomočkov za ustavljanje urina, preko nasvetov za pitje poparka iz petelinčka, vdihovanja tobaka skozi nos, pa vse do zasmehovalnih metod primitivnih plemen. Indijanci iz plemena Navaho so mislili, da bo zadostovalo, če otroke s to težavo podržijo nad gorečim ptičjim gnezdom. V Nigeriji so otrokom na intimne predele privezovali žabo. Njeno oglašanje med močenjem bi jih moralo prestrašiti. Nočno močenje otrok je v knjigah omenjeno že leta 1472, v prvi knjigi o boleznih otrok. Danes, na srečo, znamo to težavo imenovati in zdraviti, tako da so žabice, ki jih najdemo v posteljicah otrok, samo plišaste.

Nočno močenje otrok

Nočno močenje in fiziološki vzroki

Sposobnost nadzora nad močenjem se pri otrocih razvija postopoma, podobno kot na primer govor. V 3. letu starosti, bi malčki morali znati nadzorovati močenje čez dan, kasneje pa tudi ponoči. Pojem, nočno močenje, uporabljamo takrat, ko ima otrok starejši od 5. leta, pogosto mokro posteljo. Eden izmed vzrokov je lahko nerazvitost osrednjega živčevja in sečnega mehurja. Otrok ne zna razločiti signalov polnega mehurja in se prebuditi zaradi tega, ker mora na stranišče. Večina malih bolnikov, ki jih muči nočno močenje, ima prav to težavo, vendar je za to lahko kriva tudi nezadostna tvorba vazopresina. Vazopresin je snov, ki regulira količino seča v ledvicah. Njegova koncentracija se ponoči zvišuje, tvorba seča se zmanjša in sečni mehur se polni počasneje. V primeru, da vazopresina primanjkuje, je mehur otroka preveč poln in če se otroku ne uspe zbuditi pravi čas, je nezgoda tukaj.

Otroci, ki močijo posteljo, imajo občutek sramu. Če se močenje pojavlja dlje časa, se lahko težava odraža pri izpolnjevanju šolskih obveznosti in komunikaciji z vrstniki.

Občutek sramu povezan z mokro posteljico

Drugi razlog otroškega močenja postelje so lahko psihične težave in čustven stres. Mokra postelja lahko naznanja, da otrok ni miren, mu vrtec ali šola predstavlja stres, se morda težje spoprijema z rojstvom novega sorojenca, na katerega je ljubosumen. Bolj občutljivi otroci se lahko na tak način odzovejo na prepire staršev. V splošnem velja, da dlje, ko motnja traja, tem globlje posledice ima na otrokovo samozavest. Enureza s seboj prinaša tudi neprijetna čustva na obeh straneh. Starši pogosto krivijo otroke in jim s svojimi grajami nevede škodujejo. Sram, ki je povezan z nočnim močenjem, je lahko razlog za kasnejše travme v odraslosti.

Mokra posteljica otroci

»Dolgotrajno močenje vzbuja v otroku občutek sramu in strahu. Otrok je zmeden, jezen, žalosten, lahko ima težave pri komunikaciji s svojimi prijatelji in vrstniki. Če težave ne uspe premagati, se ta zagotovo odraža tudi na izpolnjevanju šolskih obveznosti. Otroci, ki močijo posteljo, imajo slabo mnenje o sebi in nižjo samozavest, velikokrat še nižjo od otrok, ki trpijo za drugimi kroničnimi boleznimi, na primer diabetesom«, je pojasnila o resnih posledicah nočnega mokrenja na otrokovo duševnost, dr. med. Terézia Rosenbergová, otroška psihiatrinja iz 1. psihiatrične klinike Univerzitetne bolnišnice L. Pasteurja v Košicah in Medicinske fakultete, Univerze Pavla Jozefa Šafárika v Košicah.

Strokovnjak bo določil zdravljenje

Ne podcenjujte nočnega močenja in se obrnite na pediatra, ki vas bo napotil k otroškemu nefrologu. Izključiti mora tudi s tem povezane bolezni, kot so okužbe mehurja ali sladkorna bolezen. Osnova zdravljenja je strog režim pitja in močenja. Če to ne pomaga, pride na vrsto zdravljenje z zdravili, ki bodo malčku pomagala pridobiti zaupanje v obvladovanje svojega telesa. Zdravila, ki jih bo otrok dobil, ne povzročajo odvisnosti in niso škodljiva, le nadomestijo snov, ki je otroku primanjkuje.

Efektivno sredstvo zdravljenja je alarm – elektronski pripomoček, ki ob stiku s tekočino kot budilka zbudi otroka. Zelo pomemben je tudi pravilen pristop staršev, namesto grajanja, otroka raje pohvalite za suho noč in mu zatrdite, da ima vašo podporo. Nočno močenje preraste vsak otrok, motnja se nadaljuje le v 2 % primerov, vendar pa so brez zdravljenja lahko otroci zaradi te tegobe po nepotrebnem izpostavljeni stresu.

Lulanje otroci

Kako se izogniti mokri posteljici?

  • Večino dnevnega vnosa tekočin bi moral otrok izpiti dopoldne, po 17. uri otrokom omejite pitje.
  • Med igro se na redno lulanje z lahkoto pozabi, pazite torej na to, da bi šel otrok na stranišče na vsake 2-3 ure.
  • Pred spanjem mu ne dajajte juh in sočnega sadja, na to pazite predvsem poleti in na počitnicah.
  • Otrok bi moral pred spanjem zmeraj iti na stranišče, iz tega napravite ritual.
  • Nekateri otroci bodo potrebovali še eno lulanje v polsnu, ko jih boste zbudili okoli 22. ure.
  • Če bo otrok prespal pri prijateljih ali starih starših, jih obvestite o tej težavi in o načinu vašega zdravljenja.  
  • Otrok zaradi močenja ne grajajte, pozabite na kazni ali očitke, ki bodo v njih sprožili le frustracijo in kasnejše psihične težave.