Noče zaspati? 7 rešitev za najpogostejše težave z dnevnim spanjem

  Kategorije: Vzgoja, Zdravje otroka,
6 min.
16. maj'22

Ah, ta spanec. Lahko je sladek, poln čudovitih sanj, tako pri odraslih kot pri otrocih. Ustvarjanje dnevne rutine, ki vključuje higieno spanja, lahko starše v prvih mesecih po rojstvu otroka dodobra namuči. Spanje pa je nekaj, s čimer se mamice in očki bojujejo tudi kasneje. Za vas imamo 7 rešitev na najpogostejše težave z nočnim in tudi dnevnim spanjem otrok.

Novorojenčki prespijo večino dneva, s prihajajočimi meseci pa se čas spanca krajša. Od dnevnega počitka pa se otročkom še ni treba posloviti vse do dopolnjenega prvega leta. Zato ni nič čudnega, da starši iščejo preverjene predloge in trike, kako otroka uspavati. Ali zaspi samo v avtu? Nikakor noče zaspati? Spi le kratek čas in to le v vozičku na sprehodu? Združili smo najpogostejše težave, s katerimi se srečujejo starši majhnih zaspančkov in smo zanje poiskali rešitve.

Nereden spanec

Rutine spanja vam ni uspelo vzpostaviti, saj dojenček počne, kar želi. Zaradi tega si nikakor ne morete načrtovati dneva. Nikoli ne veste, kdaj bo otroček utrujen, kdaj bo končno prišel njegov trenutek. Kaj pa zdaj?

Rešitev: Naredite si urnik. Drži, lažje se reče, kot naredi, vendar je vredno poskusiti. Povsem normalno je, da bo novorojenček spal in se prebujal v različnih delih dneva, dojenček v obdobju od 3-4 meseca pa ima že manj počitkov, ti počitki pa so daljši. Poleg nočnega spanja potrebujejo otroci pri tej starosti od 2 do 3 počitke dnevno, ki jih lahko načrtujete lažje kor več krajših pri novorojenčku. Poskusite ta vzorec:

  1. dopoldanski počitek naj bo približno dve uri po prebujanju;
  2. opoldanski spanec 2-3 ure po prebujanju z dopoldanskega počitka.

Povsem naravno je, da bo vzpostavitev te rutine trajala nekaj dni in da bo dojenček po tem imel nekaj »slabših dni«, ko preprosto ne bo zaspal po vašem urniku. Obstajajo aplikacije, ki vas opomnijo, da je čas za uspavanje dojenčka, s čimer tudi vi ne boste zamudili teh ključnih ur.

Dnevni spanec dojenčki otroci

Ko v posteljici nikakor ne neha jokati

Morda ste želeli, da si bo dojenček lažje privoščil dolg počitek, če počakate, da bo resnično utrujen in izčrpan. Ta načrt se je izjalovil in zato zdaj dojenček v posteljici joče, je nemiren in spanja od nikoder.

Rešitev: Če vam je ta primer dodobra znan, ste k temu tudi sami malenkost dodali. Dojenčka niste uspavali takrat, ko je bil resnično utrujen in ste s tem prestopili mejo med utrujenostjo in izčrpanostjo. To je povzročilo, da se je v dojenčkovem organizmu ustvaril kortizol, stresni hormon, ki dojenčku ne dovoli zaspati. V prihodnje se lahko tej težavi izognete tako, da opazite prve znake utrujenosti vašega dojenčka in se nanje hitro odzovete. Utrujenost se najpogosteje izraža z mencanjem oči, pogledom usmerjenim v daljavo in sunkovitimi telesnimi gibi.

Kaj pa v primeru, da ste to okno zamudili in je vaš otrok izčrpan, saj se je njegova utrujenost izmaknila vašemu nadzoru? Dojenčka priložite na vaše prsi v temnem in tihem prostoru in ga rahlo zibajte. V zakup vzemite možnost, da preprosto žal ne bo zaspal in naslednji počitek poskusite vsaj za eno uro raztegniti.

Dojenček nikakor noče zaspati

Težava je jasna kot beli dan – dojenček čez dan enostavno ne zaspi. Ampak kakšna pa je rešitev?

Rešitev: Stavite na rutino pred spanjem. Ta je v osnovi mini verzija večerne rutine pred nočnim spanjem. V sobi zagrnite zavese/žaluzije, preberite dojenčku pravljico ali pa mu zapojte uspavanko. To bo dojenčku pomagalo, da se bo umiril in možgani bodo s tem ritualom prejeli znak, da je čas za počitek. Spanec poskušajte premakniti na pol ure kasneje, ko bo dojenček bolj utrujen in bo hitreje zaspal. V mislih pa imejte, da se s starostjo potreba po spancu spreminja (od dolžine pa do intervalov med dremeži) in računajte tudi na možnost, da otrok v času te vzpostavljene dnevne rutine ne bo utrujen.

Spanje doma vs. v vrtcu

V vrtcu ali jaslih otrok brez težav zaspi, doma pa v kraljestvo sanj nekako noče zaiti. Kaj pa zdaj?

Rešitev: Je vaš otrok že vrtičkar ali pa obiskuje jasli, kjer spi kot polh, doma in med vikendi pa počitke odločno zavrača? Morda nekje v podzavesti noče zamuditi dogodivščin s starši in želi vašo prisotnost na polno užiti. Ugotovite, kakšna je spalna rutina v vrtcu in jo prenesite tudi v domače okolje. Morda je krivo to, da si je otrok ustvaril lasten režim – med delovnim tednom v vrtcu sladko spi, čez vikende pa je spanja prost.

Namesto spanja, ogromno energije

Namesto, da bi otrok v posteljici spal, stoji v njej poln energije in čaka, kaj zabavnega se bo zgodilo. Vam je to znano?

Rešitev: Otroci so s starostjo manj utrujeni in kdaj pa kdaj imajo energije čez glavo. Dovolite jim, da se pred spanjem do sitega naigrajo, s čimer bodo umirili svoje potrebe in njihov spanec bo prišel en, dva, tri. Pazite pa na preveč stimulacije, ki se lahko zgodi predvsem pri igri z več igračami. Stavite na eno, največ dve najljubši.

Dnevni spanec otroci

Mučijo ga trebušni krči

O kolikah nam verjetno ni treba na veliko pisati. Kaj narediti, če poleg pomanjkanja spanca otroka muči tudi ta težava?

Rešitev: Otrok, ki ga pestijo trebušni krči, preprosto ne more zaspati in to lahko povzroča preglavice tudi izkušenim staršem. Spanci otrok s kolikami so krajši in hkrati trajajo krajši čas, dokler se trajanje spanja ne podaljša. Sami morate ugotoviti, kaj velja za vašega dojenčka, saj je vsak primer individualen. Če se vaš dojenček prebuja z jokom že po polurnem spancu, ga k naslednjemu počitku položite prej in ne čakajte, da pride njegova ura. To je delovalo pri mnogih starših in morda bo tudi pri vas.

Zaspi samo v avtu

Otrok, ki zaspijo le v avtu, je malo morje. In ta težava se ne tiče le dnevnega spanca, ampak tudi nočnega. Morda ste tudi vi že slišali za otroke, ki so jih zvečer napokali v avto in staršem ni ostalo nič drugega, kot da so jih 30 minut vozili po okolici.

Rešitev: Tudi ko se ustavi, ima malček občutek, da je čas za spanec minil in mu doma ni treba nadaljevati. Težava se je začela v trenutku, ko ste morali nekaj urediti in da bi ubili dve muhi na en mah, v avto ste naložili tudi otroka, ki je v premikajočem avtu spal kot na oblaku. Če vam ni težko žrtvovati denarja za bencin in vam šofiranje ne dela težav, lahko z uspavanjem v vožnji nadaljujete. V nasprotnem primeru pa si opravke načrtujte izven okna spanja vašega dojenčka in doma preizkusite uporabo belega šuma in zibelke. Ta kombinacija bo vsaj začasno posnemala gibanje in zvoke avtomobila, lahko pa je pri vašem zaspančku pravzaprav uspešna.

So otroci, ki zaspijo v trenutku, ko se z glavico dotaknejo blazine, obstajajo pa tudi popolna nasprotja, ki zavračajo spanje in ga bojkotirajo na najrazličnejše načine. Vsak otrok je preprosto svoja osebnost, ki starše kdaj pa kdaj resnično postavi na preizkušnjo. Preverjene rešitve na najpogostejše težave s spanjem in uspavanjem so pomagale mnogim staršem in verjamemo, da bodo tudi vam.