Doma z otroki 2: šolarju naredite dnevni načrt

  Kategorije: Vzgoja,
5 min.
01. apr'20

Krizna situacija pandemije koronavirusa je dosegla vsa življenjska področja, da niti ne omenjamo izobraževalnega procesa. Starši se morajo zdaj spopasti z novo nalogo in vsaj delno nadomestiti učitelje. Kako naj bi bil videti šolarjev dan, ki se kar z lepega poučuje doma, boste izvedeli v naslednjih vrsticah.

Kot starši si morate v prvi vrsti priznati, da šole ne boste nadomestili v celoti, na kar računajo tudi učitelji. Vseeno pa lahko naredite vse za to, da bi vaši otroci v tem času vsaj delno uspeli predelati novo snov in zaprtje šol ne bi zamenjali za počitnice.

Ne imejte prevelikih pričakovanj

Starši svojega otroka poznajo najbolje od vseh. Še preden se spustite v poučevanje doma, zato razmislite, kakšen učenec je vaš otrok. Ga je treba v učenje prisiliti in skupaj z njim sedeti pri domačih nalogah? Ali imate samostojnega učenca, ki mu na koncu dneva le preverite naloge in ga po potrebi izprašate o novi snovi? To upoštevajte in si v naslednjih tednih ne zastavite previsokih ciljev. Vsi smo v neobičajni situaciji, ki je tudi brez tega precej stresna.

Druga pomembna točka med poučevanjem doma je tudi lasten prostor za učenje in pisanje nalog. Pričakuje se, da bodo otroci imeli na voljo prenosnik ali pa računalnik z dostopom do spleta in bodo na tak način z učitelji redno komunicirali. Učencu ustvarite idealne pogoje, kjer ga nič ne bo motilo in se bo lahko brez težav osredotočil na šolo.

Situacija je nekoliko bolj zahtevna, če imate doma več kot enega šoloobveznega otroka. V tem primeru bi bilo najbolj idealno vsakemu določiti svojo sobo, predvsem takrat, ko poučevanje preko spleta poteka v enakem času. Okolje za poučevanje je lahko tokrat tudi jedilna miza v kuhinji ali pa tudi kozmetična miza. Pomembno je, da se otroci med učenjem med seboj ne bi motili, saj je vsak otrok v drugem letniku in se uči drugo snov.

Koronavirus online sola

Vir fotografije: freepik

Poučevanje preko spleta

Vsaka šola ima v teh dneh drugačen način poučevanja preko spleta. Nekateri učitelji razlagajo novo snov preko Skypa ali drugega podobnega orodja, kjer se lahko učenci aktivno vključijo v pouk in tudi kaj povprašajo. Prednost takšne učne ure je, da ne gre le za dajanje domačih nalog in kasnejše preverjanje. Otroci so bolj motivirani za takšne ure, saj vedo, da so lahko »vprašani«.

Učitelji s šolarji in njihovimi starši komunicirajo tudi s pomočjo Facebooka, kjer jim dajejo domače naloge in objavljajo nov učni material. Samo pisna komunikacija ne nadomesti razlage nove snovi in ni primerna za vsak predmet. Razlika je v tem, ali se morajo otroci novo snov zgodovine le naučiti, ali pa morajo razumeti novo matematično funkcijo, ki je ne bodo razumeli brez podrobne razlage.

Počitek po učenju

Šolarjev dan poskusite kar najbolj prilagoditi njegovemu običajnemu šolskemu dnevu. S tem brez dvoma sovpada tudi odmor med posameznimi predmeti in sprostitev po koncu pouka. Otrok ne silite, da bi se učili od jutra do večera, saj se morajo tudi oni »izklopiti« in načrpati novo energijo.

Del dnevnega urnika bi moral biti tudi odmor za kosilo in prosti čas med poučevanjem in delanjem domačih nalog. Poskusite na začetku tedna narediti jedilnik in ga pripnite na hladilnik ter v tedenski urnik označite tudi »izvenšolske aktivnosti« – kolesarjenje (če vam možnosti to dopuščajo) v ponedeljek, joga v sredo, ustvarjanje/krožek spretnih rok v petek in podobno.

Otrokom dajte prostor tudi za njihova lastna zanimanja. Dovolite jim, da igrajo igrice na računalniku, preberejo kakšno knjigo, si ogledajo risanko ali serijo ter si pišejo s sošolci in prijatelji. Ta počitek izkoristite čas, med katerim se lahko posvetite svojim dolžnostim ali pa se pripravite na nov šolski dan, ko boste otrokom morali razložiti Arhimedov zakon ali deljenje.

Koronavirus šola doma

Vir fotografije: freepik

Čas za domačo nalogo

Del vsakega šolskega dneva šolarja je tudi pisanje domačih nalog in priprava na naslednji dan. Ravno za domače naloge in samostojno učenje se učitelji najbolj zanašajo, saj pogosto pravzaprav nimajo izbire. Če vaš malček z reševanjem potrebuje pomoč, mu jo priskrbite in se ne izgovarjajte na to, da niti vi ne poznate snovi. Nasprotno, to vzemite kot skupaj preživeti čas, med katerim lahko skupaj rešite pomemben problem. Kemijo jih učite s preizkušanjem zabavnih (vendar varnih!) poskusov, jim nazorno razlagajte tudi fizikalne zakone, za književnost uporabite gledališke igre in filmske predelave literarnih del, zemljepis in biologijo pa jih učite s pomočjo dokumentarcev. Na koncu preverite, ali imajo otroci naloge narejene in ali so pripravljeni na še en ne tradicionalen šolski dan.

Večerna sprostitev

Podobno kot pri poučevanju, je tudi pred spanjem pomembno, da si vi in oni oddahnete in greste v posteljo s prazno glavo. Po dogovoru z otroki je primerno določiti čas (na primer 19.00), po kateri ne bodo več sedeli pred računalnikom, prav tako pa bodo imeli omejen čas preživet na telefonu. Po tem času sledi večerna higiena in glede na starost otroka naslednji program. S starejšimi otroki se lahko igrate namizne igre, nadaljujete s sestavljanjem sestavljank ali pa si ogledate dokumentarec ali pa kakšen zanimiv film.

To, da ni treba vsak dan hoditi v šolo in se učiti od doma, ima svoje prednosti in slabosti. Skupaj z otroki poskusite iz te situacije izvleči kar največ, vendar ne pretiravajte in bodite bolj starši, kot učitelji. Pri učenju uporabite vse možne pripomočke, glejte dokumentarne oddaje in gledališke uprizoritve del obveznega domačega branja in se učite skupaj z otroki. Morda vas preseneti, kaj vse ste že pozabili.