Šola kliče: Kako otroke pripraviti na šolo v času pandemije?

  Kategorije: Vzgoja,
4 min.
28. avg'20

Po dolgih mesecih online poučevanja, odsotnosti prave šole, poznega vstajanja in ponočevanja se spret začenja šola v podobi, ki smo je vajeni. Kako otroke pripraviti na zgodnje vstajanje za šolo in spet ustvariti rutino, ki med pandemijo koronavirusa ni bila prav zgledna?

Običajno življenje celega sveta se je med prvimi meseci pandemije COVID-19 obrnilo na glavo. Ljudje so začeli delati od doma, otroci pa se se znašli pred ekrani računalnikov in so svoje učitelje videli le virtualno. Nekaj mesecev se s sošolci prav tako niso srečali. Kako pripraviti otroke in tudi starše na to, kar nas od 1. septembra dalje čaka?

Ampak jaz hočem ostati doma!

Večina otrok se je hitro navadila na to, da čas preživlja doma s svojimi starši. Mamica in očka sta delala od doma, včasih sta otrokom pomagala pri nalogah, ki so jih od učiteljev prejeli preko spleta. Starši so bili na voljo vedno, ko so otroci to potrebovali, kar je znižalo tesnobo zaradi ločitve od staršev, ki jo občutijo mnogi otroci. Vzpostavila se je nova norma, ki se bo z znova odprtimi šolami spet porušila in ob staro-novem režimu vas bodo morda otroci potrebovali še bolj kot pred tem.

Šolanje na domu (angl. homeschooling) pri nas še zdaleč ni pogosto, strokovnjaki pa opozarjajo na to, da bodo mnogi otroci takšen način poučevanja potem celo zahtevali. Gre predvsem za tiste otroke, ki imajo težavo z navezovanjem novih prijateljstev in v šoli nimajo veliko prijateljev, pa tudi za tiste, ki v šoli ne dobivajo dobrih ocen in lahko doma neopazno »plonkajo«. Če vaši otroci nočejo v šolo in kažejo znake panike, poskusite ugotoviti tudi, ali jih v šoli ustrahujejo, drugi učenci ali pa morda učitelji. Razlogov, zakaj se nočejo vrniti v kolektiv vrstnikov je lahko več.

Sola koronavirus homeschooling

Vrnite se v prvotno rutino

Čokolada za zajtrk (ob desetih), cel dan v pižami in non-stop pred računalnikom ali televizijo ... Da, tudi tako je bil videti običajen dan mnogih otrok, ki so zaradi koronavirusa ostali od marca doma. Če želite, da bi se vaše življenje vrnilo v ustaljene tirnice, začnite z obnovitvijo stare rutine že nekaj dni pred začetkom šolskega leta. To pomeni zgodnje vstajanje, lepo oblačenje in zajtrkovanje.

Z učenjem si še ne delajte skrbi, so še vedno počitnice in od septembra dalje bodo imeli otroci za poučevanje fizično prisotne učitelje. Najpomembnejša je ravno jutranja rutina, ki jo mnogi otroci med počitnicami zanemarjajo, kar vodi do ponočevanja do poznih nočnih (ali celo jutranjih) ur in kasneje do pomanjkanja spanca.

Del prvotne rutine je tudi odhod staršev od doma na delo. To težavo ste zagotovo že rešili, saj se je verjetno vaš delodajalec odločil, da je čas za vrnitev in da je delo spet varno. Če še naprej delate od doma, je vrnitev v običajno prakso za otroka bolj težavna. Če vam to situacija in možnosti omogočajo, zjutraj odidite od doma in delajte npr. iz kavarne. Dogovorite se lahko tudi s svojimi starši, sorodniki ali dobrimi znanci, ki vam lahko za nekaj ur na dan dovolijo uporabljati sobo v njihovem domu kot »pisarno«.

S takšnimi majhnimi koraki bodo otroci uvideli, da se počasi, ampak zagotovo spet vrača življenje, ki so ga do nedavnega poznali in jim je bilo všeč. Otroci se bodo spet privadili na stvarnost, da starši z njimi ne bodo sedeli 24 ur na dan in da se morajo v dosti primerih zanesti sami nase.

Sola koronavirus maska

Vir fotografije: freepik

Odkrito se pogovorite

Se vaš otrok boji vrniti v šolo ali pa se mu tja le ne ljubi? Odkrito se z njim pogovorite o njegovih občutkih in morda boste ugotovili, zakaj je temu tako. Razložite mu, da je popolnoma v redu, če se je navadil na udobje doma, ampak smo na začetku pandemije vsi dobro vedeli, da se bomo enkrat vrnili nazaj v naše običajno življenje.

Svojega prestrašenega naslednika poskusite navdušiti z lepimi spomini na šolo in ga prepričajte v to, da bi pripravil srečanje sošolcev še pred začetkom šolskega leta. S pomočjo spominov bo marsikateri otrok ugotovil, da se šole pravzaprav veseli, in ne le zaradi samega učenja, ampak tudi zaradi prijateljev in sošolcev, s katerimi je bila šola resnično zabavna.

P.S. Ne pozabite svojim otrokom poleg copatov in malice zapakirati tudi maske. Vrnitev v šolo bodo otrokom olajšali tudi čudovite šolske potrebščine.