Spet v šolo: Kako naj bi bila videti delovna miza šolarja?

  Kategorije: Vzgoja,
3 min.
02. sep'22

Pravijo, da je čisto delovno okolje ključ do jasnega uma. To pa ne velja le za odrasle, ampak tudi za otroke, ki se po dvomesečnih počitnicah usedejo nazaj v šolske klopi. Da bi otroci dosegali dobre ocene, potrebujejo tudi zdravo delovno okolje. Zanj ne potrebujete veliko, ravno nasprotno. Kako naj bi bila videti delovna miza vseh šolarjev?

Morda niste niti vi, in niti vaši otroci pristaši minimalizma, vendar pri opremljanju sobe šolarjev velja staro znano pravilo »manj je več«. Motilci pozornosti pretijo na vsakem koraku in podobno kot odrasli, tudi otroci pogosto od obveznosti zatavajo v prokrastinacijo. Primerno opremljena otroška soba je zato temeljnega pomena, še bolj pomemben pa je sam študijski prostor, ki ga sestavljata delovna miza in kakovosten stol. In potem velja »samo še« upoštevati naslednja pravila.

Delovna miza soba

Vir fotografije: Freepik

1. Vse ima svoje mesto

Neefektivno delovno okolje lahko povzroča stres, ki ga otroci zagotovo ne potrebujejo. Pomagajte otrokom, da že na začetku šolskega leta najdejo mesto za vse pripomočke in učbenike in jim skupaj z njimi ustvarite organiziran prostor za učenje. V otroški sobi šolarja mora vse imeti svoje mesto. Pospravite prazne zvezke, ki še čakajo na svoj trenutek, potrebščine za likovni pouk, svinčnike in barvice v držalo in podobno. Vsako kategorijo šolskih pripomočkov pospravite v samostojno škatlo in je ne pozabite označiti. Otroci bodo po potrebi točno vedeli, kje kaj najdejo in ne bodo brezciljno kopali po škatlah in predalih.

2. Red na mizi

Red mora biti tudi na delovni površini, kjer bo vaš šolar ali šolarka pisal domače naloge in se pripravljal na pouk. Otroke naučite, da na mizo ne odlagajo nič, kar tja v danem trenutku ne spada, saj se lahko ti predmeti po nepotrebnem le kopičijo. Pisala pospravite v stojala, učbenike in zvezke pa v razdelilnike. Nad pisalno mizo lahko obesite perforirano desko z odprtinami za kaveljce, na katere obesite košarice, na druge pa pisalne potrebščine.

Delovna miza deska

Vir fotografije: Freepik

3. Načrtovanje je pot k uspehu

Zato otroke naučite načrtovati in organizirati svoje dneve. Skupaj ustvarite koledar, ki ga obesite v bližino delovne mize in nanj vpisujte vse pomembne datume – kontrolne naloge, roke za oddajo domačih nalog in tudi počitnice in rojstne dneve. V koledar označite dneve z izvenšolskimi dejavnostmi. Vendar pa pazite, da otrokov koledar ne bo preveč poln. Otroci potrebujejo tudi čas za igro, počitek in regeneracijo moči.

4. Znebite se nepotrebnih reči

Čiščenje delovnega mesta gre s tem z roko v roki. Zagotovo sami iz svojih izkušenj dobro veste, da kdaj pa kdaj prekladate papirje iz mesta na mesto in jih kar odlašate vreči v smeti. Vse, česar otroci na mizi ne potrebujejo, vedno skupaj preglejte in reči po potrebi vrzite proč ali pa jih pospravite na za to primerno mesto. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da boste na koncu šolskega leta morali pregledovati ogromno količino odvečnih nakopičenih papirjev.

5. Red v šolski torbi

Organizacija se ne tiče le študijskega prostora v otroški sobi, ampak tudi šolske torbe, v kateri se kdaj pa kdaj pojavi pravi kaos. Zato je na red treba misliti že pri sami izbiri šolske torbe. V mislih imejte predvsem praktičnost aktovk in torb – več predalov, tem bolje. Otroci bodo zahvaljujoč temu hitro našli to, kar potrebujejo in razdeljeni predali bodo poskrbeli za to, da bodo malica in tekočina ločeni od učbenikov in zvezkov. Prednost so prav tako sprednji in stranski žepi za shranjevanje dokumentov, ključev in manjših predmetov.

Delovna miza otroci

Vir fotografije: Freepik

6. Nadzor pri starejših otrocih

Učencem na razredni stopnji in najstnikom lahko ob učenju misli hitro zatavajo drugam, zato potrebujejo pogostejši in doslednejši starševski nadzor. Obveznosti hitro pristanejo na drugem planu, predvsem zaradi socialnih omrežij in računalniških igricah, zato lahko po dogovoru z otroki na telefon ali računalnik namestite aplikacije, ki do preklica omejujejo dostop na izbrane spletne strani. Seveda pa nič od tega ne zagotavlja, da se bodo otroci resnično začeli učiti, zato jim v prvi vrsti zaupajte in z njimi komunicirajte ter jim z učenjem pomagajte takrat, ko vas za to prosijo.