Nadloga otrok in staršev: 10 predlogov za spopadanje z domačimi nalogami

  Kategorije: Vzgoja,
5 min.
27. okt'23

Vrnitev v šolske klopi se ne vrti le okoli ponovnega srečanja s sošolci, ampak s seboj prinaša tudi veliko obveznosti. Domače naloge spadajo mednje in njihovo načrtovanje se dostikrat ne izogne težavam. Pomagali vam bomo ustvariti zdrave navade, ki bodo pisanje domačih nalog poenostavile ne le otrokom, ampak tudi vam, staršem.

Domače naloge so včasih enostavne, spet drugič pa zahtevajo več napora za otroke in tudi odrasle. Stres zaradi domačih nalog lahko povzroči frustracije na obeh straneh in zgodi se, da izzovejo tesnobo pri malih in tudi velikih. Slabe navade pri pisanju domačih nalog lahko vašega šolarja ali šolarko spremljajo celo šolanje, zato je treba usvojiti navade, ki ta stres zmanjšujejo in otrokom to delo ne bo povzročalo težav. Tukaj je 10 priročnih idej, zahvaljujoč katerim bo pisanje domačih nalog potekalo brez solz, kričanja in bolečin v trebuhu.

Držite se urnika

Urniki, tudi šolski, pomagajo otrokom predvsem pri prvih razredih osnovne šole. Z urnikom se otroci počutijo varneje, udobneje in samozavestneje. Urnik pri pisanju nalog znižuje verjetnost za vedenjske težave, zvišuje produktivnost in organizacijo. Z otroci zato že v prvih tednih ustvarite izvenšolski urnik, v katerem ne bo manjkalo pisanje domačih nalog.

Vsaki aktivnosti določite barvo, zahvaljujoč čemur se bodo v urniku lažje orientirali. V dnevni načrt ne pozabite vključiti tudi počitka, igre, preživljanja časa na svežem zraku, domačih opravil, higiene in spanca. Z dnevnim urnikom pred očmi bodo točno vedeli, kaj jih ob določeni uri čaka in kdaj je čas za pisanje domačih nalog, zato bodo bolj pripravljeni, osredotočeni in motivirani.

Domače naloge deklica

Vir fotografije: Freepik

Ustvarite primeren prostor

Prostor namenjen učenju je za šolarje nekaj nujnega. Kakršne koli poskuse pisanja domačih nalog pred televizijo ali z mobilnikom v roki, črtajte, uporabo spleta pa jim dovolite le, ko naloga to zahteva. Šolarji naj bi imeli v svoji sobi prostorno pisalno mizo z udobnim stolom in dobro osvetlitvijo. Ta prostor bi moral biti dovolj oddaljen od raznih motilcev, kot so že omenjena televizija in tudi igrače.

Počitku namenite dovolj časa

Dolgi šolski dnevi so lahko za otroke utrujajoči, zato je zelo pomembno, da otrokom omogočite dovolj časa za počitek in sprostitev po njihovih željah. Po prihodu iz šole bi se morali posvečati nečemu, kar jih zanima, naj je to igra na svežem zraku, šport, branje ali pa tudi ogled najljubše risanke. V času namenjenem počitku bodo otroci načrpali dovolj energije za pisanje domačih nalog, njihovo sposobnost koncentracije za delo pa se bo spet povzpela na želeno raven.

Domačih nalog ne prelagajte na kasneje

V domače naloge se ne priporoča zapoditi takoj po prihodu iz šole, vendar prav tako ni priporočljivo, da se jih odlaga na večerne ure. Poskrbite, da se bodo otroci na naslednji šolski dan pripravili še pred večerjo. Zahvaljujoč temu se bo njihovi možgani pred spanjem lahko »izklopili« in se izognili stresu, ki ga šola s seboj pogosto prinaša.

Nekaj dobrega za pod zob kot motivacija

Skoraj vsi otroci so po prihodu domov lačni, in to četudi so v šoli jedli malico ali kosilo. V delu dneva, ko počivajo, jim ponudite zdrav prigrizek, torej sadje, zelenjavo, oreške, lahko tudi kakovostno čokolado. Kdaj pa kdaj lahko posežete tudi po najljubši sladkariji. Raven sladkorja v krvi se bo uravnovesila in otroci bodo imeli dovolj energije za domače naloge.

Odmori so dovoljeni

Ali vaš otrok med pisanjem nalog postaja nemiren in izčrpan? Priskrbite mu odmor, k bo zopet izboljšal produktivnost in motivacijo, znižal stres in izboljšal počutje. Tudi kratek odmor od učenja bo obudil koncentracijo, pozornost in prav tako ustvarjalnost. Med odmorom se lahko malce pretegnejo, sprehodijo in se poigrajo s hišnim ljubljenčkom. Kdaj pa kdaj je dovolj le odhod na stranišče in nekajminuten odhod iz otroške sobe.

Pozitivna naravnanost je ključ do uspeha

Pri otrocih ustvarite pozitivno naravnanost do domačih nalog. Kajti ravno naše misli so tiste, ki imajo ogromen vpliv na samo realnost, zato lahko negativne misli otroke zelo ovirajo pri pisanju domačih nalog. Vcepljajte otrokom zavedanje, da so pametni in da bodo že našli rešitev za dani problem. Če snovi ne razumejo, ga preglejte skupaj z njimi in jim korak za korakom pojasnite vse, česar ne razumejo.

Domače naloge oče

Vir fotografije: Freepik

Bodite opora

Če je vaš otrok obtičal ali pa je postal vznemirjen, se prepričajte, da ve, da ga podpirate in da se lahko kadarkoli obrne na vašo pomoč. Otrokom priznajte, da tudi vi v šoli niste bili zmeraj najboljši, kar je popolnoma v redu. Skupaj poiščite rešitev na različne težave. Snov iz zgodovine, zemljepisa in biologije si morajo otroci le zapomniti, matematične naloge pa jih lahko namučijo malce bolj, prav tako pa si lahko lomijo glavo s pravopisom. Po potrebi se učite skupaj z otroki in tega bremena ne prepuščajte njim samim. Če želite, da bi domov prinašali lepe ocene, morate biti del tega procesa.

Iščite druge vire

Vašim otrokom ne zadostujejo šolski učbeniki in učiteljeve razlage? Poiščite druge vire, iz katerih lahko črpa. Kdaj pa kdaj zadostuje, če jim snov razloži drug učitelj, tudi tisti na dopolnilnem pouku in otroci bodo v hipu našli povezave. Dandanes v času tehnologije je tudi splet poln razlag in poskusov, ki otrokom pomagajo razumeti določeno snov hitreje in tudi na igriv način.

Bodite pozorni na spalne navade

Učenje je pomembno, ampak enako pomemben (če ne še bolj) je tudi spanec, ki ga otroci v tem obdobju potrebujejo veliko. Kakovosten spanec omogoča optimalno delovanje možganov in je v splošnem povezan z učnimi rezultati. Premalo spanja slabša kognitivne spretnosti, ki vodijo k slabšim ocenam in tudi k poslabšanju otrokovega vedenja. Prepričajte se, da ima vaš otrok pred spanjem dovolj časa za počitek in higieno in da od učbenika ne skoči naravnost v posteljo.